podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

200 Χρόνια Κομμάτια: «Ηλιοστάσιο» -Τραγούδια για το Καλοκαίρι

Ο Διονύσης Σαββόπουλος γιορτάζει φέτος το θερινό ηλιοστάσιο και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα podcast γεμάτο τραγούδια και ιστορίες γύρω από αυτά.

Στις 21 Ιουνίου ο ήλιος κάνει μια στάση και έτσι μας δίνει τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Ο Διονύσης Σαββόπουλος γιορτάζει φέτος το θερινό ηλιοστάσιο με τραγούδια και ιστορίες γύρω από αυτά, τα αφιερώνει στο χρυσό καλοκαιράκι και μας φτιάχνει το soundtrack της εποχής.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζει σειρά επετειακών podcasts με τον Διονύση Σαββόπουλο, αφιερωμένων στα 200 χρόνια του ελληνικού τραγουδιού.

Για τα podcasts, ο Διονύσης Σαββόπουλος συνεργάζεται με τον μουσικολόγο καθηγητή Λάμπρο Λιάβα, τον δημοσιογράφο, συλλέκτη και ερευνητή Γιώργο Κοντογιάννη και τον ζωγράφο Αλέξη Κυριτσόπουλο.

Η παραπάνω δράση είναι μία προσφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και τα έσοδά της προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες και το Νομισματικό της Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 14 συλλεκτικά νομίσματα που διατίθενται μέσω του ειδικού e-shop στο shop.greece2021.gr και πρέπει όλοι να αποκτήσουμε.

Περισσότερα επεισόδια

Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στο χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού- αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.

Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη. Ένα ορατόριο με αδιανόητες διαστάσεις για την εποχή του. Δύο ορχήστρες, δύο χορωδίες και έξι σολίστ. Το έργο που σηματοδοτεί την έναρξη της πιο δημιουργικής συνθετικής περιόδου για τον Μπαχ. Πώς αποτυπώνεται μουσικά η θυσία του Ιησού; Γιατί θεωρείται μέχρι και σήμερα ό,τι κοντινότερο σε όπερα έχει συνθέσει ο Μπαχ και τι προκάλεσε τις αρνητικές αντιδράσεις της εκκλησίας...