podlist.gr

Podcast Series
Podcast Series

Επιστήμονες που "εύρηκαν" για την Ανθρωπότητα: «Υπατία»

Το έκτο επεισόδιο της σειράς Επιστήμονες που Εύρηκαν για την Ανθρωπότητα είναι αφιερωμένο στην Υπατία, τη σπουδαία Ελληνίδα φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο, η οποία γεννήθηκε, δίδαξε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (~355-415 μ.Χ.). Η Υπατία ήταν μια σπουδαία γυναίκα, με ισχυρή και έντονη προσωπικότητα, με ηθικές αρχές και υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Και αυτό σε μια εποχή που ήταν πιο συνηθισμένο να μορφώνονται τα αγόρια παρά τα κορίτσια. Ήταν αγαπητή και αξιοσέβαστη στον κόσμο, είχε πιστούς και αφοσιωμένους μαθητές. Συμβούλευε, μάλιστα, και καθοδηγούσε ισχυρά πρόσωπα για θέματα διακυβέρνησης και δημοσίων υποθέσεων. Σε μια εποχή που η Αλεξάνδρεια φλεγόταν από πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, η Υπατία κατηγορήθηκε άδικα και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο.

Σήμερα δεν διασώζονται κείμενα της Υπατίας. Υπάρχουν όμως πολλές αναφορές για τα γραπτά της και διασώζονται έργα άλλων συγγραφέων και ιστορικών σχετικά με τη ζωή της, τη δράση της και τον θάνατό της. Η Υπατία υπήρξε μια χαρισματική μορφή, που με την προσφορά της και το ήθος της σημάδεψε την ανθρώπινη ιστορία και την επιστήμη.

Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός

Μουσική: Μάρα Καίσαρη

Έρευνα - Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βλαχάκη

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην τ. καθηγήτρια του ΕΜΠ, ιστορικό των Μαθηματικών κα Χριστίνα Φίλη για την επιστημονική συνδρομή της.

Πηγή: https://podcasters.spotify.com/pod/show/eugenides-foundation/episodes/ep-e1f7qsv

Περισσότερα επεισόδια

Επιστήμονες που «Εύρηκαν» για την Ανθρωπότητα: Γεώργιος Παπανικολάου

Το έβδομο επεισόδιο της σειράς «Επιστήμονες που Εύρηκαν για την Ανθρωπότητα» είναι αφιερωμένο στον Γεώργιο Παπανικολάου, τον σπουδαίο επιστήμονα και ερευνητή που ευεργέτησε τις γυναίκες με την ιατρική του ανακάλυψη για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο Γεώργιος Παπανικολάου, μαζί με τη σύζυγό του, Μάχη Μαυρογένη, μετανάστευσαν στη Νέα Υόρκη για να μπορέσει εκείνος να...

Πειρατές και Κουρσάροι

Ποια ήταν η διαφορά των Πειρατών από τους Κουρσάρους; Ποια ήταν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια ύπαρξης του φαινομένου; Ποιες ήταν οι βάσεις εξόρμησης τους και ποιοι οι αρχηγοί τους; Πώς περιορίστηκε και τερματίστηκε το φαινόμενο αυτό από τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια; Τα ερωτήματα αυτά και πολλά ακόμα απαντώνται στην τέταρτη κατά σειρά αφήγηση της σειράς «Ιστορικά...