podlist.gr

Τα 5 βαθύτερα τραύματα του νάρκισσου και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Οι νάρκισσοι, παρά την επιφανειακή τους αυτοπεποίθηση και υπεροψία, συχνά φέρουν βαθιά ψυχικά τραύματα και αυτά είναι που διαμορφώνουν την συμπεριφορά τους προς τους άλλους. Οι πληγές αυτές συχνά σχετίζονται με τον τρόπο που μεγάλωσαν ή με προσωπικές εμπειρίες που άφησαν ανεπούλωτα τραύματα. Η σχέση με έναν νάρκισσο μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του είναι να είστε σταθεροί, υπομονετικοί και ξεκάθαροι.

Τα πιο συνηθισμένα, βαθύτερα τραύματα που κρύβει ένας νάρκισσος

Αίσθημα απόρριψης: Οι νάρκισσοι μπορεί να έχουν βιώσει απόρριψη σε μικρή ηλικία από γονείς, δασκάλους ή συνομήλικους. Αυτό τους οδηγεί να δημιουργούν μια αμυντική πανοπλία, προκειμένου να αποφύγουν να αισθανθούν ξανά την ίδια πληγή. Αυτός ο φόβος της απόρριψης συχνά μεταμφιέζεται σε υπερβολική αυτοπεποίθηση ή έπαρση. Όταν διαπιστώνετε μια τέτοια αλαζονική συμπεριφορά, μην τον κρίνετε, δείξτε κατανόηση και επικοινωνήστε με τρόπο που να μην νιώσει ότι τον απορρίπτετε κι εσείς. Αν πρέπει να θέσετε όρια, κάντε το με ήρεμο τρόπο, χωρίς να τον μειώνετε και να τον εξαγριώνετε.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Παρά την εικόνα του «τέλειου» ατόμου που παρουσιάζουν, οι νάρκισσοι συχνά παλεύουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που τους κάνει να αναζητούν συνεχώς εξωτερική επιβεβαίωση για να νιώσουν αξία. Γι’ αυτό εσείς να αναγνωρίζετε τα θετικά στοιχεία τους με ειλικρίνεια, γιατί καταλαβαίνουν αμέσως πότε τα μπράβο σας είναι ψεύτικα, και βοηθήστε τους να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία, χωρίς υπερβολές.

Φόβος ευαλωτότητας: Ο νάρκισσος αποφεύγει να δείξει αδυναμία με κάθε κόστος, και προσπαθεί να το καλύψει με επιθετικότητα, άμυνα και υποτίμηση των άλλων. Όταν τον νιώσετε ευάλωτο, μην τον πιέσετε να ανοιχθεί. Δείξτε ενσυναίσθηση και δημιουργείστε ένα περιβάλλον αποδοχής χωρίς επικριτικότητα, για να νιώσει ασφαλής, και αποφύγετε να εκμεταλλευτείτε τις στιγμές αδυναμίας του, γιατί αυτό θα κλονίσει την εμπιστοσύνη του.

Αίσθημα εγκατάλειψης: Πολλοί νάρκισσοι κουβαλούν τραύματα εγκατάλειψης, που συνήθως προέρχονται από τη σχέση με τους γονείς τους. Αυτή η πληγή τους κάνει να είναι έντονα κτητικοί ή να φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους αφήσουν και πολύ συχνά εκδηλώνουν ζήλια, υπερβολική ανάγκη για έλεγχο ή και έντονο ανταγωνισμό προς πρόσωπα που θεωρούν ότι μπορεί να τους «κλέψουν» τον άνθρωπό τους. Για να τον καθησυχάσετε, δείξτε την δέσμευσή σας στην σχέση σας, θέτοντας όμως ξεκάθαρα όρια, ώστε να μην νιώθει εγκατάλειψη όταν διεκδικείτε τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο.

Αίσθημα ότι δεν είναι αρκετός: Ακόμα κι αν είναι πολύ πετυχημένος, ο νάρκισσος συχνά νιώθει ανεπαρκής, και κυνηγάει την επιτυχία, με έντονη επίδειξη και υπερβολικό ανταγωνισμό. Για να του ανακουφίσετε αυτό το έλλειμμα, επικεντρωθείτε στις επιτυχίες του, ενθαρρύνετέ τον για την πρόοδό του, χωρίς να τον συγκρίνετε με άλλους. Βοηθήστε τον να καταλάβει ότι η αξία του δεν εξαρτάται μόνο από τις επιδόσεις του ή από την γνώμη των άλλων. Μια τέτοια στάση θα τον μαλακώσει και θα τον κάνει πιο ανθρώπινο.

Περισσότερα επεισόδια

Πέντε τρόποι για να νιώθει το παιδί σας ασφαλές στο σχολείο

Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι πάνω από τους μισούς γονείς ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια των παιδιών τους στο σχολικό περιβάλλον. Γι’ αυτό θα μοιραστώ πέντε τρόπους που σίγουρα βοηθούν εσάς και δυναμώνουν το παιδί σας:Καλλιεργήστε και διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία: Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να γνωρίζετε πώς νιώθει το παιδί σας και αν αντιμετωπίζει δυσκολίες....

Πώς να είστε αποτελεσματικοί κι ευτυχισμένοι ακόμα και υπό πίεση

Στη σύγχρονη επαγγελματική ζωή, η πίεση είναι αναπόφευκτη. Προθεσμίες, απαιτητικά πρότζεκτ, απαιτήσεις πελατών και συνεχείς αλλαγές δημιουργούν άγχος και επηρεάζουν την απόδοσή σας. Θα μοιραστώ κάποιες πρακτικές για να διατηρείτε ψυχραιμία να διαχειρίζεστε σωστά τον χρόνο και να έχετε ισορροπία προσωπικής- επαγγελματικής ζωής.Αναπνοή και αυτοέλεγχος: Όταν η πίεση ανεβαίνει, η πρώτη αντίδραση...

Πώς να αντιμετωπίσετε το μπούλινγκ στον εργασιακό χώρο

Σύμφωνα με έρευνες που έχουμε διεξάγει σε εργασιακούς χώρους, δυστυχώς ακόμα και σήμερα ασκείται μπούλινγκ από προϊστάμενους ή αφεντικά, και παρουσιάζεται με διάφορες μορφές όπως αγενής συμπεριφορά, προσβολές, υπερβολικός φόρτος ή παρενόχληση, και απευθύνεται κυρίως σε νέους και γυναίκες. Αν είστε εσείς θύμα μιας τέτοιας κατάστασης, θα μοιραστώ αποτελεσματικά βήματα για να την εξολοθρεύσετε...