podlist.gr

Η Ψυχολογική Προσέγγιση του Μύθου της Ελένης Το Αρχέτυπο της Ωραίας Ελένης στη Γιουνγκιανή Ψυχολογία

Ο μύθος της Ωραίας Ελένης δεν αφορά μόνο την ιστορία ενός πολέμου, αλλά αγγίζει βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. Στη Γιουνγκιανή ψυχολογία, η Ελένη μπορεί να ιδωθεί ως αρχέτυπο, μια συμβολική φιγούρα που εκφράζει βασικές δομές του ασυνείδητου και των ανθρώπινων σχέσεων.

1. Η Ελένη ως Αρχέτυπο της «Anima»

Σύμφωνα με τον Carl Jung, η Anima είναι το ασυνείδητο θηλυκό στοιχείο μέσα στην ψυχή του άνδρα. Η Ελένη αντιπροσωπεύει το ιδανικό της γυναικείας μορφής, που μπορεί να είναι είτε δημιουργική και θεραπευτική είτε καταστροφική και παραπλανητική. Οι άνδρες της ιστορίας (Πάρης, Μενέλαος, Έλληνες και Τρώες) δεν βλέπουν την πραγματική Ελένη, αλλά την ιδέα που έχουν για εκείνη. Αυτή η εξιδανίκευση οδηγεί σε τυφλή επιθυμία, ανταγωνισμό και καταστροφή, δείχνοντας πώς η Anima μπορεί να γίνει σκοτεινή και ανεξέλεγκτη αν δεν ενσωματωθεί σωστά στην ψυχή.

2. Η Ελένη ως «Femme Fatale» και η Σκιά του Ανθρώπινου Νου

Η Ελένη μπορεί να ερμηνευθεί και ως το αρχέτυπο της μοιραίας γυναίκας (Femme Fatale), που δεν είναι απαραιτήτως κακή, αλλά λειτουργεί ως καταλύτης της αλλαγής και της αποκάλυψης των αληθινών κινήτρων των ανθρώπων.

Η Σκιά (Shadow) στη Γιουνγκιανή ψυχολογία περιλαμβάνει όλα τα καταπιεσμένα ένστικτα και επιθυμίες.

Η Ελένη ενσαρκώνει τον βαθύτερο ανδρικό πόθο, αλλά ταυτόχρονα φέρνει καταστροφή, γιατί οι άνδρες της ιστορίας δεν βλέπουν την αλήθεια, αλλά τις δικές τους προβολές.

3. Η Ελένη ως Σύμβολο της Αντίφασης μέσα στο Εαυτό

Η Ελένη συνδυάζει αντιφατικά στοιχεία:

Θύμα και θύτης: Είναι αντικείμενο διεκδίκησης, αλλά και εκείνη που προκαλεί τη σύγκρουση.

Ιδανικό και αυταπάτη: Είναι η πιο όμορφη γυναίκα, αλλά μπορεί να είναι και μια ψευδαίσθηση (όπως στο έργο του Ευριπίδη).

Αιώνια θηλυκότητα και ακατάκτητη παρουσία: Οι άνδρες την πολεμούν, αλλά κανείς δεν μπορεί να την αποκτήσει πραγματικά.

Αυτό αντανακλά την εσωτερική πάλη του ανθρώπου μεταξύ του φαντασιακού και του πραγματικού, μεταξύ της επιθυμίας και της αλήθειας.

4. Η Ελένη ως Προβολή της Συλλογικής Ψυχής

Στη συλλογική ψυχολογία, ο μύθος της Ελένης δείχνει πώς οι κοινωνίες μπορούν να προβάλλουν τις εσωτερικές τους συγκρούσεις πάνω σε ένα εξωτερικό σύμβολο. Οι Έλληνες και οι Τρώες χρησιμοποιούν την Ελένη ως δικαιολογία για τον πόλεμο, ενώ στην πραγματικότητα οι συγκρούσεις έχουν βαθύτερες αιτίες. Έτσι, η Ελένη γίνεται σύμβολο των συλλογικών φαντασιώσεων, φόβων και επιθυμιών που κινούν την ανθρώπινη ιστορία.

Στη Γιουνγκιανή ψυχολογία, η Ελένη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια όμορφη γυναίκα:

- Είναι η Anima, το θηλυκό στοιχείο που καθοδηγεί και παγιδεύει τους άνδρες.

