podlist.gr

«Η Ροδούλα Καλαντούλα και οι καλικάντζαροι» A' (Χίος, Ικαρία , Βόρειο Αιγαίο)

Η ιστορία «Η Ροδούλα Καλαντούλα και οι Καλικάντζαροι» είναι ένα μαγικό ταξίδι που αναδεικνύει τη δύναμη της λαϊκής παράδοσης μέσα από τα έθιμα του Δωδεκαημέρου. Βασίζεται σε έρευνα λαογραφικών στοιχείων της ελληνικής παράδοσης, συνδέοντας αρμονικά τα έθιμα, τις δοξασίες και τις παραδόσεις κάθε περιοχής. Την αφήγηση συνοδεύουν κάλαντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και οι νότες απο το παραδοσιακό όργανο κανονάκι, που ζωντανεύουν στιγμές γεμάτες χαρά και τη μαγεία της ελληνικής παράδοσης.

---------------------- Η Ροδούλα, με τη βοήθεια της μαγικής Καμπανούλας, επισκέπτεται διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, αντιμετωπίζει τους καλικάντζαρους και βοηθά τους ανθρώπους να προστατεύσουν τις γιορτές τους.

Η περιπέτεια ξεκινά στο Βόρειο Αιγαίο, στη Χίο και την Ικαρία. Στη Χίο, οι καλικάντζαροι «Σκανταλιές» κλέβουν τα στολισμένα καραβάκια, αλλά η Ροδούλα, με τα κάλαντα και το λιβάνι, τους διώχνει και επιστρέφει τη χαρά στους κατοίκους. Στην Ικαρία, οι «Κατσιμπράδες» σβήνουν τα τζάκια, αλλά η ζεστασιά της παράδοσης και η μυρωδιά από φρεσκοψημένα μελομακάρονα φέρνουν ξανά τη θαλπωρή.

Στις Κυκλάδες, οι «Χορευταράδες» καλικάντζαροι παρασύρουν τους κατοίκους σε ξέφρενους χορούς, αλλά οι νησιώτες, με μεζέδες στα κεραμίδια, τους απομακρύνουν. Στα Δωδεκάνησα, το σπάσιμο των ροδιών, το λιβάνι και τα κάλαντα διώχνουν τους καλικάντζαρους που προσπαθούν να μπουν από τις καμινάδες.

Στην Κρήτη, οι «Σκαλικάντζαροι» αναστατώνουν τις αυλές, αλλά τα καμένα κλαδιά ελιάς και τα φωτεινά αστέρια στις αυλές τους απομακρύνουν. Στο Ιόνιο, οι μυρωδιές από κουραμπιέδες και μελομακάρονα γεμίζουν τον αέρα, ενώ στεφάνια από δάφνη και ελιά προστατεύουν τα σπίτια.

Στην Πελοπόννησο, οι καλικάντζαροι κλέβουν στολίδια από τις πλατείες, αλλά τα φωτεινά καραβάκια και τα τραγούδια γεμίζουν τις πόλεις με φως. Στη Ναύπακτο, οι «Λυκοκάντζαροι» προκαλούν χάος, αλλά η δύναμη της φωτιάς και η μουσική διώχνουν κάθε σκιά. Στην Ήπειρο, οι «Καλικάντζαροι της Ομίχλης» φέρνουν αναστάτωση, αλλά τα ξύλα δρυός και τα κουδούνια προστατεύουν τους κατοίκους.

Στη Μακεδονία, οι καμπάνες διώχνουν τους καλικάντζαρους, ενώ στη Θράκη, οι «Καρκατζόλοι» γεμίζουν τις πλατείες με αγκάθια, που εξαφανίζονται με λιβάνι και κάλαντα. Στην Αράχοβα, οι «Καρκαλούμπες» κουράζονται από τις ίδιες τους τις σκανταλιές, αφήνοντας τους κατοίκους να γιορτάσουν. Στην Αθήνα, οι «Παναούληδες» μπλέκουν τα λαμπάκια και τα στολίδια, αλλά η Ροδούλα τους διώχνει με έναν ασταμάτητο χορό, γεμίζοντας τους δρόμους με φως και χαρά.

Η ιστορία αναδεικνύει τη σημασία της αγάπης, της ομαδικότητας και της παράδοσης, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η λαϊκή κληρονομιά μπορεί να φέρει φως στις καρδιές των ανθρώπων.

  • Έρευνα, συγγραφή κειμένου, επιμέλεια και αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
  • Μουσική, Τραγούδι: Θάλεια Θωμοπούλου



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Πολίτης, Νικόλαος Γ. Παραδόσεις. Εκδόσεις Γράμματα, 2012.

  • Βλαχάκη, Μαρία. Τα καμώματα των καλικάντζαρων. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, 2010.

  • Σπέης, Γιώργος. Τα ξωτικά του τόπου μας. Εκδόσεις Αρτέων, 2008.

  • Σακελλαρίου, Μιχαήλ. Οι καλικάντζαροι και τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Εκδόσεις Παπαδήμας, 1972.

  • Λουκόπουλος, Δημήτριος. Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ρούμελης. Εκδόσεις Κέδρος, 1980.

Πηγή: https://podcasters.spotify.com/pod/show/-9911/episodes/A-e2sjg7o

Περισσότερα επεισόδια

Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, και η μαγεία ξεκινάει!

🚨 Προσοχή! 🚨 Έρχεται κάτι που δεν πρέπει να χάσετε!Ανοίξτε τη φαντασία σας και ετοιμαστείτε για μια βραδιά γεμάτη μαγεία και… πολύ δράση! ✨Ελάτε στην Διεθνή Εκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, να ανακαλύψετε τι συμβαίνει όταν τα παραμύθια συναντούν την τέχνη της προφορικής αφήγησης! ✨Δεν είναι μόνο για μικρούς."Είναι για εσάς που πάντα αναρωτιόσασταν τι κρύβεται πίσω από το φιλί του πρίγκιπα και ποια...

«Ο Μικρός Πρίγκιπας και η Μέλισσα»

Στην ιστορία «Ο Μικρός Πρίγκιπας και η Μέλισσα», ο Μικρός Πρίγκιπας συναντά μια μέλισσα που εργάζεται ακούραστα ανάμεσα στα λουλούδια. Με απορία τηρωτά αν κουράζεται ή βαριέται να κάνει κάθε μέρα το ίδιο. Η μέλισσα του εξηγεί πως η εργασία της είναι γεμάτη ομορφιά, γιατί την κάνει με αγάπη και αφοσίωση.Του δείχνει πως κάθε μέρα και κάθε λουλούδι είναι μοναδικά και πως η χαρά μπορεί να βρεθεί...

«Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος»

Πολλά δημοτικά τραγούδια και θρύλοι της ελληνικής παράδοσης είναι συνδεδεμένα με τον Άγιο Γεώργιο. Η ιστορία που θα ακούσετε βασίζεται στο δημοτικό τραγούδι του Αγίου Γεωργίου από την Καππαδοκία. «Αη μου Γιώργη αφέντη μου κι αφέντη καβαλάρη / Αρματωμένος με σπαθί και μ’ αργυρό κοντάρι / Θεριό έπεσε στη χώρα μας σ’ ένα βαθύ πηγάδι / Ανθρώπους το ταΐζανε κάθε πρωί και βράδυ / Μια μέρα δεν του...