podlist.gr

Γεύση Καϊμάκη

Γεύση Καϊμάκη

Ιδέες για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα. Πρωταγωνιστούν η Βάλια, ο Ντόναλντ, οι φίλοι τους, η ποπ κουλτούρα, το διαδίκτυο, η ευεξία, η καθημερινότητα. Η Βάλια είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος, διευθύντρια της ελληνικής και κυπριακής έκδοσης της Le Monde diplomatique. Περισσότερα στη σελίδα της. Γραφτείτε συνδρομητές και στο newsletter για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, συνδέσμους...
επεισόδια 579
διάρκεια 104 ώρες
συχνότητα κάθε λίγες ημέρες
επεισόδιο πριν
ηλικία
προσθήκη πριν

O Elon Musk στο Ισραήλ

Ο Elon Musk, ο οποίος έχει δεχθεί πυρά για την υποστήριξη αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας που ευδοκιμούν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου περιηγήθηκε σε ένα κιμπούτς και είχε συνομιλίες με κορυφαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Κουβεντιάζουμε με την Μαρία Γεωργίου στις «Πρωϊνές διαδρομές» του Πρώτου.

Η Google αρχίζει να διαγράφει «ξεχασμένους» λογαριασμούς

Αν έχετε κάποιο ξεχασμένο λογαριασμό gmail στον οποίο δεν έχετε μπει τα τελευταία δύο χρόνια, προλαβαίνετε ακόμα να συνδεθείτε και να τον «σώσετε» πριν η Google τον διαγράψει. Κουβεντιάζουμε με την Μαρία Γεωργίου στις «Πρωϊνές διαδρομές» του Πρώτου.

Η Ευρώπη χρειάζεται 20 εκατομμύρια ειδικούς ΤΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις άνοιξε μια νέα σειρά προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων εργασίας 2023-2024 του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» με έμφαση στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Κουβεντιάζουμε με την Μαρία Γεωργίου στις «Πρωϊνές διαδρομές» του Πρώτου.

Το Instagram επιρέπει στους ανήλικους να ανοίγουν λογαριασμό

Η Meta έχει λάβει περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια αναφορές για χρήστες κάτω των 13 ετών στην πλατφόρμα Instagram από τις αρχές του 2019, ωστόσο «απενεργοποίησε μόνο ένα κλάσμα» αυτών των λογαριασμών, σύμφωνα με μια πρόσφατα αποσφραγισμένη νομική καταγγελία κατά της εταιρείας από τους γενικούς εισαγγελείς 33 πολιτειών. Κουβεντιάζουμε με την Μαρία Γεωργίου στις «Πρωϊνές διαδρομές» του Πρώτου.

Σόνια Χαΐμαντά: 12ο e-Βusiness World & Digital Marketing 2023

Η καλή συνάδελφος και φίλη Σόνια Χαϊμαντά παρουσιάζει στις «Ψηφιακές Κυριακές» του Πρώτου το 12o Συνέδριο e-Business World & Digital Marketing 2023, το οποίο θα επικεντρωθεί στις νέες τάσεις, τις προκλήσεις και νέα εργαλεία στον τομέα του e-business, του e-commerce και των social media.

Black Friday για Influencers

Ακόμα και εκτός Black Friday η ΕΕ ξεκινά ελέγχους (EU Sweeps) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του καταναλωτή στην ψηφιακή εποχή. Οι έλεγχοι θα εντοπίζουν αναρτήσεις των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες περιέχουν μαρτυρίες, κριτικές ή καταχωρήσεις που ενδεχομένως να είναι παραπλανητικές για τους καταναλωτές. Κουβεντιάζουμε με την Μαρία Γεωργίου στις «Πρωϊνές...

Το φάντασμα του Μπιν Λάντεν στο TikTok

Την περασμένη εβδομάδα, βίντεο με την επιστολή του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν «Γράμμα στην Αμερική» του 2002 αναρτήθηκαν στο TikTok, οδηγώντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικογενειών θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και παραγόντων επιρροής να καταδικάσουν τους χρήστες που δημιούργησαν τα κλιπ - και την ίδια την εφαρμογή. Κουβεντιάζουμε με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στον «Καθρέφτη» του Πρώτου.

Ποιος εκπαιδεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της News/Media Alliance, Ντάνιελ Κόφεϊ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά της χρήσης ειδησεογραφικού περιεχομένου για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης χωρίς αποζημίωση ή άδεια. Κουβεντιάζουμε με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στον «Καθρέφτη» του Πρώτου.

Ποιος πληρώνει τη Meta;

Για να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η Meta εισήγαγε ένα σύστημα συνδρομών στην ΕΕ, τον ΕΟΧ και την Ελβετία. Οι χρήστες έχουν την επιλογή να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες δωρεάν με διαφημίσεις ή να εγγραφούν συνδρομητές για να σταματήσουν να βλέπουν διαφημίσεις. Όσο οι χρήστες πληρώνουν τη συνδρομή, τα προσωπικά δεδομένα τους δεν θα χρησιμοποιούνται για διαφημίσεις....

Η παράκαμψη της... παράκαμψης

Οι δημιουργοί εφαρμογών που εμποδίζουν τις διαφημίσεις είναι ανάστατοι εξαιτίας της απόφασης της Google να μην αφήνει τους χρήστες τους να βλέπουν βίντεο αν τις έχουν εγκατεστημένες. Κουβεντιάζουμε με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στον «Καθρέφτη» του Πρώτου.

Το TikTok αφαιρεί βίντεο από πολέμους

Το TikTok λέει ότι έχει αφαιρέσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ψεύτικα βίντεο από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η εταιρεία έχει αφαιρέσει επίσης εκατομμύρια άλλα βίντεο που αναφέρονται σε περιοχές συγκρούσεων ανά τον κόσμο. Κουβεντιάζουμε με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στον «Καθρέφτη» του Πρώτου.

Κατερίνα Σπυροπούλου: γιορτή της Επιστήμης

Η Κατερίνα Σπυροπούλου, Αναπληρώτρια Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος παρουσιάζει στις «Ψηφιακές Κυριακές» την γιορτή της Επιστήμης. Στην πρώτη της έκδοση η γιορτή έχει θέμα το νερό στην δίνη της κλιματικής αλλαγής.

Προστασία από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε την Δευτέρα τα φιλόδοξα επόμενα βήματά της για την αντιμετώπιση και τη ρύθμιση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Την δε Τρίτη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηγέτες από 28 χώρες συμφώνησαν στην Διακήρυξη για την ασφάλεια στην ΤΝ. Κουβεντιάζουμε με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στον «Καθρέφτη» του Πρώτου.

Η Google υπόλογη για μονοπώλιο

Ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet (και της θυγατρικής της Google), καταθέτει στην μεγάλη αντιμονοπωλιακή μάχη για την κυριαρχία της Google στην αναζήτηση και σε ορισμένα τμήματα της διαφήμισης στην αναζήτηση. Κουβεντιάζουμε με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στον «Καθρέφτη» του Πρώτου.

Συνδρομές δύο ταχυτήτων στο Χ

To X, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν γνωστή ως Twitter, θα ξεκινήσει δύο νέα επίπεδα συνδρομών για τους χρήστες, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ιδιοκτήτης της, Elon Musk. Η μία βαθμίδα θα είναι «χαμηλότερου κόστους με όλες τις λειτουργίες, αλλά χωρίς μείωση των διαφημίσεων», ενώ η άλλη θα είναι «πιο ακριβή, αλλά χωρίς διαφημίσεις», δήλωσε ο Musk. Κουβεντιάζουμε με τον Χρήστο...

Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στην Γάζα

Ποιος είναι ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης; Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου αντιδρούν μετά από μια επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 100 Αμερικανοί βουλευτές, η οποία υποδεικνύει τα κρυπτονομίσματα ως βασικό υποκινητή της τρέχουσας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Κουβεντιάζουμε με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στον «Καθρέφτη» του Πρώτου.

Βραβεία WITSA 2023: Γιώτα Παπαρίδου

Στα WITSA Global Innovation & Tech Excellence Awards 2023, τα οποία παρουσιάστηκαν στις 5 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής «WCIT 2023», στο Κούτσινγκ της Μαλαισίας, βραβεύτηκαν οκτώ ελληνικές οργανισμοί/εταιρείες. Στο αφιέρωμά μας, τα βραβεία παρουσιάζει στις Ψηφιακές Κυριακές» του Πρώτου η Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ.

Βραβεία WITSA 2023: Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

Στα WITSA Global Innovation & Tech Excellence Awards 2023, τα οποία παρουσιάστηκαν στις 5 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής «WCIT 2023», στο Κούτσινγκ της Μαλαισίας, βραβεύτηκαν οκτώ ελληνικές οργανισμοί/εταιρείες. Στο αφιέρωμά μας, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλά στις «Ψηφιακές Κυριακές» του...