podlist.gr

Η ελληνική πεζογραφία της Μεταπολίτευσης

Σε αυτό το podcast, ο Κωστής Καλογρούλης μιλά για τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους της Μεταπολίτευσης.

Ξεκινά από τον Δημήτρη Νόλλα, ξεχωρίζοντας τα διηγήματά του, στα οποία ο συγγραφέας διατηρεί πάντα έναν αινιγματικό, νοηματικό πυρήνα. Ο Νόλλας αναζητεί στα διηγήματά του τις πολυδιάστατες έννοιες της ταυτότητας και της ετερότητας. Έχει συχνά χαρακτήρες Έλληνες της ξενιτιάς ή και ξένους, ενώ η βία υποβόσκει πάντα συνολικά στο έργο του.

Βεβαίως, εκτός από τον Νόλλα, υπάρχουν κααι άλλοι πολύ σημαντικοί διηγηματογράφοι: τα διηγήματα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, της Έρσης Σωτηροπούλου, του Σωτήρη Δημητρίου έχουν εμπλουτίσει με έξοχο τρόπο την ελληνική πεζογραφία.

Και περνάμε στο μυθιστόρημα: η Μάρω Δούκα είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές φωνές της μεταπολιτευτικής ελληνικής πεζογραφίας. Το μυθιστόρημά της Η αρχαία σκουριά συνοψίζει την οπτική γωνία της νέας γενιάς για τα γεγονότα του '50 και του '60 και αποτελεί και στην πραγματικότητα ένα φεμινιστικό έργο.

Η Ζυράννα Ζατέλη και ο Νίκος Θέμελης δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το πανόραμα της μεταπολιτευτικής πεζογραφικής παραγωγής. Η Ζατέλη είναι μια απαιτητική συγγραφέας που φτιάχνει μαγικούς λεκτικούς εικαστικούς πίνακες στα έργα της. Ο Θέμελης έγραψε την εμβληματική πια τριλογία Η αναζήτηση, Η ανατροπή και Η αναλαμπή που αποτέλεσε και σπάνιο εκδοτικό γεγονός, καθώς έφτασε στα 100.000 αντίτυπα. Ο συγγραφέας επιχειρεί στο έργο του να εξερευνήσει τη σύγκρουση μεταξύ του οπισθοδρομικού λαϊκισμού και ενός εκσυγχρονιστικού νεωτερισμού.

Από τους συγγραφείς που γράφουν πια στη νέα χιλιετία ξεχωρίζει τον Ισίδωρο Ζουργό, για την ανάγκη του να παίζει με τη φόρμα του είδους, αλλά και την, αλά Μπακτίν, καρνιβαλική έννοια της ανατροπής. 

Πηγή: https://ellhnes-dhmioyrgoi-apo-to-1821-ews-shmera.castos.com/episodes/h-ellhnikh-pezografia-ths-metapoliteyshs

Περισσότερα επεισόδια

Οι παγκόσμιοι Έλληνες

Ο Κωστής Καλογρούλης διερευνά σε αυτό το podcast τους λόγους που μόνον δύο Έλληνες συγγραφείς έχουν καταφέρει να σπάσουν τα στενά όρια της νεοελληνικής επικράτειας και να γίνουν αληθινά γνωστοί και αναγνωρίσιμοι στο εξωτερικό. Ποιοι είναι αυτοί; Ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Νίκος Καζαντζάκης. Ας δούμε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά των έργων τους. Η Αλεξάνδρεια έγινε μέρος της ποίησης του...

Η γενιά του '30

Ο Κωστής Καλογρούλης μιλά σε αυτό το podcast για την περίφημη Γενιά του '30 στην νεοελληνική λογοτεχνία. Τι ήταν η Γενιά του '30 όμως; Σίγουρα είναι ένα από τα πιο κομβικά σημεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ποιητών, πεζογράφων, φιλολόγων, εικαστικών έχουν συνδεθεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με τη Γενιά του '30. Υπάρχει, άλλωστε και η γνωστή φωτογραφία από την...

Σπουδαίες Ελληνίδες γυναίκες εικαστικοί της Πρωτοπορίας

Σε αυτό το podcast, η Μαριάννα Μαυρουδή εστιάζει στο έργο σημαντικών Ελληνίδων γυναικών εικαστικών, και, πιο συγκεκριμένα, στην Άλεξ Μυλωνά, την Όπη Ζούνη, τη Χρύσα Βαρδέα και τη Ναταλία Μελά. Η Άλεξ Μυλωνά, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της γλυπτικής αφαίρεσης. Με επιρροές από τις βαθιές αξίες της ελληνικής τέχνης και σε επαφή με τις σύγχρονες αναζητήσεις που απαιτούσε η εποχή,...