Κωνσταντίνος Μάρκελλος: «Όλα τα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία του έργου είναι πραγματικά»
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος (συγγραφέας των έργων «Η Απαγωγή της Τασούλας», «Χορευτική Πανούκλα», «Η Ίτσα του Σάσμα») και η ηθοποιός Ελένη Στεργίου, ταξίδεψαν με τον συνεργάτη τους Πέτρο Μακρή στο Βουκουρέστι και κατέγραψαν, στην κάμερα και στο χαρτί, μαρτυρίες πολιτών που έζησαν τις στερήσεις, τον φόβο, την ανασφάλεια και την λογοκρισία του καθεστώτος Τσαουσέσκου.
Οι συγκλονιστικές αφηγήσεις τους έγιναν το έδαφος για να γεννηθεί το τέταρτο θεατρικό έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου. Με αυτή την αφορμή μίλησε στο protothema.gr και στον Νίκο Θρασυβούλου.
Σχετικά με την υπόθεση του έργου είπε ότι αφορμή για να γράψει αυτό το κείμενο ήταν η Ιρίνα , η «φωνή» των Ρουμάνων, η γυναίκα που μεταγλώττισε μόνη της πάνω από 3.000 παράνομα εισαγόμενες αμερικανικές ταινίες και έτσι άνοιγε τότε ένα παράθυρο στον «έξω κόσμο». Το έργο περιλαμβάνει την μαρτυρία του Βλαντ, που πυροβολήθηκε στα επεισόδια που ακολούθησαν την ανατροπή του δικτάτορα και ζει ακόμη, με δύο σφαίρες σφηνωμένες στο κορμί του και αφηγείται την ιστορία του, αλλά και άλλες ιστορίες ακροβατώντας ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και την μυθοπλασία.