podlist.gr

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις

Το πρόβατον βληχάται, ο ίππος χρεμετίζει, ο κύων αλυκτά, ο χοίρος γρυλλίζει, ο βους μυκάται και ο όνος ογκάται! Κι όσο τα εξημερωμένα ζώα μας κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τις υπέροχες φωνές τους, σας καλώ σε ένα ταξίδι με γάτες και προβατάκια, κόκορες και γουρουνάκια μέσα από τη γλώσσα! Θα σας πω για το age shaming που κάνουν στις γίδες, για τον ρατσισμό για τη νοημοσύνη των αλόγων αλλά και για τη σχέση που έχουν τα γουρούνια με τους σκαντζόχοιρους!

Περισσότερα επεισόδια

Όλο μου το είναι

Η ουσία, η εξουσία και η συνουσία είναι όλες από το ίδιο ρήμα, το βασικότερο ίσως ρήμα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Κι αυτό είναι το είμαι! Ένα επεισόδιο για τα όντα, τους απόντες και τους παρόντες. Βάλτε όλο σας το είναι στην ακρόαση αυτού του επεισοδίου και μάθετε μια από τις πιο πολύτιμες λέξεις της γλώσσας μας: την ευεστώ.

Λεμονάκι μυρωδάτο

Αν έχετε μύτη και οσμίζεστε την πολυπλοκότητα της ελληνικής γλώσσας, τότε σας έχω ένα επεισόδιο αφιερωμένο σε ωραίες αλλά και άσχημες μυρωδιές. Πώς σχετίζεται το όζον με το ζέχνω; Γιατί λέμε "κάτσε να μυρίσω τα νύχια μου"; Από πού βγαίνει ο βρόμικος κι από πού η κολόνια; Και τέλος, τι σημαίνει μια από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές λέξεις του παγκόσμιου ίντερνετ, ο πετριχώρ;

Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι

Η Αντιγόνη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή λέει στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα: «Δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλα για ν' αγαπώ». Αυτή η υπέροχη φράση είναι το εισιτήριο για ένα επεισόδιο αφιερωμένο σε φίλους και εχθρούς! Τι σχέση έχουν οι εταιρείες με τις εταίρες, το προσκυνώ με την αγγλική λέξη kiss αλλά και η έριδα με τους στυγνούς εγκληματίες; Φιλία και έχθρα στο προσκήνιο, λοιπόν!