podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Ζόλταν Κόνταϊ: Η παλλόμενη ταυτότητα της ουγγρικής μουσικής παράδοσης

Μουσική για γιορτές. Σβέλτοι τσιγγάνικοι ρυθμοί που ξεσηκώνουν την Κεντρική Ευρώπη του 19ου αιώνα. Βιολιά έτοιμα να πάρουν και να βάλουν φωτιά. Ζωηροί χοροί που ταυτίστηκαν με τον αυθορμητισμό της υπαίθρου. Κλασική μουσική ριζωμένη στη λαϊκή ψυχή. Η Ματούλα Κουστένη βουτά στην ουγγρική παραδοσιακή μουσική του 19ου αιώνα που στο μυαλό των περισσότερων ταυτιζόταν με τις μελωδίες των τσιγγάνων. Αυτά πριν αναλάβουν οι Μπελα Μπάρτοκ και Ζόλταν Κόνταϊ να αναδείξουν την πραγματική ταυτότητα της ουγγρικής μουσικής παράδοσης. Τότε, η ποιητική δύναμη της λαογραφίας έμπλεξε με τη σύγχρονη φιλοσοφία, οι ήχοι της υπαίθρου με την εξευγενισμένη μουσική των ωδείων και η μουσική εκπαίδευση μιας χώρας ακούμπησε στους ώμους και στο μοναδικό ταλέντο του Κόνταϊ.
 

Ουγγρικές Συν-κινήσεις

100 χρόνια από τη γέννηση του Λίγκετι

Στον 19ο αιώνα η ουγγρική παραδοσιακή μουσική ταυτιζόταν στο μυαλό των περισσότερων με τη μουσική των τσιγγάνων και γι’ αυτό οι ουγγρικοί χοροί του Μπραμς έχουν τη σβελτάδα και τη χορευτική διάθεση της τσιγγάνικης μουσικής. Αργότερα όμως, οι μελέτες των Μπάρτοκ και Κόνταϊ ανέδειξαν την πραγματική ταυτότητα της ουγγρικής μουσικής παράδοσης, η οποία και ενέπνευσε στους δύο μεγάλους συνθέτες αριστουργήματα, σαν αυτά που θα ερμηνεύσει ο διακεκριμένος μαέστρος Στέφαν Άσμπερυ, πλάι στο ατμοσφαιρικά απόκοσμο Lontano του επίσης ουγγρικής καταγωγής Γκιέργκι Λίγκετι. Σολίστ της συναυλίας είναι ο πολυσχιδής βιολιστής Ρομάν Σίμοβιτς, που συνδυάζει την υπηρεσία της συμφωνικής μουσικής (ως εξάρχων της Συμφωνικής του Λονδίνου) με μία δραστήρια και εντυπωσιακή σολιστική καριέρα.

Περισσότερα επεισόδια

Πώς μπορούν τα τυφλά άτομα να γνωρίζουν τι φωτογραφίες ποστάρουμε;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το πώς το alt text αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — κάνοντάς τα πιο φιλικά προς όλους. Πόσο δύσκολο είναι να προσθέσουμε περιγραφές στις εικόνες; Ποιες σελίδες δίνουν το καλό παράδειγμα; Στο επεισόδιο μιλούν επίσης ο Χάρης Δημητρακόπουλος, δημιουργός της σελίδας «Και η Βιολογία είναι πολύ κουλ», και ένα...

Aν ξέραμε τι τρώμε...

Ο Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), μιλάει για τις πιο συχνές παραβάσεις στην αγορά, τις παγίδες στις ετικέτες, τις προκλήσεις της διατροφικής πολιτικής αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.Από τις περιπτώσεις ελλιπούς ή ανακριβούς επισήμανσης αλλεργιογόνων ουσιών μέχρι...

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Υπάρχουν όνειρα που μένουν στα χαρτιά κι άλλα που γίνονται πραγματικότητα με υπομονή, πείσμα και καλή παρέα. Μια τέτοια ιστορία θα ακούσουμε σήμερα: την ιστορία των Whisky Friends, μιας παρέας εννέα φίλων που αποφάσισε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι. Χωρίς να έχουν καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία αλλά με απεριόριστο πάθος για το ποτό που αγαπούν, τόλμησαν να...