podlist.gr

Episode 34: Γυναίκες με Αλωπεκία - Οι Αφηγήσεις τους

H Eύη Κατάρα, ψυχολόγος με υπό - εξειδίκευση στην αλωπεκία, μέσα από την ερευνητική της εργασία για τη βιωμένη εμπειρία γυναικών με αλωπεκία, μας παρουσιάζει τον ψυχολογικό, κοινωνικό και συναισθηματικό αντίκτυπο, όπως διαμορφώνεται  μέσα από τις αφηγήσεις τους. 


Όσο ο δημοφιλής όρος ''awareness'' περιορίζεται σε ετήσια ημέρα ευαισθητοποίησης και τσιτάτα ενσυναίσθησης, εκεί έξω υπάρχουν κορίτσια και γυνάικες  που θα προτιμούσαν να είναι αόρατες παρά να δέχονται τα αδιάκριτα βλέμματα γύρω τους. Είναι αλήθεια πως όσο κι αν διατείνουμε την αποδοχή μας στη διαφορετικότητα, σπάνια σκεφτόμαστε πώς μπορεί να νιώθει μια γυναίκα χωρίς μαλλιά σε κοινή θέα.

Πώς επηρεάζει η απώλεια μαλλιών τη ζωή ενός κοριτσιού στην εφηβεία, πώς αλληλεπιδρά το περιβάλλον  σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Αν η λεγόμενη ''bad hair day''  αρκεί να μας προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό, φανταστείτε τον αντίκτυπο που έχει η απώλεια μαλλιών στον ψυχισμό μιας πάσχουσας.

Η δημοσίευση του άρθρου με την έρευνα 
https://openpublichealthjournal.com/VOLUME/16/


Περισσότερα επεισόδια

Episode 57: Η Ιστορία της Ζαχαρούλας

Η ακραία ενασχόληση με την κατανάλωση τροφίμων που ανήκουν στην κατηγορία «υγιεινά» ή «χαμηλών θερμίδων» εμπίπτει στην κατηγορία της διαταραγμένης συμπεριφοράς ατόμων με διατροφικές διαταραχές .Η Ζαχαρούλα πίσω από την υπερβολική προσήλωση στην επιλογή του φαγητού της και στην πειθαρχημένη - εγκρατή στάση της, έκρυβε επιμελώς όλα όσα μας διηγείται στη δική της ιστορία ψυχοθεραπείας.

Episode 56: Η Ιστορία της Νενέτας

Η ιστορία της Νενέτας, ενός κοριτσιού που ήρθε στον κόσμο, όταν οι γονείς της ήταν μόλις δεκαέξι ετών.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, «έμαθαν να είναι γονείς με μένα».Τι σημαίνει όμως αυτό για τη ζωή ενός παιδιού, πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες όταν στο οικογενειακό σύστημα εμπλέκονται ο παππούς και η γιαγιά σε γονεϊκό ρόλο; Πώς μεγαλώνει ένα παιδί, νιώθοντας ότι είναι η αιτία που οι...

Episode 55: Η Ιστορία της Μαρκέλλας

Η Μαρκέλλα, από την ηλικία των σχολικών της χρόνων θυμάται τις δίαιτες στις οποίες υπέβαλλε τον εαυτό της, μας μιλά για το πως συμπορεύτηκε με τη νευρογενή βουλιμία και πώς η σχέση της με τη μητέρα της έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στην αυτοεικόνα της. Το δικό της ταξίδι στην ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει ματαιώσεις και σκληρή προσπάθεια. Στο σήμερα, η Μαρκέλλα αν και συνειδητοποιεί σκληρές...