- Είναι η Σκιά, το ανεξερεύνητο μέρος του εαυτού που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή αν δεν αναγνωριστεί.

- Είναι η Femme Fatale, που ανατρέπει την ισορροπία και αποκαλύπτει τα κρυφά κίνητρα των ανθρώπων.

- Είναι μια ψευδαίσθηση, δείχνοντας πως οι άνθρωποι πολεμούν για φαντάσματα του νου και όχι για την πραγματικότητα.

Ο μύθος της Ελένης παραμένει διαχρονικός, γιατί αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη ψυχολογία, τις αυταπάτες μας, τις επιθυμίες μας και τις βαθύτερες συγκρούσεις που ορίζουν την ύπαρξή μας.

Η Θέση της Γυναίκας Μέσα από την Εικόνα της Ελένης

Ο μύθος της Ωραίας Ελένης δεν αφορά μόνο την ομορφιά και τον πόλεμο, αλλά αντικατοπτρίζει και την κοινωνική θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα και στους μεταγενέστερους αιώνες. Η Ελένη εμφανίζεται ως σύμβολο της γυναικείας δύναμης, αλλά και της αντικειμενοποίησης, κάτι που εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στις σύγχρονες αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών.

1. Η Ελένη ως Αντικείμενο Ανδρικής Διεκδίκησης

Στην Ιλιάδα, η Ελένη δεν έχει έλεγχο της μοίρας της. Δίνεται ως έπαθλο στον Μενέλαο, απάγεται από τον Πάρη και γίνεται αφορμή για έναν πόλεμο που δεν επέλεξε. Οι άνδρες της ιστορίας πολεμούν γι’ αυτήν, αλλά δεν τη ρωτούν ποτέ τι θέλει. Αυτό αντικατοπτρίζει την πατριαρχική κοινωνία της εποχής, όπου οι γυναίκες θεωρούνταν...

Πηγή: https://staging2.angeligeorgia.gr/-the-psychological-approach-to-the-myth-of-helen-the-archetype-of-helen-the-fair-in-jungian-psychology-me-angeli-georgia-

Περισσότερα επεισόδια

Η αλεπού βασίλισσα. Κίνα

Μια λαίμαργη αλεπού τρύπωσε κάποτε κρυφά σ’ ένα χωριό για να κλέψει μερικά τρυφερά παπάκια. Όμως μπήκε κατά λάθος σ’ ένα βαφείο κι έπεσε μες στο καζάνι με τα χρώματα. Με την ψυχή στο στόμα απ’ το φόβο του θανάτου βγήκε απ’ το καζάνι μ’ όσες δυνάμεις τής είχαν απομείνει κι όπου φύγει φύγει.Καθώς έτρεχε στα χωράφια, η φρεσκοβαμμένη γούνα της άστραφτε στον ήλιο σαν μεγαλόπρεπη χρυσοΰφαντη φορεσιά....

Θησέας και Κερκύονας, Ο θρίαμβος της δικαιοσύνης επί της βίας

Ο μύθος του Κερκύονα αντιπροσωπεύει τον ωμό, ανεξέλεγκτο σωματικό εξαναγκασμό, χωρίς ίχνος ηθικής ή τιμής. Ο Κερκύονας: Ένας τύραννος του δρόμουΟ Κερκύονας, σύμφωνα με τις παραδόσεις, ήταν γιος του Ποσειδώνα ή του Ηφαίστου και της Σκύθας ή Ευφήμης, ανάλογα με την εκδοχή του μύθου. Ζούσε κοντά στην Ελευσίνα, όπου είχε καθιερώσει ένα φρικιαστικό «αγώνισμα»: προκαλούσε σε πάλη τους περαστικούς...

Ο Θησέας και ο Κερκύονας Η εσωτερική πάλη του σύγχρονου ανθρώπου

Η λύτρωση μέσα από τη σύγκρουσηΗ ήττα του Κερκύονα δεν είναι απλώς εκδίκηση· είναι κάθαρση. Ο δρόμος του Θησέα προς την Αθήνα – την πόλη της δημοκρατίας, της λογικής, του πολιτισμού – περνά μέσα από αυτά τα σκοτεινά σημεία της ψυχής. Μόνο αφού περάσει από αυτά και τα ξεπεράσει, είναι έτοιμος να ηγηθεί, να δημιουργήσει, να αγαπήσει. Έτσι και ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται να περάσει από τις...