podlist.gr

Η Περικτιόνη η μητέρα του Πλάτωνα

Η Περικτιόνη, μητέρα του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα, υπήρξε μια σημαντική μορφή της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας, με καταγωγή από επιφανή οικογένεια της Αθήνας. Η συμβολή της στην ανατροφή και τη διαμόρφωση του Πλάτωνα, καθώς και η πιθανή συγγραφική της δραστηριότητα, την καθιστούν μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα της εποχής της.

Καταγωγή και οικογένεια

Η Περικτιόνη γεννήθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, σε μια οικογένεια με βαθιές ρίζες στην αθηναϊκή αριστοκρατία. Ο πατέρας της, Γλαύκων, ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής, ενώ ο αδελφός της, Χαρμίδης, υπήρξε ένας από τους Τριάκοντα Τυράννους, που ανέλαβαν την εξουσία μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Επιπλέον, η Περικτιόνη φέρεται να ήταν ανιψιά του Κριτία, επίσης μέλους των Τριάκοντα και απόγονος του νομοθέτη Σόλωνα. Αυτή η πλούσια οικογενειακή κληρονομιά παρείχε στην Περικτιόνη ένα περιβάλλον γεμάτο πολιτική και φιλοσοφική σκέψη, το οποίο πιθανώς επηρέασε την ανατροφή των παιδιών της. Παντρεύτηκε τον Αρίστωνα, με τον οποίο απέκτησε τρεις γιους: τον Γλαύκωνα, τον Αδείμαντο και τον Πλάτωνα, καθώς και μία κόρη, την Πωτώνη. Μετά τον θάνατο του Αρίστωνος, η Περικτιόνη παντρεύτηκε τον Πυριλάμπη, έναν Αθηναίο πολιτικό και θείο της, με τον οποίο απέκτησε έναν ακόμη γιο, τον Αντιφώντα.

Πιθανή συγγραφική δραστηριότητα

Η Περικτιόνη αποδίδεται ως συγγραφέας δύο έργων, τα οποία έχουν διασωθεί σε αποσπάσματα: το «Περί της γυναικών αρμονίας» και το «Περί σοφίας». Ωστόσο, η γνησιότητα αυτών των έργων είναι αμφισβητούμενη, καθώς θεωρούνται μέρος της ψευδο-πυθαγόρειας φιλολογίας.

Το «Περί της γυναικών αρμονίας» ασχολείται με τα καθήκοντα μιας γυναίκας προς τον σύζυγό της, τον γάμο της και τους γονείς της. Είναι γραμμένο στην ιωνική διάλεκτο και πιθανώς γράφτηκε κατά τον ύστερο 4ο ή τον 3ο αιώνα π.Χ. Το «Περί σοφίας» προσφέρει έναν φιλοσοφικό ορισμό της σοφίας, είναι γραμμένο στη δωρική διάλεκτο και πιθανώς γράφτηκε κατά τον 3ο ή τον 2ο αιώνα π.Χ.

Επιρροή στον Πλάτωνα

Η μορφή της Περικτιόνης, μητέρας του Πλάτωνα, ξεπροβάλλει πίσω από τις γραμμές της ιστορίας σαν σκιώδης αλλά καθοριστική παρουσία, που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του στοχαστικού του κόσμου. Αν και οι λεπτομέρειες για τη ζωή της παραμένουν φειδωλές, η καταγωγή της από την αριστοκρατική γενιά των Καλωνίδων και η συγγένειά της με τον Σόλωνα, τον σοφό νομοθέτη και έναν εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας, αποκαλύπτουν ένα οικογενειακό πλαίσιο εμποτισμένο με πολιτική οξυδέρκεια και φιλοσοφική ευαισθησία. Ο Πλάτωνας, μεγαλωμένος μέσα σε έναν τέτοιο πνευματικά γόνιμο κύκλο, δεν θα μπορούσε παρά να επηρεαστεί βαθιά από το ήθος και τις ιδέες που ανέπνεε στο οικογενειακό του περιβάλλον. Η Περικτιόνη, εκτός από φορέας της αρχαίας σοφίας μέσα από τη γενεαλογική της γραμμή, ενδεχομένως υπήρξε και φορέας φιλοσοφικού στοχασμού μέσα από τη δική της πνευματική δραστηριότητα. Αν και τα έργα που της αποδίδονται –όπως η Περί σωφροσύνης– θεωρούνται μεταγενέστερα και ίσως ψευδεπίγραφα, δεν είναι αμελητέο ότι το όνομά της συνδέθηκε με τέτοιες συγγραφές. Το γεγονός αυτό, έστω και ως συμβολική ένδειξη, μαρτυρά την ύπαρξη ενός οίκου όπου η γυναικεία φωνή δεν ήταν αποκλεισμένη από την αναζήτηση της αλήθειας, της αρετής και της εσωτερικής αρμονίας.

