podlist.gr

Πώς ήταν η κουζίνα των αρχαίων ημών προγόνων;

Ποια ήταν η δίαιτα των πλουσίων και ποια των φτωχών; Τι λιχουδιές προτιμούσαν, ποιας «ονομασίας προέλευσης» κρασιά εκτιμούσαν, τι προϊόντα και συνταγές ήταν περιζήτητα; Πώς αντανακλώνται στη διατροφή τους η κοινωνική οργάνωση, οι αντιλήψεις, οι συνήθειες και τα έθιμά τους και ποια στοιχεία της μακραίωνης αυτής κουλτούρας συνεχίζουν να επιβιώνουν; Στο βιβλίο «Σειρήνια Δείπνα» του βρετανού ιστορικού Andrew Dalby καταγράφεται η ιστορία της διατροφής και της γαστρονομίας στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Περισσότερα επεισόδια

Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Τα «Tετράδια ενός βοσκού» είναι ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του, δεν έχει γραφτεί όμοιό του στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Τσέβρεχος, βοσκός στην περιοχή της Τσαπουρνιάς με κοπάδια γίδες, κρατάει ημερολόγιο με περιγραφές των ζώων του και του τόπου, με το καθημερινό πρόγραμμα από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, τη βοσκή, το άρμεγμα, τον βιολογικό κύκλο του κοπαδιού, τις συνήθειές του, αφηγείται...

Είπε ή δεν είπε η Μαρία Αντουανέτα «Ας φάνε παντεσπάνι»

Στο πλαίσιο συμμαχιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στις Αυλές του 18ου αιώνα, η Μαρία Θηρεσία, αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κανονίζει τον γάμο της κόρης της, της δεκατετράχρονης πριγκίπισσας της Αυστρίας, Μαρίας Αντουανέτας, με τον σχεδόν συνομήλικό της πρίγκιπα και διάδοχο του γαλλικού θρόνου. Η νεαρή νύφη έρχεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που δεν...

Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Το βιβλίο «Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες. Οι ηγεμόνες του αρχαίου ρωμαϊκού κόσμου» της MaryBeard(το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Ανδρέα Παππά) είναι ένας θησαυρός πληροφοριών για περίπου τριάντα αυτοκράτορες που κυβέρνησαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για τρεις αιώνες, από το 44 π.Χ. μέχρι το 235 μ.Χ. Η MaryBeard, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο κολέγιο Νιούχαμ του Κέιμπριτζ,...