Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιές
Σήμερα θα μιλήσουμε για τις κακοτοπιές, δηλαδή μέρη, φάσεις και καταστάσεις όπου μπορεί είτε κάποιος να σας βλάψει, είτε να βγείτε χαμένοι, είτε να πάθετε κάτι. Εδώ θα προσθέσω και κάτι ακόμα: κακοτοπιά με την έννοια των επιπτώσεων είναι και οτιδήποτε σας απομακρύνει από τους στόχους σας, όπως για παράδειγμα το άσκοπο σερφάρισμα και χάζι στα σόσιαλ, κάτι που παραδέχονται ότι κάνουν καθημερινά οι δύο στους τρεις Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά μας. Θα μοιραστώ λοιπόν κάποιες στρατηγικές που πιστεύω θα σας βοηθήσουν να αποφεύγετε τις κακοτοπιές:
Φροντίστε να έχετε συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους. Για να αποφύγετε τις κακοτοπιές με την ευρύτερή τους έννοια, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να ξέρετε που είστε και που θέλετε να φτάσετε στους βασικούς τομείς της ζωής σας : υγεία, οικονομικά, επαγγελματικά, προσωπική σχέση, φίλοι, καθημερινότητα. Οι στόχοι σας είναι εκείνοι που θα χαράξουν και την πορεία που θέλετε να ακολουθήσετε, έτσι ώστε γνωρίζοντας τον δρόμο σας, δεν κινδυνεύετε να χαθείτε και να βρεθείτε σ’ αυτό που λέμε «κακοτοπιές».
Εξετάστε πολύ προσεκτικά αν οι ευκαιρίες που σας εμφανίζονται είναι πραγματικά ευκαιρίες για σας. Πολλές φορές, εμφανίζονται μπροστά σας προσκλήσεις ή προτάσεις που σας γίνονται και δεν είναι όλες πραγματικές ευκαιρίες για σας. Γι’ αυτό εξετάστε πολύ προσεκτικά κάθε τέτοια περίπτωση, προσδιορίστε αν ευθυγραμμίζεται με τους δικούς σας στόχους και αξίες και μετά αποφασίστε αν θα την δεχτείτε ή όχι. Μην ξεχνάτε, ότι ο χρόνος, τα χρήματα και η ενέργειά σας είναι πεπερασμένα και γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε πολύ πού τα επενδύετε.
Αντλείστε πληροφορίες, συμβουλευτείτε μέντορες, έμπειρους, γνώστες για ότι δεν ξέρετε προτού προχωρήσετε σε κάποια επιλογή για την οποία δεν είστε σίγουροι. Όταν σας ανοίγεται μια προοπτική και δεν έχετε αρκετές γνώσεις για να αποφασίσετε αν θα την ακολουθήσετε ή όχι, κάντε έρευνα, αναζητείστε όσο περισσότερα στοιχεία μπορείτε, ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον άνθρωπο που σας έχει κάνει την πρόταση και λεπτομέρειες για τις πιθανές εξελίξεις που θα έχετε αν την αποδεχτείτε. Πάρτε τον χρόνο σας, και ζητήστε την άποψη έμπειρων ανθρώπων που εμπιστεύεστε και που γνωρίζουν περισσότερα από σας σχετικά με την πρόταση που σας έχει γίνει.
Αν τελικά πέσετε σε «κακοτοπιά», αξιοποιείστε την. Επειδή δεν μπορείτε να τα προβλέψετε όλα, και συχνά υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, κάποιες φορές μπορεί να μην καταφέρετε να αποφύγετε την κακοτοπιά, και τελικά τα πράγματα να μην έρθουν όπως τα περιμένατε, και να μην έχουν θετική έκβαση για σας. Σ’ αυτή την περίπτωση, σκεφτείτε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο: μπείτε στην διαδικασία του αναλογισμού και εντοπίστε το μάθημα που σας δίνει αυτή η εμπειρία. Πάντα υπάρχει ένα μάθημα και αξίζει να το πάρετε, γιατί στη ζωή, το πάθημα είναι σίγουρο, αλλά το μάθημα είναι δική σας επιλογή να το κερδίσετε.