ΔΙΑΛΟΓΟΙ 37. Η Δύναμη του Διαλόγου
Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development), συμπληρώνουν αυτό τον μήνα 3 χρόνια ανοιχτών, δημόσιων συζητήσεων. Η πρόσβαση των πολιτών στον δημόσιο διάλογο, ο διάλογος στα ψηφιακά μέσα, αλλά και οι προκλήσεις του διαλόγου εν μέσω πανδημίας και κοινωνικής πόλωσης, βρέθηκαν την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στο επίκεντρο της 37ης συνάντησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ με θέμα η «Δύναμη του Διαλόγου». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνταγματολόγος και Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου.
Ξεκινώντας από τη σημασία του διαλόγου, ο Δημήτρης Χριστόπουλος υπογράμμισε πως «ο διάλογος δεν χρειάζεται για τα κομπλιμέντα. Χρειάζεται στα δύσκολα και στις διαφωνίες, εκεί που δοκιμάζονται οι ανοχές και οι αντοχές μας». Όσον αφορά το πόσο επικίνδυνο είναι σε περίοδο κρίσης να εκφράζονται απόψεις που δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ο Νίκος Αλιβιζάτος σχολίασε πως «είναι δικαίωμα του καθενός να αυτοκαθορίζεται και να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά όταν συνυπάρχει με άλλους δεν μπορεί να θέτει αυτός τους κανόνες του παιχνιδιού».
Σχολιάζοντας το κατά πόσο υπάρχουν όρια στην άσκηση κριτικής πάνω στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε πως «η εξατομικευμένη προσβολή δεν είναι διάλογος» ενώ ο Δημήτρης Χριστόπουλος συμπλήρωσε πως «δεν είναι το περιεχόμενο της εκάστοτε άποψης που κρίνει τελικά αν είναι θεμιτό να την εκφέρουμε ή όχι, αλλά το περιβάλλον και ο χρόνος μέσα στην οποία αυτή εκφέρεται».
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του τραμπισμού, ο κ. Χριστόπουλος σχολίασε πως «δεν είναι μόνο αμερικάνικο. Εδώ και αρκετά χρόνια αρχίζει και εδραιώνεται ένας νέος τύπος διακυβέρνησης ο οποίος έχει αυταρχικά χαρακτηριστικά και αδιαφορία προς τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Ζούμε σε μια κρίσιμη, μεταβατική στιγμή, όπου αυτού του τύπου το μοντέλο μπορεί και να κυριαρχήσει αν δεν κοιτάξουμε σοβαρά και αυτοκριτικά στον καθρέφτη» ενώ ο κ. Αλιβιζάτος υπογράμμισε πως η δυσκολία, ειδικά εν μέσω πανδημίας, έγκειται στο «πως οι εχέφρονες άνθρωποι υπέρ της ανοιχτής κοινωνίας θα μπορούμε να απευθυνθούμε πειστικά σε έναν κόσμο που ακολουθεί τέτοιου είδους φαινόμενα».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Hahrie Han, Διευθύντρια SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές 2020 των ΗΠΑ ενώ σχετικά με την πόλωση στην αμερικανική κοινωνία η Hahrie Han δήλωσε πως «αυτό που βλέπω από το 2016 έως το 2020 είναι μια συντριπτική ιστορία στασιμότητας. Είμαστε σε μια κοινωνία βαθιά διχασμένη και αυτό δεν άλλαξε. Δεν άλλαξε στα τέσσερα χρόνια με τον Τραμπ και ό,τι κι αν γίνει με τον Τραμπ, ο τραμπισμός θα παραμείνει μαζί μας». Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η κοινωνία να κάνει τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων σε μια δημοκρατική διαδικασία πιθανή και δυναμική, η Hahrie Han ανέφερε: «είναι θεμελιώδες για τη δημοκρατία να έχεις απλούς ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική ζωή και νιώθουν πως η φωνή τους μετράει στην πολιτική διαδικασία. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν πως η δημοκρατία δεν συναντά τις βασικές τους ανάγκες, τότε την εγκαταλείπουν».
Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.
*Οι απόψεις των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις ΔΙΑΛΟΓΟΙ εκφέρονται ελεύθερα, χωρίς πρότερη παρέμβαση ή υπόδειξη, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη των συνομιλητών, κάθε φορά, αλλά όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις είτε του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είτε του iMEdD.