podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Ιστορίες από τα ξέφρενα πάρτι στο Fofi's του πρώην Δυτικού Βερολίνου

Όλοι το αποκαλούσαν Fofi's, κι ας έγραφε απ’έξω «Εστιατόριον», όπως λεγόταν επίσημα, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το διαβάσει εκτός από τους Έλληνες. Δεκαετίες ’70 και ’80 πριν την πτώση του τοίχους, στο περίκλειστο πρώην Δυτικό Βερολίνο στην αριστοκρατική Fasanenstraße 70, απέναντι σχεδόν από το Kempinski.
 

Τα είκοσι χρόνια που λειτούργησε αποτέλεσε, χωρίς αμφιβολία, ένα ορόσημο της πόλης,  μπαρ και στέκι μιας γενιάς καλλιτεχνών της πρωτοπορίας, το αγαπημένο εστιατόριο διασημοτήτων, η πλέον κοσμική διεύθυνση για τους επισκέπτες. Αλλά ακόμα πιο διάσημη ήταν η οικοδέσποινα, η Φώφη Ακριθάκη, σύζυγος του ανεπανάληπτου Αλέξη Ακριθάκη, μια περσόνα της εποχής που σαν άλλη Κίρκη μάγευε τους πάντες.

Όλοι επιστρέφανε χάρη σε εκείνη, η «Ελληνίδα κοσμοπολίτικης σοφίας» όπως την αποκάλεσε ο Τζον Λε Καρέ στις σελίδες της «Μικρής τυμπανίστριας». Το μαγαζί, που έπαψε να υπάρχει το 1995, αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της  ανεπίσημης ιστορίας του Βερολίνου και ανεξίτηλη ανάμνηση για όσους το έζησαν.

Περισσότερα επεισόδια

Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου και ο Νάσος Στασινάκης συζητούν για τη νέα κανονικότητα που έχει διαμορφωθεί στα νησιά με τις μονάδες αφαλάτωσης που παράγουν πανάκριβο νερό, τις ανεξέλεγκτες ιδιωτικές γεωτρήσεις, την παλαιότητα των δικτύων ύδρευσης που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες νερού και την απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου διαχείρισης του φαινομένου, δεδομένης της αύξησης των τουριστικών ροών και της...

Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Το νέο πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες, καθώς φέρνει ρυθμίσεις όπως η δυνατότητα 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη − μέτρο που γεννά σοβαρά ερωτήματα, ιδιαίτερα όταν η Eurostat καταγράφει την Ελλάδα ως την ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (39,8 ώρες έναντι 36 της Ε.Ε.). Ποια είναι η ουσία των νέων ρυθμίσεων; Πώς επηρεάζουν...

«Kykloi by Priceless»: Ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας όπου η μαγειρική βρίσκει νέο νόημα

Υπάρχει τρόπος να δημιουργείς εμπειρίες με νόημα που ταυτόχρονα όμως «αγκαλιάζουν» τη διαφορετικότητα, την ένταξη και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον; Και, τελικά, τι σημαίνει ο όρος «mindul cuisine»;Ο παρουσιαστής και content creator Σπύρος Μαργαρίτης υποδέχεται στα στούντιο της LiFO, τη Λουκία Χωραφά, Head of Marketing της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και τον σεφ...