Τι να προσέξετε οπωσδήποτε προτού εμπιστευτείτε κάποιον
Το σημερινό θέμα το εμπνεύστηκα από μια πελάτισσά μου που πρόσφατα έζησε μια τραυματική εμπειρία εξαπάτησης από κάποιον στον οποίο νοίκιασε το σπίτι της. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιοι και σε σας, το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι να μην απελπίζεστε: η λέξη «εξαπάτηση» βγαίνει από την λέξη «απατεώνας», δηλαδή κάποιος που πραγματικά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς. Αν η αναξιοπιστία του φαινόταν από την αρχή, δεν θα είχατε εξαπατηθεί. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι μια τέτοια άσχημη εμπειρία να αποτελέσει μάθημα, ώστε να προστατευθείτε στο μέλλον. Και επειδή συμβαίνει συχνά κάποιοι άνθρωποι να μην είναι άξιοι της εμπιστοσύνης σας, θα μοιραστώ κάποιες προτάσεις που στο μέλλον ελπίζω να σας προστατέψουν.
Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και μην βιάζεστε: αν είναι να υπογράψετε μια συμφωνία, ή να πάρετε μια σημαντική απόφαση συνεργασίας, πάρτε το χρόνο σας προτού την οριστικοποιήσετε και την κλείσετε.
Πάρτε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε από έγκυρες πηγές και ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον άνθρωπο που θέλετε να εμπιστευτείτε. Κάντε έρευνα γύρω από το άτομο με το οποίο θέλετε να συναλλαχθείτε και μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε σχετικά με προηγούμενες δράσεις, επιλογές και συνεργασίες του. Φροντίστε οι αξιόπιστες και αντικειμενικές, και όχι από ανθρώπους που εμπλέκονται προσωπικά ή συναισθηματικά με το άτομο αυτό, είτε θετικά, είτε αρνητικά.
Συμβουλευτείτε τους ειδικούς: δικηγόρους, νομικούς και οικονομικούς συμβούλους ή οποιοδήποτε άλλο ειδικό χρειάζεται ανάλογα την περίπτωση: για παράδειγμα, αν θέλετε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, πέρα από την εμφάνιση και τα πλεονεκτήματα που θα σας παρουσιάσει ο πωλητής, είναι σημαντικό να έχετε έναν δικό σας μηχανικό, έμπειρο στην εκτίμηση αυτοκινήτων για να σας συμβουλέψει αν το αυτοκίνητο που βρήκατε αξίζει τα χρήματά του ή όχι, προτού προχωρήσετε στην αγορά.
Διαπραγματευτείτε αποτελεσματικά τους όρους της συμφωνίας που θέλετε να κλείσετε. Καταγράψτε αναλυτικά τα ζητούμενά σας από το συμβόλαιο, την συνεργασία, ή την αγορά που προγραμματίζετε. Φροντίστε όλοι οι όροι να είναι καταγεγραμμένοι με σαφήνεια και λεπτομέρεια. Επίσης, προσδιορίστε και προβλέψτε με σαφήνεια τις συνέπειες, σε περίπτωση που κάποιος όρος δεν τηρηθεί.
Παρακολουθείστε συστηματικά την τήρηση της συμφωνίας σας στην πορεία. Αφού υπογράψετε και ξεκινήσετε την συνεργασία, είναι σημαντικό να τηρείτε εσείς όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε, και παράλληλα να ασχολείστε και να παρακολουθείτε ότι και η άλλη πλευρά τις τηρεί αντίστοιχα. Και αν στην πορεία υπάρξει έστω και μια μικρή παρατυπία, μην την αφήσετε, θεωρώντας ότι δεν πειράζει, γιατί αργότερα, το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσουν και άλλες παρατυπίες πολύ μεγαλύτερες!