podlist.gr

SNFCAST
SNFCAST

ΔΙΑΛΟΓΟΙ 39. Περιμένοντας Το Restart Τι Μας Έμαθε Ο Κορωνοϊός;

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development), πραγματοποίησαν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου το πρώτο live webcast της φετινής χρονιάς, συζητώντας πάνω στο βασικό ερώτημα «Τι Μας έμαθε ο Κορωνοϊός» και πώς αυτή η δοκιμασία θα καθορίσει το μέλλον της κοινωνίας, της επιστήμης, αλλά και της μεταξύ τους σχέσης.

Στην συζήτηση συμμετείχαν οι: Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας Collège de France, Προέδρος του Ιδρύματος Fondation Santé και Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας,Τεχνολογίας και Καινοτομίας) , Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική» και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντώνης Χατζημωϋσής, Διευθυντής του Τομέα Φιλοσοφίας και Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκε επίσης μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη με τον γνωστό συγγραφέα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Ted Chiang, ο οποίος επισήμανε τις ομοιότητες της πανδημίας με την λογοτεχνία και το σινεμά αλλά και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους αρνητές του ιού, αναφέροντας πως «η πανδημία που βιώνουμε δεν μοιάζει με αυτές για τις οποίες μας είχαν προϊδεάσει οι ταινίες και τα βιβλία. Ίσως σε αυτό να οφείλεται το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι κάπως επιφυλακτικοί για τη σοβαρότητα της πανδημίας». Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμμετοχή του στο SNF Nostos Conference που θα πραγματοποιηθεί στις 24 & 25 Ιουνίου 2021 με θέμα «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη».

Περισσότερα επεισόδια

ΔΙΑΛΟΓΟΙ 54. Σύγχρονες Πολιτικές Αξίες Και Αρχαίο Δράμα

Μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκούς πόλωσης και αμφισβήτησης ακόμα και των πιο θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας, όπως είναι το σημερινό, το αρχαίο δράμα παραμένει ένα από τα λίγα εναπομείναντα ενεργά σημεία αναφοράς για τον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό. Παρά την ιστορικότητά τους, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες των αρχαίων κλασσικών επαναφέρουν, σε κάθε ανάγνωση ή παράσταση, με αέναο και επίμονο...