podlist.gr

SNFCAST
SNFCAST

ΔΙΑΛΟΓΟΙ 45. Ανθρωπότητα – Τεχνητή Νοημοσύνη Η Συμβίωση

Ένας διάλογος μεταξύ ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης επιχειρήθηκε στην σκηνή της 45ης συνάντησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Αυγούστου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Κοινό και ομιλητές έθεσαν ερωτήματα προς δυο συστήματα Α.Ι. , που διαμορφώθηκαν ειδικά για τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ και κλήθηκαν να απαντήσουν «ζωντανά», μπροστά στο κοινό.

Στο πλαίσιο του SNF Nostos και λίγες ώρες πριν την έναρξη του SNF Conference με θέμα Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ, με την συμβολή επιφανών συνομιλητών, έθεσαν επίσης ηθικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά ζητήματα για την συμβίωση ανθρώπων και μηχανών, που παρόλο φαντάζει μακρινή, είναι ήδη εδώ: Τι ρόλο θα αναλάβει η τεχνητή νοημοσύνη στην κοινωνία; Μπορούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να έχουν ηθική; Πρέπει να αποκτήσουν δικαιώματα, όπως των ανθρώπων; Και έχουν ή μπορεί να αναπτύξουν άραγε συναισθηματική νοημοσύνη;

«Υπάρχουν φιλόσοφοι που πρεσβεύουν ότι αν δεν υπάρχει οργανική ύλη από την οποία να προκύψει ζωή, τότε δεν μπορούν να υπάρξουν συναισθήματα όπως πόνος, απόλαυση, επιθυμία, ή πιο σύνθετα όπως φόβος, ή άγχος… Άλλοι όμως φιλόσοφοι θα μας πουν ότι δεν χρειάζεται οργανική ύλη, αλλά ηλεκτρικά κυκλώματα όπως στις μηχανές, δηλαδή μηχανικά μέρη που σταδιακά θα αναπτύσσουν συναισθήματα αλληλοεπιδρώντας με το περιβάλλον, με άλλα ανθρώπινα όντα και μηχανές και θα αναπτύξουν έτσι κάποια κατάσταση νου, μία αίσθηση εαυτού», ανέφερε ο Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Γνωσιολογίας και Ηθικής Φιλοσοφίας, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ.

«Δεν μπορούμε πάντα να αποφασίζουμε με βάση τη χρήση των αλγορίθμων για ένα ηθικό δίλημμα. Ο Αριστοτέλης μίλησε για φρόνηση, που ισούται με την σοφία, την ευθυκρισία που επιτρέπει σε μια σύνθετη κατάσταση να διακρίνω την συνθετότητα ενός ζητήματος. Οι μηχανές μπορούν άραγε να αναπτύξουν αυτή την φρόνηση, η οποία περιλαμβάνει συναισθήματα, ενσυναίσθηση, και ανάγεται στην συναισθηματική νοημοσύνη; Η ηθική δεν είναι μόνο θέμα υπακοής και αυστηρών, απαρέγκλιτων κανόνων. Αυτό είναι που με ανησυχεί. Ποιο, δηλαδή, ηθικό σύστημα θα χρησιμοποιήσουμε για να τροφοδοτήσουμε μια μηχανή», ανέφερε ο κ. Βιρβιδάκης σχετικά με την ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης επισημαίνοντας πως «οι μηχανές μπορεί να είναι καλές με συνέπεια. Ενώ οι άνθρωποι είμαστε διαβόητα ασυνεπείς στην καλοσύνη μας».

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

*Οι απόψεις των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις ΔΙΑΛΟΓΟΙ, είτε αυτοί συμμετέχουν ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και οργανισμών είτε αυτοπροσώπως, εκφέρονται ελεύθερα, χωρίς πρότερη παρέμβαση ή υπόδειξη, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη των συνομιλητών, κάθε φορά, αλλά όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις είτε του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είτε του iMEdD.

Περισσότερα επεισόδια

ΔΙΑΛΟΓΟΙ 54. Σύγχρονες Πολιτικές Αξίες Και Αρχαίο Δράμα

Μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκούς πόλωσης και αμφισβήτησης ακόμα και των πιο θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας, όπως είναι το σημερινό, το αρχαίο δράμα παραμένει ένα από τα λίγα εναπομείναντα ενεργά σημεία αναφοράς για τον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό. Παρά την ιστορικότητά τους, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες των αρχαίων κλασσικών επαναφέρουν, σε κάθε ανάγνωση ή παράσταση, με αέναο και επίμονο...