podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Πώς έβρισκαν φαγητό στη Kατοχή;

Η Βιολέττα Χιονίδου, καθηγήτρια Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Newcastle University, στην Μεγάλη Βρετανία και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, μιλούν για τον λιμό και την πείνα της Κατοχής και το πώς επηρέασε την κοινωνία της εποχής.
 

Η επί 25 χρόνια υπεύθυνη των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου, αναδεικνύει τη σημασία της δουλειάς της Βούλας Παπαϊωάννου που αποτύπωσε την ανθρωπιστική κρίση στις φωτογραφίες της.

Ο ανθρωπολόγος και ντοκιμενταρίστας Δημήτρης Μπούρας διηγείται ιστορίες από τη δική του εμπειρία σε εμπόλεμες ζώνες και συνδέει την φρίκη του πολέμου του τότε με το σήμερα.


 

Πηγές:

  • Βιολέττα Χιονίδου - Η κατοχική πείνα μέσα από προφορικές μαρτυρίες. Η περίπτωση της Χίου, της Σύρου και της Μυκόνου, Εκδόσεις Πατάκη
  • Βιολέττα Χιονίδου - Λιμός και θάνατος στην κατοχική Ελλάδα, 1941 - 1944, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
  • Γιώργος Θεοτοκάς - Τετράδια ημερολογίου (1939-1953), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
  • Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου. Από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, εκδόσεις ΑΓΡΑ/ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Περισσότερα επεισόδια

Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου και ο Νάσος Στασινάκης συζητούν για τη νέα κανονικότητα που έχει διαμορφωθεί στα νησιά με τις μονάδες αφαλάτωσης που παράγουν πανάκριβο νερό, τις ανεξέλεγκτες ιδιωτικές γεωτρήσεις, την παλαιότητα των δικτύων ύδρευσης που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες νερού και την απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου διαχείρισης του φαινομένου, δεδομένης της αύξησης των τουριστικών ροών και της...

Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Το νέο πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες, καθώς φέρνει ρυθμίσεις όπως η δυνατότητα 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη − μέτρο που γεννά σοβαρά ερωτήματα, ιδιαίτερα όταν η Eurostat καταγράφει την Ελλάδα ως την ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (39,8 ώρες έναντι 36 της Ε.Ε.). Ποια είναι η ουσία των νέων ρυθμίσεων; Πώς επηρεάζουν...

«Kykloi by Priceless»: Ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας όπου η μαγειρική βρίσκει νέο νόημα

Υπάρχει τρόπος να δημιουργείς εμπειρίες με νόημα που ταυτόχρονα όμως «αγκαλιάζουν» τη διαφορετικότητα, την ένταξη και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον; Και, τελικά, τι σημαίνει ο όρος «mindul cuisine»;Ο παρουσιαστής και content creator Σπύρος Μαργαρίτης υποδέχεται στα στούντιο της LiFO, τη Λουκία Χωραφά, Head of Marketing της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και τον σεφ...