podlist.gr

SNFCAST
SNFCAST

ΔΙΑΛΟΓΟΙ #29. Infodemic

Τη δεύτερη διαδικτυακή τους συζήτηση πραγματοποίησαν οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ την Τετάρτη 29 Απριλίου με θέμα το “infodemic”. Στο live webcast, που πραγματοποιήθηκε στο dialogues.snf.org, συμμετείχε η Ιωάννα Σουφλέρη, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Αρχισυντάκτρια ΒΗΜΑScience, ο Τάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος – ρεπόρτερ Ant1 και ο Θανάσης Τρομπούκης, Δημοσιογράφος, Project Manager iMEdD Lab οι οποίοι διατύπωσαν σκέψεις και ανησυχίες για τις πηγές πληροφόρησης, την ποιότητα των δεδομένων αλλά και τη δυνατότητα ανάλυσης στοιχείων με στόχο την έγκυρη ενημέρωση.

«Πολλές από τις αντιφάσεις στις οδηγίες που λαμβάνουμε όλοι καθημερινά, έχουν να κάνουν με το τι πραγματικά μπορεί να γίνει τη στιγμή που ανακοινώνεται ένα μέτρο. Προσπαθείς λοιπόν να πεις αυτό που δεν μπορείς να κάνεις», ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου σχετικά με τις πολλές και διαφορετικές οδηγίες που λαμβάνουμε όλοι το τελευταίο διάστημα. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί και το “infodemic”, την «υπερβολική διάχυση της πληροφορίας η οποία περισσότερο μπερδεύει, παρά ενημερώνει», όπως εξήγησε και ο Θανάσης Τρομπούκης. Στα θετικά στοιχεία της σημερινής πραγματικότητας αναφέρθηκε η Ιωάννα Σουφλέρη τονίζοντας πως «όλα εξαρτώνται από την πηγή της πληροφόρησης, γι’ αυτό και χαίρομαι που ότι αφορά τον Covid-19 είναι ανοιχτό και ελεύθερο προς όλους» ενώ ο Τάσος Τέλλογλου υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν εθνικά όρια στις πηγές πληροφόρησης. Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για την πανδημία, πρέπει να κοιτάξουμε και την μη-ευρωπαϊκή προοπτική των πραγμάτων». Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει έλλειμμα δημοσιογράφων ικανών να καταλάβουν και να μεταφέρουν ειδήσεις επιστημονικού περιεχομένου, η Ιωάννα Σουφλέρη απάντησε πως «αυτό αποτελεί θέμα για τις σχολές δημοσιογραφίας. Νομίζω ωστόσο πως έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στο ιατρικό κομμάτι της δημοσιογραφίας».

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ξεκίνησε λίγες μέρες πριν το lock down στην Ελλάδα παρουσίασε μέσα από ένα βίντεο το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας από το τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η έρευνα αφορά στην κάλυψη της πανδημίας από τα ΜΜΕ και παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με το μέσο ενημέρωσης που επιλέγει το κοινό, την εμπιστοσύνη τους προς τα Μέσα αλλά και το πρόβλημα της παραπληροφόρησης. Ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχουν λάβει απάντηση αλλά και ανησυχίες για τον τρόπο που ασκείται το λειτούργημα της δημοσιογραφίας εν μέσω πανδημίας, διατύπωσαν δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του χώρου μέσα από ένα βίντεο το οποίο δημιούργησε το iMEdD για τη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ.

Στοιχεία της διαδραστικής εφαρμογής για την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα και στον κόσμο, που δημιούργησε το iMEdD Lab, παρουσίασε ο Θανάσης Τρομπούκης ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη που έχει ο κόσμος για δεδομένα» αναφέροντας πως «σε λιγότερο από ένα μήνα η εφαρμογή μετρά πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις». Η δεύτερη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός βίντεο και φωτογραφικού υλικού από το νέο δημοσιογραφικό εγχείρημα του iMEdD, «Παρόντες», που βρίσκεται από σήμερα σε κεντρικά σημεία και πόλεις της Ελλάδας αλλά και online στο parontes.imedd.org

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

*Οι απόψεις των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις ΔΙΑΛΟΓΟΙ εκφέρονται ελεύθερα, χωρίς πρότερη παρέμβαση ή υπόδειξη, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη των συνομιλητών, κάθε φορά, αλλά όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις της ομάδας των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερα επεισόδια

ΔΙΑΛΟΓΟΙ 54. Σύγχρονες Πολιτικές Αξίες Και Αρχαίο Δράμα

Μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκούς πόλωσης και αμφισβήτησης ακόμα και των πιο θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας, όπως είναι το σημερινό, το αρχαίο δράμα παραμένει ένα από τα λίγα εναπομείναντα ενεργά σημεία αναφοράς για τον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό. Παρά την ιστορικότητά τους, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες των αρχαίων κλασσικών επαναφέρουν, σε κάθε ανάγνωση ή παράσταση, με αέναο και επίμονο...