podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Πώς έβρισκαν φαγητό στη Kατοχή;

Η Βιολέττα Χιονίδου, καθηγήτρια Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Newcastle University, στην Μεγάλη Βρετανία και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, μιλούν για τον λιμό και την πείνα της Κατοχής και το πώς επηρέασε την κοινωνία της εποχής.
 

Η επί 25 χρόνια υπεύθυνη των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου, αναδεικνύει τη σημασία της δουλειάς της Βούλας Παπαϊωάννου που αποτύπωσε την ανθρωπιστική κρίση στις φωτογραφίες της.

Ο ανθρωπολόγος και ντοκιμενταρίστας Δημήτρης Μπούρας διηγείται ιστορίες από τη δική του εμπειρία σε εμπόλεμες ζώνες και συνδέει την φρίκη του πολέμου του τότε με το σήμερα.


 

Πηγές:

  • Βιολέττα Χιονίδου - Η κατοχική πείνα μέσα από προφορικές μαρτυρίες. Η περίπτωση της Χίου, της Σύρου και της Μυκόνου, Εκδόσεις Πατάκη
  • Βιολέττα Χιονίδου - Λιμός και θάνατος στην κατοχική Ελλάδα, 1941 - 1944, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
  • Γιώργος Θεοτοκάς - Τετράδια ημερολογίου (1939-1953), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
  • Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου. Από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, εκδόσεις ΑΓΡΑ/ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Περισσότερα επεισόδια

Πώς μπορούν τα τυφλά άτομα να γνωρίζουν τι φωτογραφίες ποστάρουμε;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το πώς το alt text αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — κάνοντάς τα πιο φιλικά προς όλους. Πόσο δύσκολο είναι να προσθέσουμε περιγραφές στις εικόνες; Ποιες σελίδες δίνουν το καλό παράδειγμα; Στο επεισόδιο μιλούν επίσης ο Χάρης Δημητρακόπουλος, δημιουργός της σελίδας «Και η Βιολογία είναι πολύ κουλ», και ένα...

Aν ξέραμε τι τρώμε...

Ο Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), μιλάει για τις πιο συχνές παραβάσεις στην αγορά, τις παγίδες στις ετικέτες, τις προκλήσεις της διατροφικής πολιτικής αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.Από τις περιπτώσεις ελλιπούς ή ανακριβούς επισήμανσης αλλεργιογόνων ουσιών μέχρι...

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Υπάρχουν όνειρα που μένουν στα χαρτιά κι άλλα που γίνονται πραγματικότητα με υπομονή, πείσμα και καλή παρέα. Μια τέτοια ιστορία θα ακούσουμε σήμερα: την ιστορία των Whisky Friends, μιας παρέας εννέα φίλων που αποφάσισε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι. Χωρίς να έχουν καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία αλλά με απεριόριστο πάθος για το ποτό που αγαπούν, τόλμησαν να...