Η Γενιά του ’60 στις εικαστικές τέχνες (Α΄ μέρος)
Σε αυτό το podcast που επιμελείται η Μαριάννα Μαυρουδή μιλάμε για τη Γενιά του ’60 στις εικαστικές τέχνες και πιο συγκεκριμένα για τον Αλέκο Φασιανό, τον Γιώργο Μπουζιάνη, τον Γιάννη Γαΐτη και τον Παύλο Διονυσόπουλο.
Η δεκαετία του ’60 σηματοδοτεί τη γέννηση μιας αμιγώς Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας που εκπροσωπούν Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι, αφήνοντας πίσω τους την αποπνικτική μετεμφυλιακή Ελλάδα, διέπρεψαν σε διάφορα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης.
O σπουδαίος Αλέκος Φασιανός εμπνέεται από τη Γενιά του '30, την αγάπη του για την Ελληνική τέχνη και τους ισχυρούς δεσμούς του με τη βιωμένη εμπειρία του ελληνικού χώρου. Η κεντρική θεματολογία των έργων του αφορά στον άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον. Ο Γιώργος Μπουζιάνης υπήρξε ο μεγαλύτερος Έλληνας εξπρεσιονιστής. Εμπνέεται από τα πάθη του ανθρώπου και στόχος του υπήρξε να προβάλλει τον ψυχισμό των ανθρώπων που ζωγράφιζε. Ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της Ελλάδας υπήρξε ο Γιάννης Γαΐτης, και έμεινε στην ιστορία για τη χρήση της δικής του Pop Art. Δημιούργησε μια μορφή, έναν «ανθρωπάκο», που θα γίνει σήμα κατατεθέν της τέχνης του και συμβολίζει τη σημερινή μαζική, καταναλωτική και απρόσωπη κοινωνία. Ένας από τους βασικότερους Νεορεαλιστές στην Ελλάδα υπήρξε ο Παύλος Διονυσόπουλος. Έγινε γνωστός για τα έργα του που αποτελούνταν από μια δική του τεχνοτροπία από χάρτινες λωρίδες που δημιουργούσαν μια γλυπτική σύνθεση και αφορούσαν στην έννοια της μεταμόρφωσης του αντικειμένου.
Θα ακούσουμε λοιπόν το Α' μέρος για τη Γενιά του ’60 στη μεταπολεμική Ελλάδα και την άνθιση της τέχνης της εποχής, μέσα από τη ζωή και το έργο τεσσάρων καλλιτεχνών που έχουν μείνει στην ιστορία.