podlist.gr

Στάθης Καλύβας, επιστήμονας με το βλέμμα στο παρόν

Ο Παύλος Τσίμας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, φιλοξενεί έναν ξεχωριστό «ναυαγό», τον καθηγητή της πολιτικής επιστήμης Στάθη Καλύβα. Συνομιλούν για τα ιστορικά στερεότυπα με τα οποία έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές στην Ελλάδα και για τη συνεχή σύγκριση με το παρελθόν, που καταλήγει να μας βάζει «σ’ ένα σπιράλ αυτομαστίγωσης και μιζέριας». Για τον ρόλο των ηρώων αλλά και των διπλωματών στην ελληνική επανάσταση και πώς αυτά τα πρόσωπα καταγράφηκαν στο «αφήγημα» που πέρασε στους πολίτες για τον αγώνα του 1821. Γιος ‘Ελληνα ναυτικού και μιας Γαλλίδας γραμματέως, που συνάντησε στο λιμάνι της Μασσαλίας, ο Στάθης Καλύβας μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, πήγε στη Λεόντειο Σχολή - μ΄ ένα διάλειμμα 2 χρόνων στη Μασσαλία- και ακολούθησαν οι σπουδές στο Πολιτικό της Νομικής τη δεκαετία του 80 και το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Θυμάται περιστατικά από την ακαδημαϊκή καριέρα του στα Πανεπιστήμια, πρώτα του Yale και τώρα της Οξφόρδης, για τη διαμάχη που ξέσπασε και την κριτική που δέχθηκε το άρθρο του για «την κόκκινη τρομοκρατία» και διαλέγει 10 αγαπημένα μουσικά κομμάτια. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Sergio Endrigo (L’ Arca di Noè), Michel Sardou (Une fille aux yeux clairs), City (Am fenster), Φατμέ (Ψέματα),  Stranglers (Nice n sleazy), Κώστας Καφάσης (Συνείδησή μου), Dire straits (Sultans of swing), Σωκράτης Μάλαμας (Πριγκιπέσσα).

Περισσότερα επεισόδια

Μίνως Μάτσας: Το τραγούδι δεν φτάνει να το θες εσύ, πρέπει να σε θέλει και εκείνο

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και όπως λέει ακόμα μεγαλώνει μέσα στη μουσική. Ήταν μόλις τεσσάρων χρονών όταν πήγε για πρώτη φορά σε στούντιο ηχογράφησης. Ο Μίνως Μάτσας ξυπνά κάθε πρωί και παίζει πιάνο. Είναι η ρουτίνα του, η καθημερινότητα του, η δουλειά του. Το τραγούδι, άλλωστε, είναι μία από τις απολαύσεις που δεν τις αντικαθιστά με τίποτα. Σε αυτό το podcast εξηγεί πώς γράφει μουσική για το σινεμά,...

Γιάννη Βακαρέλη, γιατί ο άνθρωπος ακούει μουσική;

Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η επιλογή δέκα δίσκων αποδείχθηκε δύσκολη άσκηση. Είναι χιλιάδες τα κομμάτια που γνωρίζει, που έχει ακούσει και φυσικά που έχει παίξει ως πιανίστας. Ο Γιάννης Βακαρέλης παραδέχεται ότι η ζωή ενός καλλιτέχνη είναι καλογερική. «Σε κάνει να ζεις σε ένα μικρόκοσμο», θα πει ενώ εξηγεί πώς το πιάνο διευκόλυνε την κοινωνική του ζωή.

Κυριάκος Πιερρακάκης, ένας επαγγελματίας στην πολιτική

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Τι θα έκανε αν έπρεπε να ζήσει για ένα χρονικό διάστημα ολομόναχος σε ένα έρημο νησί και μπορούσε να πάρει λίγα πράγματα μαζί του, ανάμεσά τους και δέκα δίσκους; Ποιους θα διάλεγε και γιατί; Ο νυν υπουργός Παιδείας και τέως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντά στο podcast «Οι Ναυαγοί».