podlist.gr

4. Μινωικός και Μυκηναϊκός πολιτισμός (Β’ Μέρος)

Επικεντρωνόμαστε στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στο λαμπρό Μυκηναϊκό πολιτισμό. Οι άνθρωποι τρώνε κρέας, ψάρι, μαλάκια και λαχανικά, χρησιμοποιούν τριποδικές χύτρες και… σκεύη για σουβλάκι. Μήπως παράγουν ρακή, μήπως τρώνε σε εστιατόρια; Με την Μαρία Βλαζάκη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού, συζητάμε για όλα αυτά, αλλά και για το δωδεκάθεο και τις ανθρωποθυσίες, […]

Πηγή: https://podcast.skai.gr/4-minoikos-ke-mykinaikos-politismos-v-meros/

Περισσότερα επεισόδια

1. Η ιστορία των σπόρων

Είμαστε στη Νεολιθική εποχή και κυκλοφορούμε κάπου μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας, αναζητώντας εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μας δείξουν την τότε κοινωνική συγκρότηση του ανθρώπου. Με την Τάνια Βαλαμώτη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, συζητάμε για την καινοτομία της εποχής, χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας για να προσεγγίσουμε συνταγές και μιλάμε για την...

2. Επιστροφή στις «ρίζες»

Βαθύ παρελθόν, εποχή του Χαλκού, με αλλαγές ως προς τα είδη κυρίως των φυτών που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Ελαιοδοτικά φυτά που θα μπορούσαν να αποτελούν την πρώτη ύλη για προϊόντα πολυτελείας και αρωματικά έλαια, οι φαρμακευτικές χρήσεις τους και η οπιούχος παπαρούνα. Η Τάνια Βαλαμώτη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μας αναπτύσσει […]

3. Μινωικός και Μυκηναϊκός πολιτισμός (Α’ Μέρος)

Αν το κλίμα καθοδηγεί τον άνθρωπο, η Ελλάδα διαθέτει το κλίμα. Δύο περίφημοι πολιτισμοί, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός, μεγαλουργούν, εμπορεύονται αγαθά και επικοινωνούν με τους άλλους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Κρήτη, το πρώτο σκαλοπάτι για να προχωρήσει ο πολιτισμός σε όλη την Ευρώπη, Κρήτη, η μητέρα του πολιτισμού. Η βάση της διατροφής, η μεσογειακή […]