podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καλοκαίρια που διαρκούν περισσότερο, θερμοκρασίες που ανεβαίνουν επικίνδυνα και ένας αστικός ιστός που αδυνατεί να προσαρμοστεί. Η Αθήνα έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο υπερθέρμανσης. Σε μια συζήτηση που αναδεικνύει την επιστημονική διάσταση της κλιματικής κρίσης, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μία από τις πιο έγκυρες φωνές στο πεδίο της μετεωρολογίας και της πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, Κώστας Λαγουβάρδος, φωτίζει τις συνέπειες αυτής της «κλιματικής παγίδας» και το αβέβαιο μέλλον της πρωτεύουσας.

Το φετινό καλοκαίρι η Αθήνα δοκιμάζεται ξανά από καύσωνες, από την υψηλή θερμική καταπόνησηαλλά και τη διαρκή απειλή των πυρκαγιών στην Αττική. Και δεν είναι απλώς ένα «κακό καλοκαίρι». Όπως λέει εύστοχα ο σημερινός μας καλεσμένος, «η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα».

Τι σημαίνει πραγματικά αυτή η «κλιματική παγίδα» για την πόλη μας, ποιες είναι οι επιστημονικές προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία και, τελικά, υπάρχει διέξοδος από αυτήν τη νέα κανονικότητα της υπερθέρμανσης και της επισφάλειας που δημιουργεί;

Περισσότερα επεισόδια

Πώς μπορούν τα τυφλά άτομα να γνωρίζουν τι φωτογραφίες ποστάρουμε;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το πώς το alt text αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — κάνοντάς τα πιο φιλικά προς όλους. Πόσο δύσκολο είναι να προσθέσουμε περιγραφές στις εικόνες; Ποιες σελίδες δίνουν το καλό παράδειγμα; Στο επεισόδιο μιλούν επίσης ο Χάρης Δημητρακόπουλος, δημιουργός της σελίδας «Και η Βιολογία είναι πολύ κουλ», και ένα...

Aν ξέραμε τι τρώμε...

Ο Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), μιλάει για τις πιο συχνές παραβάσεις στην αγορά, τις παγίδες στις ετικέτες, τις προκλήσεις της διατροφικής πολιτικής αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.Από τις περιπτώσεις ελλιπούς ή ανακριβούς επισήμανσης αλλεργιογόνων ουσιών μέχρι...

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Υπάρχουν όνειρα που μένουν στα χαρτιά κι άλλα που γίνονται πραγματικότητα με υπομονή, πείσμα και καλή παρέα. Μια τέτοια ιστορία θα ακούσουμε σήμερα: την ιστορία των Whisky Friends, μιας παρέας εννέα φίλων που αποφάσισε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι. Χωρίς να έχουν καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία αλλά με απεριόριστο πάθος για το ποτό που αγαπούν, τόλμησαν να...