Λάμπρος Καλαρρύτης: Απόλυτος κυρίαρχος ο Τραμπ, καθηλωμένη η Ευρώπη, που είναι προ μεγάλων αποφάσεων
Ο εκλεκτός δημοσιογράφος και αρθρογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης, σχολιάζει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και τι σημαίνει η εμφατική νίκη και εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ , όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για τον πλανήτη.
ΤΟ πρώτο είναι ακόμα μία αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών.
Κατάφερε να κερδίσει δεξαμενές ψηφοφόρων στους οποίους δεν είχε πρόσβαση και αυτό του έδωσε δυναμική κινηματικών χαρακτηριστικών (μουσουλμάνοι, ισπανόφωνοι, εβραίοι, μαύροι, κτλ). Αυτό δίνει μία θετική ψήφο προς την πολιτική ατζέντα που προώθησε ο Τραμπ αλλά και ένα μήνυμα αρνητικό προς τους δημοκρατικούς και την Καμάλα Χάρις που δεν είχε ένα ολοκληρωμένο πολιτικό αφήγημα, αλλά μια μονομερή πρόταση στο πυρήνα της οποίας ήταν η δαιμονοποίηση του Τραμπ. Τον κόσμο τον ενδιαφέρουν τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας του (η οικονομία, το μεταναστευτικό, ακρίβεια ) και ήταν φυσικό να κινηθεί προς εκείνο τον υποψήφιο που θα μιλούσε με σοβαρή ατζέντα λύσεων σε αυτά τα προβλήματα.
Για το ΝΑΤΟ, είναι λογικό αυτό που υποστηρίζει , ο Τραμπ, ότι η ασφάλεια είναι συλλογική υπόθεση και δεν γίνεται η ασφάλεια συνολικά να στηρίζεται στις ΗΠΑ, άρα «βάλτε όλοι το χέρι στη τσέπη»… Όσοι κορόιδευαν το συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα που είχε δώσει ο Τραμπ στη πρώτη θητεία, το μετάνιωσαν ακριβά και από ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να το πληρώνουν…
Τι γίνεται με τον προστατευτισμό; Ο Τραμπ θέλει να μεταφέρει μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής στην Αμερική. Δεν είναι τυχαίο ότι σειρά μεγάλων εταιρειών φεύγουν από την Ευρώπη καιι πηγαίνουν στην Αμερική για να μπορούν να έχουν φθηνότερο ενεργειακό κόστος, φθηνότερους πόρους και πρώτες ύλες, λιγότερη γραφειοκρατεία, φθηνότερο κόστος χρήματος. Φεύγουν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες και ο Τραμπ θέλει να επιταχύνει αυτή την διαδικασία!
Η παλαιά ατμομηχανή της Ευρώπης , η Γερμανία έχει χασει τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Ο πρώτος από τον όποιο αποσυνδέθηκε, ήταν το φθηνό πετρέλαιο και ο δεύτερος η εξάρτηση των εξαγωγών της σε Κίνα και ΗΠΑ που επίσης δείχνει να ελαττώνονται σημαντικά. Η Ευρώπη έχει μείνει δραματικά πίσω στη τεχνολογική καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη, σε αμυντική βιομηχανία αλλά και στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Τώρα υπό το φόβο των νέων δασμών που έρχονται πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις.
Τέλος ο κ. Καλαρρύτης, σχολιάζει τα νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά με την επίδραση που θα έχει η προεδρεία Τραμπ.
Είμαστε:
στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
twitter: https://twitter.com/NewshubG
instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/