podlist.gr

Γιώργος Ατσαλάκης: Η... μάχη για τους «Δρόμους του Μεταξιού» ανάμεσα σε Ινδία και Κίνα

Φιλοξενούμενος στο newshub είναι ο κ Γιώργος Ατσαλάκης, οικονομολόγος, αναπληρωτής καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο εργαστήριο Ανάλυσης δεδομένων πρόβλεψης.
Ο κ. Ατσαλάκης μεσα από το newshub.gr τα τεκταινόμενα γύρω από τη διαμάχη της Ινδίας και της Κίνας για τους «Δρόμους του Μεταξιού», αλλά και τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Οπως λέει χαρακτηριστικα ο κ. Ατσαλάκης οι θαλάσσιοι «Δρόμοι του Μεταξιού», διακινούν πάνω από το 90% του εμπορίου Ανατολής Δύσης. Λιγότερο από μισό αιώνα πριν, η Ινδία ξεκίνησε μια πορεία οικονομικής ανάπτυξης απομονώνοντας τον εαυτό της από την παγκόσμια αγορά, μια στρατηγική που τελικά αποδείχθηκε ανεπιτυχής. Κυρίως μετά το 2015 άρχισε να αντιλαμβάνεται, ότι η συνεργασία με τις διεθνείς αγορές είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη.

«Στο εμπόριο όποιος ελέγχει τα κανάλια διανομής, έχει τη δύναμη. Η Κίνα εδώ και πολλά χρόνια έχει μέσα την πρώτη στρατηγική που ονομάστηκε το "κολιέτων μαργαριταριών" και αργότερα οι "Δρόμοι του Μεταξιού". Είχε ξεκινήσει να δημιουργεί εμπορικές βάσεις σε διάφορες χώρες (...) γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό (...) που έχουν εκγλβίσει την Ινδία που δεν είναι εύκολο να βρει περάσματα για τασ εμπορεύματά της προς τη Δύση», αναφέρει ο κ. Ατσαλάκης μεταξύ άλλων.

Οι εξαγωγές υποχρεώνουν τις εταιρείες να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους σε περιβάλλοντα πέρα από την επιρροή της κυβέρνησής τους. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιτύχουν το μέγιστο δυναμικό ανάπτυξης και κλίμακας. «Επιπλέον, η αλληλεπίδραση με πελάτες στο εξωτερικό παρέχει πολύτιμες πληροφορίες, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους. Στην Ανατολική Ασία, η επιτυχία των εξαγωγών χρησίμευσε ως αποτελεσματικό μέτρο για τις κυβερνήσεις, προσδιορίζοντας τους τομείς που δικαιολογούσαν συνεχή υποστήριξη.

Καθώς το 2024 είναι το έτος εκκίνησης του νέου παγκόσμιου μεγακύκλου της οικονομίας, οι τεράστιες αλλαγές που θα επέλθουν θα αναδείξουν την Ινδία ως μια νέα σημαντική οικονομία, που διεκδικεί ένα ρόλο ηγετικό σε αυτό που ονομάζεται “Δρόμοι του Μεταξιού”. Πρέπει όμως να αγωνιστεί σκληρά για να αντιμετωπίσει την Κίνα που χρησιμοποιεί την στρατηγική, που ονομάζεται το «Κολιέ των Μαργαριταριών», για να έχει ναυτική παρουσία από τη Μομπάσα έως το Τζιμπουτί, από το Καράτσι έως το Gwadar και από το Κολόμπο και τη Hambantota έως το Sittwe και τα νησιά Coco», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Ατσαλάκης, στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Η Ινδία έχει μια εκτεταμένη και φιδίσια ακτογραμμή, που την καθιστά ευάλωτη στις δυνάμεις της φύσης. Ο Ινδικός Ωκεανός, που καλύπτει σχεδόν το ένα πέμπτο της επιφάνειας του νερού της Γης, εκτείνεται σε τρεις ηπείρους και 28 χώρες, χρησιμεύοντας ως κρίσιμο πέρασμα για το διεθνές εμπόριο που συνδέει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό. Αυτός ο ωκεανός έχει ιστορικά διευκολύνει την ευημερία μέσω του εμπορίου, αλλά λειτούργησε επίσης ως πύλη για τις αποικιακές δυνάμεις.

Η Κίνα έχει επεκτείνει την επιρροή της σε όλη την τεράστια έκταση του Ινδικού Ωκεανού, εξασφαλίζοντας στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, η σφαίρα της γεωπολιτικής τροφοδοτείται συχνά από μια αμείλικτη αναζήτηση κυριαρχίας.
https://www.newshub.gr
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg

Είμαστε:
στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
twitter: https://twitter.com/NewshubG
instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/

Περισσότερα επεισόδια

Χρόνης Βάρσος: Η Ελλάδα στη "χαραυγή" του 2ου ΠΠ - Το παράδειγμα ήθους και ηρωισμού!

(28/10/2024)Καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr ο φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής, Χρόνης Βάρσος που με αφορμη την Εθνική μας Επέτειο, μας αναλύει το περιβάλλον πρίν την Ιταλική επιθεση του 1940. Ποιες είναι οι ισορροπίες πριν την έναρξη του πολέμου; Ποιες οι συμμαχίες, οι τάσεις αλλά και η δυναμική των πραγμάτων, που οδήγησαν στο 2ο παγκόσμιο Πόλεμο; Ο πόλεμος δεν είναι κεραυνός εν ενεθρία,...

Γιάννης Ξένος στο newshub.gr: Ο γολγοθάς της ελληνικής γεωργίας σε αριθμούς!

Ο αρθρογράφος Γιάννης Ξένος είναι καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr . Μας αναλύει με στοιχεία και αριθμούς την εικόνα της ελληνικής γεωργίας.Ποιές είναι μεγάλες προκλήσεις και ποια τα προβλήματα του χώρου; Ποιες οι αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και τα πλεονέκτημα που έχει; Ποιες οι σκληρές αποφάσεις που πρέπει ως κοινωνία να πάρουμε;Από τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής (2021) βγαίνουν δυό...

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Μοναδικός στόχος της Τουρκίας, να διασπάσει την χωρική συνέχεια, της ηπειρωτικής Ελλάδας με το Αν. Αιγαίο!

Συνέντευξη του Κων/νου Γάτσιου για τα Ελληνοτουρκικά.«Ένας και μοναδικός είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Να διασπάσει την χωρική ενότητα-συνέχεια της ηπειρωτικής Ελλάδας με το Ανατολικό Αιγαίο αλλάζοντας έτσι τα υφιστάμενα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο…». Αυτό τονίζει μιλώντας στο newshub.gr ο καθηγητής π. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών...