podlist.gr

Κάτι πάει λάθος με την τροφή

Οι άπειρες συζητήσεις γύρω από την τροφή και τη διατροφή μας κάνουν να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πολλά πανω στο θέμα αυτό. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε ότι, σαν πληθυσμός, ακόμη παχαίνουμε, ακόμη βγάζουμε αυτοάνοσα και ακόμη...μάλλον κάτι δεν κάνουμε καλά! Αυτό το επεισόδιο μας εισάγει στο κεφάλαιο της τροφής και ο καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης μας εξηγεί γιατί το έχουμε πιάσει από λάθος πλευρά. Ακούστε τον με προσοχή!

Περισσότερα επεισόδια

Τα μυστικά της εντροπίας

Αν αγαπάτε το διάστημα και την κοσμολογία τότε ίσως να έχετε ακούσει για την εντροπία. Αν δεν την έχετε ακούσει, μπορεί να τη θυμάστε σαν έννοια από το μάθημα της φυσικής. Σε κάθε περίπτωση όμως, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεστε μια πιο καθαρή εξήγηση αυτού του φαινομένου το οποίο τελικά θα οδηγήσει όλα τα συστήματα που υπάρχουν στο σύμπαν σε μια κατάσταση αταξίας. Τι είναι λοιπόν η εντροπία;

Η παγκοσμιοποίηση πριν την παγκοσμιοποίηση

Στην εποχή της πληροφορίας, των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και της οπτικής ίνας, ο όρος «παγκοσμιοποίηση» δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση. Το ξέρατε όμως ότι πριν την παγκοσμιοποίηση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα υπήρξε μια άλλη; Σε αυτήν την πρώτη παγκοσμιοποίηση πρωταγωνιστής ήταν η ίνα του βαμβακιού, το οποίο ξεκίνησε σαν μια καλλιέργεια στην Ινδία και τελικά άλλαξε τον τρόπο που...

Είμαστε όλοι λίγο Νεάντερταλ

Ακόμη και να μην παρακολουθήσατε τα φετινά βραβεία Νόμπελ μπορεί να πήρε το αυτί σας το όνομα Ζβάντε Πάμπο. Και να μην το πήρε όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί σε αυτό το επεισόδιο θα μάθετε τα πάντα για την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του Νεάντερταλ που χάρισε στον Πάμπο το Νόμπελ ιατρικής. Ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν και το γονιδίωμα ανθρωπίνων ειδών που μπορεί να έχουν...