Ίσως, λοιπόν, μέσα από τις ιστορίες, τις αφηγήσεις ή τους διαλόγους που κυκλοφορούσαν στους κόλπους της οικογένειας, ο νεαρός Πλάτωνας να πήρε τα πρώτα σκιρτήματα της φιλοσοφικής του φύσης. Η Περικτιόνη δεν ήταν απλώς μητέρα· υπήρξε η πρώτη δασκάλα του νου του, το πρόσωπο που –σιωπηλά ή ρητά– του έδειξε πως η ζωή οφείλει να υπηρετεί την αρετή, τη λογική και τη δικαιοσύνη. Η επιρροή της, αν και δύσκολα μετρήσιμη, διατρέχει σαν υπόγειο ρεύμα τη σκέψη του Πλάτωνα, αναδύεται στους διαλόγους του και συνεχίζει να αντανακλάται στο στοχαστικό ήθος της φιλοσοφίας του.

Συμβολή στη φιλοσοφία και η θέση της στην ιστορία

Αν και η άμεση συμβολή της Περικτιόνης στη φιλοσοφία είναι δύσκολο να αποτιμηθεί λόγω της αμφισβήτησης της γνησιότητας των έργων που

Πηγή: https://staging2.angeligeorgia.gr/-perictione-the-mother-of-plato-me-angeli-georgia-

Περισσότερα επεισόδια

Η Γδυμνοπουκαμισάκη, παραδοσιακό ελληνικό παραμύθι

Ήτανε μια γριά και μαγέρευε απ’ όξω με φουφού κι ήτανε ένα βασιλόπουλο ψηλά στο μπαλκόνι.Το λοιπόν, πέφτει το χρυσό μήλο από το χέρι του κι έπεσε απάνω στη φουφού κι ετσάκισε της γριάς το τσουκάλι. Κι εκείνο το τσουκάλι έπεσε στα πόδια της και τη ζεμάτισε. Από τον πόνο που άκουσε είπε: « Ουχ! που άλλη να μην ήτανε γυναίκα σου, παρά η Γδυμνοπουκαμισάκη».Τότε το βασιλόπουλο έφυγε κι επήρε τα όρη...

Τι είναι τα Εγρηγορότα;

Η λέξη ἐγρήγορα ή ἐγρηρότα προέρχεται από το ρήμα ἐγείρω ή ἐγρηγόρηκα (τετελεσμένος χρόνος του «γρηγορώ» = αγρυπνώ, είμαι σε εγρήγορση).Στην ονομαστική, ουσιαστικοποιείται το επίθετο «ἐγρηρότες», πληθυντικός του μετοχικού τύπου. Πρωτοσυναντάται στην απόκρυφη παράδοση και τους μυστικιστικούς κύκλους της ύστερης αρχαιότητας και του Μεσαίωνα. Η έννοια απαντάται ήδη στην αρχαία απόκρυφη γραμματεία,...

Οι τρεις τάξεις στην Πολιτεία του Πλάτωνα

(Μια ψυχή, μια πόλη, μία αρμονία)Ο Πλάτωνας, αναζητώντας τη φύση της δικαιοσύνης, προτείνει κάτι ριζοσπαστικό: για να καταλάβουμε τι σημαίνει «δίκαιος άνθρωπος», πρέπει πρώτα να δούμε τι σημαίνει δίκαιη πόλη. Η ψυχή και η πολιτεία είναι σαν καθρέφτες που αντικατοπτρίζουν ο ένας τον άλλο.Για να το πετύχει αυτό, φτιάχνει ένα μοντέλο ιδανικής πολιτείας, που στηρίζεται σε τρεις βασικές τάξεις: τους...