podlist.gr

Μας ξεντρούλιαναν τα κλαρίνα: Το πελοποννησιακό ιδίωμα

Καλώς ήρθατε στον κόσμο που τα κλαρίνα σε ξεκουφαίνουν στα πανηγύρια το καλοκαίρι, εκεί που τα γάργαρα νερά κυλούν από τις πέτρινες βρύσες, που στα δάση ζει ο Πάνας και στους κάμπους και τις πλαγιές βελάζουν πράα πρόβατα. Σε αυτό το επεισόδιο ο Πάνος Δημάκης σας υποδέχεται στο βασίλειο της ορεινής Πελοποννήσου και σας συστήνει το χωριό του, τα Βέρβενα Αρκαδίας, και το ιδίωμά τους, για να δείτε πώς μιλούσαν παλιά (και όλο και πιο λίγοι σήμερα) στην Πελοπόννησο.υποδέχομαι στο βασίλειο της ορεινής Πελοποννήσου και σας συστήνω το χωριό μου, τα Βέρβενα Αρκαδίας, και το ιδίωμά τους, για να δείτε πώς μιλούσαν παλιά (και όλο και πιο λίγοι σήμερα) στην Πελοπόννησο.

Περισσότερα επεισόδια

Τεμέτερον: Η ποντιακή διάλεκτος

"Ντο ευτάς;" Έτσι ρωτάνε οι Πόντιοι το "Τι κάνεις;". Μια πανάρχαιη διάλεκτος μας φανερώνει τα μυστικά της. Η γλώσσα ενός περήφανου λαού με λέξεις που έρχονται με μικρές αλλαγές κατευθείαν από τα αρχαία Ελληνικά, όπως αθάλα, λελεύω, εξέγκα, ωτίν και αποτουνύ. Στο στούντιο ο Στάθης Κουρτίδης, γέννημα θρέμμα Πόντιος, με βοηθά να τις ανακαλύψω.

Το μέγεθος μετράει

Τόσες λέξεις έχουμε που περιγράφουν τα μεγέθη, όπως μικρός, μεγάλος, κοντός και ψηλός. Ξέρατε ότι το μήκος έχει σχέση με τη Μακεδονία κι ότι ο κοντός έρχεται από το κοντάρι; Γνωρίζατε ότι η ευφράδεια λόγου είναι από την ίδια ρίζα με το φάρδος; Ή ότι ο λεπτός είναι αδερφάκι με τις λέξεις λεπρός, λέπι και λωποδύτης; Ένα επεισόδιο που αποδεικνύει περίτρανα ότι το μέγεθος της ελληνικής γλώσσας...

Ελλάδα, χώρα του φωτός

Με ευκαιρία τη Eurovision, πάμε να δούμε κάποιες λέξεις μεταφρασμένες από τους στίχους των τραγουδιών που έστειλε η Ελλάδα σε αγγλικό στίχο. My number one και τέτοια! Από πού βγαίνει το "Κούνα το" στο Shake it; Η Καλομοίρα τραγούδησε My secret combination, αλλά ποια η προέλευση της λέξης μυστικός; Μάθετε την ετυμολογία λέξεων όπως δίχως, νύχτα και θησαυρός με πολλή, πολλή μουσική.