podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Ποιος σκοτώνει τα τρυγόνια στα Ιόνιο;

Η λαθροθηρία του τρυγονιού, μετατρέπει κάθε Άνοιξη τα Ιόνια νησιά σε βωμό θυσίας χιλιάδων κατάκοπων μεταναστευτικών πουλιών του εν λόγω είδους. Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μερόπη Κοκκίνη μιλούν με δύο εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Γεωργία Αλεξοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και Τύπου, και η Νάντια Σιδέρη, υπεύθυνη πολιτικής για την προστασία των ειδών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας εξηγούν για ποιους λόγους το «ανοιξιάτικο κυνήγι», αν παράνομο ήδη από το 1983 στη χώρα μας, αποτελείένα πραγματικό έγκλημααπέναντι στα εξουθενωμένα τρυγόνια που κάνουν μια στάση στα Ιόνια νησιά κατά τη διαδικασία της ανοιξιάτικης μετανάστευσης προς τις βόρειες χώρες.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια Νησιά, σε περιοχές κυρίως της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών και των Οθωνών, που παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης  εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού «παραδοσιακή» δραστηριότητα.

Στο podcast ακούγονται αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Μ' ένα Σμπάρο δύο Τρυγόνια» σε σκηνοθεσία Λώρας Μαραγκουδάκη.

Περισσότερα επεισόδια

Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου και ο Νάσος Στασινάκης συζητούν για τη νέα κανονικότητα που έχει διαμορφωθεί στα νησιά με τις μονάδες αφαλάτωσης που παράγουν πανάκριβο νερό, τις ανεξέλεγκτες ιδιωτικές γεωτρήσεις, την παλαιότητα των δικτύων ύδρευσης που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες νερού και την απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου διαχείρισης του φαινομένου, δεδομένης της αύξησης των τουριστικών ροών και της...

Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Το νέο πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες, καθώς φέρνει ρυθμίσεις όπως η δυνατότητα 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη − μέτρο που γεννά σοβαρά ερωτήματα, ιδιαίτερα όταν η Eurostat καταγράφει την Ελλάδα ως την ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (39,8 ώρες έναντι 36 της Ε.Ε.). Ποια είναι η ουσία των νέων ρυθμίσεων; Πώς επηρεάζουν...

«Kykloi by Priceless»: Ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας όπου η μαγειρική βρίσκει νέο νόημα

Υπάρχει τρόπος να δημιουργείς εμπειρίες με νόημα που ταυτόχρονα όμως «αγκαλιάζουν» τη διαφορετικότητα, την ένταξη και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον; Και, τελικά, τι σημαίνει ο όρος «mindul cuisine»;Ο παρουσιαστής και content creator Σπύρος Μαργαρίτης υποδέχεται στα στούντιο της LiFO, τη Λουκία Χωραφά, Head of Marketing της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και τον σεφ...