podlist.gr

Τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική στην υπηρεσία των αγροτών

Η αγροτική εργασία, είναι δύσκολη και επισφαλής. Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα είναι συνυφασμένος με αγρότες σε μεγαλύτερες ηλικίες, με πολλή χειρωνακτική εργασία, με μεγάλη έκθεση σε κινδύνους λόγω της απουσίας ατομικών προστατευτικών μέσων, με εποχιακή εργασία καθώς και με ψηφιακό αναλφαβητισμό. Ο αγρότης πάντα ήταν εκτεθειμένος στις κλιματολογικές συνθήκες και στους περιορισμούς που θέτει η τεχνολογία. Η ψηφιακή τεχνολογία όμως, τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο αγροτικό επάγγελμα, έχει κάνει τη ζωή των αγροτών ευκολότερη και το αποτέλεσμα της δουλειάς του καλύτερο και επικερδέστερο. Και μια επικερδής δουλειά μπορεί ευκολότερα να προσελκύσει νέους στο επάγγελμα. Η κ. Τζένη Καψή, μέλος της ομάδας του Smart Agro Ηub, μιλά στο CNN Greece για το πρόγραμμα AGRO-WELL, ένα Horizon Europe έργο 5ετούς διάρκειας, το οποίο έχει ως στόχο, αφενός να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες όσων εργάζονται στην αγροτική παραγωγή, αφετέρου να προσελκύσει νεότερους εργαζόμενους.

Περισσότερα επεισόδια

Κλιματική αλλαγή και προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και αποδεδειγμένα επηρεάζει τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα και κατ’ επέκταση την παραγωγή τροφίμων. Οι απότομες και απρόβλεπτες αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία στην εκάστοτε περιοχή, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη παθογόνων και τοξινών στα τρόφιμα. Η αύξηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, των πλημμυρών, των επιβλαβών οργανισμών, των...

Αντιμετωπίζοντας το brain drain στον αγροδιατροφικό τομέα

Στον γεωπονικό-αγροτικό τομέα παρατηρείται συχνά οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων να επιλέγουν χώρες όπως η Ολλανδία ή το Βέλγιο, είτε για να συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε για να εξασκήσουν το επάγγελμά τους. Η απώλεια επιστημόνων σε έναν τομέα πολύ μεγάλης σημασίας για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία, στερεί από τη χώρα μας καινοτόμες ιδέες τόσο σε τεχνολογία όσο σε επίπεδο...

Η απάτη τροφίμων και πώς αντιμετωπίζεται

To food fraud ή στα ελληνικά με ακριβή μετάφραση «απάτη τροφίμων» είναι ουσιαστικά η νοθεία, η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, η πλημμελής εκτέλεση των ελέγχων ποιότητας στα τρόφιμα, με στόχο το οικονομικό όφελος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα συνδέεται και με το οργανωμένο έγκλημα. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουμε γίνει μάρτυρες νοθείας και απόσυρσης τροφίμων από την...