Επ. 29: Πώς οι προσδοκίες επηρεάζουν την απόδοση μας
Γεια σου Brain Hacker,
Σίγουρα έχεις ακούσει πως οι προσδοκίες μας επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.
Εκείνο που ίσως να μη γνωρίζεις είναι πως οι προσδοκίες μας επηρεάζουν ακόμα και τη συμπεριφορά των άλλων, άλλοτε προς το καλό και άλλοτε όχι. Επηρεάζουν, όμως, και τις δικές μας επιδόσεις σε ό,τι κάνουμε, και μπορούν να μας σαμποτάρουν ακόμα και στις περιπτώσεις που είμαστε ήδη πολύ καλοί σε κάτι.
Μάλιστα, οι προσδοκίες είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, και τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει ρίξει πολύ φως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και πλάθουν την πραγματικότητά μας.
Σε αυτό το επεισόδιο θα μας ακούσεις να συζητάμε μεταξύ άλλων για το Φαινόμενο του Πυγμαλίωνα. Έχει παρατηρηθεί πως όταν κάποιος -γονιός, εκπαιδευτικός, εργοδότης- έχει θετικές προσδοκίες απέναντι σε κάποιον άλλο, οι επιδόσεις αυτού του άλλου βελτιώνονται.
Πολλές φορές θεαματικά!
Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή υπάρχουν αρνητικές προσδοκίες.
Όποιες κι αν είναι οι προσδοκίες μας από την εκάστοτε κατάσταση, το σίγουρο είναι πως έχουν τη δύναμη να μετατραπούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό το να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν αυτοί οι υποσυνείδητοι μηχανισμοί, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θετική αλλαγή τόσο στη ζωή μας όσο και σε εκείνη των άλλων.
Σου ευχόμαστε καλή ακρόαση!
- Δημήτρης και Φύλλις