Μάρκος Τρούλης: Τελικός στόχος της επίθεσης στο Ιράν, παραμένει ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κίνας!
🎙️(03/03/2026)
Ο Μάρκος Τρούλης Καθηγητής Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ και Καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας είναι καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr και μας αναλύει την κατάσταση στο Ιράν, την διεύρυνση του πεδίου των πολεμικών συγκρούσεων και το γεωπολιτικό "πλαίσιο" της επόμενης μέρας…
Το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά η διακοπή των πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν η όποια διασύνδεση με αν αλλά ο τελικός στόχος παραμένει η Κίνα..
Προκειμένου να περιορίσει τη Κίνα ακολουθεί την πολιτική ενεργειακού περιορισμού και αποκλεισμού της Κίνας από βασικούς τροφοδότες ενέργειας. Αρχή έγινε με τη Βενεζουέλα, συνέχεια στην Ανταρκτική και τώρα το Ιράν. Ο έλεγχος των ροών ενέργειας είναι ο βασικός στόχος.
Βλέπουμε το Ιράν να ανοίγει τον πόλεμο: έτσι βλέπουμε την Βρετανία να μπαίνει δυναμικά στο πόλεμο ενώ η Γαλλία φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει. Η πολιτική του Ιράν οδηγεί κράτη σε ουδετερότητα να θέλουν να συμμετάσχουν στις πολεμικές εναντίον του Ιράν.
Το ζητούμενο είναι τώρα εάν αυτά τα στρατιωτικά χτυπήματα έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Θα συνεχίσει το Ιράν να συναλλάσσεται ενεργειακά με την Κίνα;
Η προετοιμασία που είχε γίνει από τις μυστικές υπηρεσίες από το Ισραήλ και τς ΗΠΑ ήταν όντως σημαντική. Το απέδειξε η δολοφονία του Χαμενεΐ.
Η Τουρκία έχει επενδύσει σε δύο πράγματα: το πυρηνικό πρόγραμμα της και την ανάληψη σημαντικής, μεσολαβητικής θέσης, μέσω της μουσουλμανικής αδελφότητας, στο εσωτερικό των μουσουλμανικών χωρών.
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr