Υπάρχει βελούδινος χωρισμός;
Σήμερα θα μιλήσουμε για τον χωρισμό, είτε από μια σχέση ή γάμο, είτε από μια φιλία, συνεργασία ή συνεταιρισμό. Αλήθεια, έχετε ακούσει ποτέ τον όρο «βελούδινο διαζύγιο» ή «βελούδινος χωρισμός»; Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει αυτή την έκφραση, ή αν πιστεύετε πως δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο, θα μοιραστώ τρεις προτάσεις για το πώς να σκεφτείτε και πώς να διαχειριστείτε συναισθήματα και κινήσεις σε μια τέτοια άχαρη και στενάχωρη περίοδο που καλείστε να αποχωριστείτε είτε τον σύντροφό σας, είτε μια φιλία χρόνων, ή μια συνεργασία.
- Κατανοήστε σε βάθος το πώς ερωτευόσαστε και το πώς «ξε-ερωτευόσαστε. Σε οποιαδήποτε στενή σχέση, ο τρόπος που στην αρχή προσελκύεστε και γοητεύεστε από έναν άνθρωπο, είναι μέσα από το που εστιάζει μυαλό σας. Εστιάζετε σχεδόν αποκλειστικά στα χαρίσματα, στα προσόντα και στις θετικές πλευρές του. Προσέχετε μόνο τα καλά, τα μεγαλώνετε, τα συζητάτε, δίνετε θετικές ερμηνείες και προεκτάσεις σε ότι λέει και κάνει, και έχετε πολύ καλές δικαιολογίες για τυχόν άστοχες κινήσεις και συμπεριφορές. Είστε έτοιμοι να υποβαθμίσετε οτιδήποτε δεν σας αρέσει , και τείνετε να δέχεστε και πράγματα που δεν θα ανεχόσασταν, χωρίς όρια, στον βωμό του να «μη χαλάσετε τη σχέση». Στην φάση που «ξε-ερωτευόσαστε», κάνετε ακριβώς το αντίθετο: ξεχνάτε τα καλά, εστιάζετε μόνο στις ελλείψεις, ερμηνεύετε αρνητικά ακόμα και τα καλά, κι αυτό, γιατί πολύ απλά, σας έχει φύγει ο έρωτας, ή έχετε γεμίσει θυμό για αυτά που έχετε ανεχτεί επειδή εσείς δεν βάλατε όρια. Έτσι, γίνεται αρνητική και η δική σας συμπεριφορά, γιατί τα συναισθήματά σας έχουν γίνει αλλάξει! Η εμπιστοσύνη έχει γίνει καχυποψία, ο θαυμασμός ζήλεια, και η αγάπη απόρριψη. Νιώθετε ότι δεν εκτιμήθηκε τίποτα σε σας, ότι δώσατε πολύ περισσότερα απ’ όσα πήρατε, σας πνίγει ο θυμός και η αδικία. Και από εκεί που θέλατε να περνάτε πολύ χρόνο με το άλλο άτομο, η παρουσία του έχει γίνει καταπίεση, η σύνδεση έχει χαθεί και έρχεται το τέλος, ο χωρισμός.
- Εμβαθύνετε και διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Είναι φυσιολογικό και στην φάση του χωρισμού ή της διάλυσης να νιώθετε στενοχώρια, απογοήτευση, απόρριψη, θυμό, αδικία, έως και μια τάση εκδικητικότητας. Ίσως για τα βαριά σας συναισθήματα να ρίχνετε όλες τις ευθύνες στον άλλον, και ίσως να θέλετε να τον πονέσετε με ακραίους τρόπους. Όμως, σε αυτή την φάση μείνετε με τον εαυτό σας, μην κάνετε πολλές συζητήσεις με τρίτους, και προσπαθείστε να αποδεχτείτε ότι η σχέση έχει πάρει τέλος.
- Αποφύγετε παρορμητικές, πολεμικές πρακτικές και κινήσεις, για τις οποίες θα μετανιώσετε αργότερα. Όταν μια σχέση τελειώνει, όποια και να είναι αυτή, καλό είναι να περιορίζετε τις προστριβές, ώστε να περάσετε γρηγορότερα στην επόμενη φάση της ζωής σας. Διατηρείστε ψυχραιμία, έξω από πράξεις που επιμηκύνουν την δύσκολη φάση του χωρισμού, και θυμηθείτε πως κάποιες φορές —όπως έλεγε και ο μεγάλος δάσκαλος Wayne Dyer— αξίζει να βάλετε την καλοσύνη πάνω από το δίκιο.