podlist.gr

Talks | Νίκος Μαρκάτος

«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ»

Ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκος Μαρκάτος, μιλά για την χθεσινή εκδήλωση για το έγκλημα στα Τέμπη που έγινε στο ΕΜΠ και τους συμβολισμούς της, με την εικόνα των συγγενών και των φοιτητών να είναι έξω στο κρύο επειδή ο νυν πρύτανης δεν έδωσε χώρο για την εκδήλωση.

Ο ίδιος αναφέρεται στους φοιτητές οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν ένα καλύτερο κόσμο και τη φίμωση που υφίστανται από το ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα, σημειώνοντας ότι το φοιτητικό κίνημα που αντιδρά και βγαίνει στους δρόμους, έρχεται αντιμέτωπο με την κρατική καταστολή, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο. Παράλληλα κατακρίνει τον νόμο για την εκλογή πρυτάνεων λέγοντας πως λειτουργούν ως manager και όχι ως ακαδημαϊκοί, ενώ υποστηρίζει ότι η σημερινή ακαδημαϊκή και πνευματική ηγεσία έχει διαλύσει το ακαδημαϊκό κομμάτι, προς τέρψιν της καρέκλας.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις των επιστημόνων κατά την χθεσινή εκδήλωση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και κυρίως για την έκρηξη, τις χαρακτηρίζει μεν τεκμηριωμένες αλλά πιθανολογικές δε, λέγοντας πως έγιναν κάποιες παραδοχές, τονίζοντας ότι το επίκεντρο του εγκλήματος είναι η σύγκρουση αυτή καθαυτή. Άλλωστε, όπως τονίζει, τα δεδομένα και τα στοιχεία εξαφανίστηκαν από το σημείο και υπογραμμίζει ότι οι εισαγγελικές αρχές θα έπρεπε αμέσως να αποκλείσουν το μέρος, να γίνουν όσα προβλέπονται, και μετά να γίνουν οι καθαρισμοί.

Ο ίδιος τονίζει ότι η «μεγάλη εικόνα» δείχνει ότι την κύρια ευθύνη έχουν οι συνέπειες από τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στον ΟΣΕ που όμως χειροτέρευσε την ποιότητα των υπηρεσιών και εργασιακών συνθηκών με στόχο το κέρδος, φέρνοντας ως παράδειγμα την Βρετανία η οποία επανακρατικοποιεί μέρος του σιδηροδρόμου, επειδή οι ιδιωτικές εταιρείες απέτυχαν να διασφαλίσουν βιώσιμες υπηρεσίες.

Για την Ελλάδα, όπως λέει, έγιναν εγκλήματα στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, με την κατάτμησή του, ενώ σημειώνει ότι για την εργολαβία της τηλεδιοίκησης έγιναν συνεχείς κατατμήσεις και παρατάσεις από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά με μόνο όφελος για τις εταιρίες ALSTOM και ΑΚΤΩΡ οι οποίες τελικά δεν παρέδωσαν ποτέ το έργο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην λειτουργεί η τηλεδιοίκηση σε πολλά κομμάτια, ενώ σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν καν φωτεινοί σηματοδότες.

Κλείνοντας επισημαίνει ότι ο στόχος είναι να βρεθεί η αλήθεια προκειμένου να μην υπάρξει ξανά τέτοιο δυστύχημα, όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και τιμωρία ενώ τέλος θέτει και το πολιτικό ζήτημα της υπόθεσης λέγοντας πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αποποιηθεί τις ευθύνες.

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη, στις 20.02.2025 -  www.pisoselides.gr

Πηγή: https://podcasters.spotify.com/pod/show/pisoselides/episodes/Talks-e2v4k8j

Περισσότερα επεισόδια

Πίσω Σελίδες | Κοινωνικά, πήγες λίγο παραπέρα αυτά τα δέκα χρόνια;

Κοινωνικά, πήγες λίγο παραπέρα αυτά τα δέκα χρόνια; Ακόμα και αν δεν πέτυχες πολλά, ούτε στην πραγματική οικονομία, ούτε στην πολιτική συνειδητοποίηση αυτού του λαού. Εστω κοινωνικά έγινε λίγο καλύτερη αυτή η χώρα στα δέκα χρόνια που πέρασαν; Δυνάμωσαν οι δεσμοί της κοινωνίας; Θυμάσαι τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία την περίοδο της κρίσης; Θυμάσαι τις πρωτοβουλίες με ανταλλακτικά νομίσματα,...

Πίσω Σελίδες | Πολιτικά, πού είσαι δέκα χρόνια μετά;

Πολιτικά, πού είσαι δέκα χρόνια μετά; Ακόμα και αν τότε πείστηκες πως ήταν απαραίτητη η συνθηκολόγηση, ακόμα και αν την είδες ως μια τακτική ήττα σε μια μάχη για να κερδίσεις έναν πιο μακροχρόνιο πόλεμο, πώς φανταζόσουν την Αριστερά δέκα χρόνια μετά; Προέβλεπες, επεδίωξες, πέτυχες μια ζύμωση στην κοινωνία που θα την έφερνε πιο κοντά στις θέσεις σου; Που θα έκανε καλύτερους τους συσχετισμούς για...

Πίσω Σελίδες | Δέκα χρόνια μετά. Είσαι καλύτερα;

Δέκα χρόνια μετά. Είσαι καλύτερα; Εντάξει, μπορεί να πιστεύεις ότι γλίτωσες από ακρίδες, σεισμούς λιμούς και καταποντισμούς και ότι δεν θα είχες κωλόχαρτο στα ράφια. Κοιτάζοντας όμως τη ζωή σου σήμερα, δέκα χρόνια μετά το όχι του λαού που έγινε ναι, μπορείς να πεις αν φανταζόσουν έτσι τη ζωή σου; Είσαι εκεί που σου υποσχέθηκαν όταν σου έλεγαν ότι γλίτωσες τα βράχια; Ζεις με αξιοπρέπεια; Βγαίνει...