podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Ποιος σκοτώνει τα τρυγόνια στα Ιόνιο;

Η λαθροθηρία του τρυγονιού, μετατρέπει κάθε Άνοιξη τα Ιόνια νησιά σε βωμό θυσίας χιλιάδων κατάκοπων μεταναστευτικών πουλιών του εν λόγω είδους. Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μερόπη Κοκκίνη μιλούν με δύο εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Γεωργία Αλεξοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και Τύπου, και η Νάντια Σιδέρη, υπεύθυνη πολιτικής για την προστασία των ειδών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας εξηγούν για ποιους λόγους το «ανοιξιάτικο κυνήγι», αν παράνομο ήδη από το 1983 στη χώρα μας, αποτελείένα πραγματικό έγκλημααπέναντι στα εξουθενωμένα τρυγόνια που κάνουν μια στάση στα Ιόνια νησιά κατά τη διαδικασία της ανοιξιάτικης μετανάστευσης προς τις βόρειες χώρες.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια Νησιά, σε περιοχές κυρίως της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών και των Οθωνών, που παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης  εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού «παραδοσιακή» δραστηριότητα.

Στο podcast ακούγονται αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Μ' ένα Σμπάρο δύο Τρυγόνια» σε σκηνοθεσία Λώρας Μαραγκουδάκη.

Περισσότερα επεισόδια

Πώς μπορούν τα τυφλά άτομα να γνωρίζουν τι φωτογραφίες ποστάρουμε;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το πώς το alt text αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — κάνοντάς τα πιο φιλικά προς όλους. Πόσο δύσκολο είναι να προσθέσουμε περιγραφές στις εικόνες; Ποιες σελίδες δίνουν το καλό παράδειγμα; Στο επεισόδιο μιλούν επίσης ο Χάρης Δημητρακόπουλος, δημιουργός της σελίδας «Και η Βιολογία είναι πολύ κουλ», και ένα...

Aν ξέραμε τι τρώμε...

Ο Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), μιλάει για τις πιο συχνές παραβάσεις στην αγορά, τις παγίδες στις ετικέτες, τις προκλήσεις της διατροφικής πολιτικής αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.Από τις περιπτώσεις ελλιπούς ή ανακριβούς επισήμανσης αλλεργιογόνων ουσιών μέχρι...

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Υπάρχουν όνειρα που μένουν στα χαρτιά κι άλλα που γίνονται πραγματικότητα με υπομονή, πείσμα και καλή παρέα. Μια τέτοια ιστορία θα ακούσουμε σήμερα: την ιστορία των Whisky Friends, μιας παρέας εννέα φίλων που αποφάσισε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι. Χωρίς να έχουν καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία αλλά με απεριόριστο πάθος για το ποτό που αγαπούν, τόλμησαν να...