podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Γάλα αμυγδάλου, βρόμης, σόγιας, καρύδας: Τελικά, είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε;

Πάει καιρός που η επιλογή του γάλατος στο σούπερ μάρκετ περιοριζόταν στο δίλημμα ελαφρύ ή πλήρες, αγελαδινό γάλα, μια και τα τελευταία χρόνια στα ράφια έχουν βρει τη θέση τους ένα σωρό εναλλακτικά φυτικά γάλατα που έρχονται να προσφέρουν πολλές επιλογές για να ικανοποιήσουν καταναλωτές με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις αλλά και όσους έχουν ηθικά ζητήματα σχετικά με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων: Γάλα αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης, φουντουκιού είναι λίγες από αυτές τις νέες επιλογές. Ακούγονται όλα τέλεια, υγιεινά και πολλά από αυτά έχουν πολύ ωραία γεύση. Όμως τι συμβαίνει στα αλήθεια;
 

Τι γνωρίζουμε σχετικά με τον τρόπο παραγωγής τους; Μπορούμε να κάνουμε μια διατροφική σύγκριση των εναλλακτικών γαλάτων με τα γάλατα  ζωικής πρέλευσης; Τι συμβαίνει με όλα τα συντηρητικά που περιέχουν τα φυτικά γάλατα;  Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε φυτικά γάλατα; Τι πρέπει να κοιτάμε στα συστατικά; Πώς μπορούμε να βρούμε ποιο είναι το πιο υγιεινό γάλα για εμάς;  

 

Στο podcast μιλούν η καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου και Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η Αρετή Κυριώτου δημιουργός του εργαστηρίου και Wild Souls στην οδό Νίκης.

Περισσότερα επεισόδια

Aν ξέραμε τι τρώμε...

Ο Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), μιλάει για τις πιο συχνές παραβάσεις στην αγορά, τις παγίδες στις ετικέτες, τις προκλήσεις της διατροφικής πολιτικής αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.Από τις περιπτώσεις ελλιπούς ή ανακριβούς επισήμανσης αλλεργιογόνων ουσιών μέχρι...

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Υπάρχουν όνειρα που μένουν στα χαρτιά κι άλλα που γίνονται πραγματικότητα με υπομονή, πείσμα και καλή παρέα. Μια τέτοια ιστορία θα ακούσουμε σήμερα: την ιστορία των Whisky Friends, μιας παρέας εννέα φίλων που αποφάσισε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι. Χωρίς να έχουν καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία αλλά με απεριόριστο πάθος για το ποτό που αγαπούν, τόλμησαν να...

Ποιος ελέγχει τι χτίζεται και πού στην Ελλάδα;

Αφορμή γι’ αυτήν τη συζήτηση έδωσε η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση για την υπαγωγή των υπηρεσιών αδειοδότησης στο Κτηματολόγιο, στο πλαίσιο των τεσσάρων εμβληματικών μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού και διαφάνειας. Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, επισημαίνει κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να διασφαλιστούν ώστε...