podlist.gr

TVXS Podcasts
TVXS Podcasts

«Πελόμα Μποκιού»: Η μπάντα - θρύλος της ελληνικής ροκ ψυχεδέλειας

Mπορεί ο Βλάσσης Μπονάτσος (30 Νοεμβρίου 1949 – 14 Οκτωβρίου 2004) να έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεοπτική πορεία του και τις μεγάλες θεατρικές παραγωγές, ωστόσο, βαθύ είναι το αποτύπωμά του στην ελληνική ροκ σκηνή και, μάλιστα, στην εγχώρια ψυχεδελική εκδοχή της, η οποία όμως δεν πέρασε απαρατήρητη ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πολύπλευρο ταλέντο που «οσμιζόταν» εγκαίρως το νέο - από την μουσική, μέχρι τις περισσότερο εμπορικές επιλογές του με την έκρηξη της ιδιωτικής τηλεόρασης την δεκαετία του '90 - ο Μπονάτσος δεν είχε καλλιτεχνικά στεγανά και τόλμησε να δοκιμαστεί σε μία ευρύτατη γκάμα ειδών στον τομέα της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, με την ίδια μεγάλη επιτυχία, την οποία «σφράγιζε» η εκρηκτική προσωπικότητά του και η φυσική αίσθηση μιας διαχρονικής «εφηβείας» που απέπνεε.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος/α για την καλλιτεχνική προσφορά του, μία βασική, αντικειμενική σταθερά της καριέρας του Μπονάτσου, είναι η ιδρυτική συμμετοχή του στη ρηξικέλευθη, όσο και σύντομη, ύπαρξη και πορεία του συγκροτήματος των «Πελόμα Μποκιού».

Οι «Πελόμα Μποκιού» είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση στο ελληνικό ροκ - ένα κεφάλαιο μόνοι τους ουσιαστικά - αλλά, βλέποντας πλέον τα πράγματα από μια χρονική απόσταση μισού αιώνα από την μουσική δράση τους, ίσως ακόμη και του ευρωπαϊκού.

Περισσότερα επεισόδια

Τι περιμένουμε από την Αριστερά, στο λυκόφως της Μεταπολίτευσης

Το 2022, τι περιμένει ο ελληνικός λαός από την κυβερνήσασα Αριστερά; Η Αριστερά να ξεχάσει πώς κυβέρνησε το 2015-2019 και να ξαναδεί τον εαυτό της, υποστηρίζει ο Τάκης Καφετζής. Από τα όνειρα της πρώτης Μεταπολίτευσης έως την οδυνηρή διάψευση της Χρεοκοπίας, το δίκαιο κράτος, η κοινωνία ισότητας, με τομές και ρήξεις, η τήρηση των υποσχέσεων, είναι μονόδρομος για την Αριστερά. Γιατί η Δεξιά...

Η Μέση Ανατολή πέραν του εθνικισμού και του ισλαμισμού

Ο Νίκος Ξυδάκης συνομιλεί με τον τον Σωτήρη Ρούσσο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με αφορμή το νέο βιβλίο του «Επανάσταση και εξέγερση στη Μέση Ανατολή».