podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

«Αιώνιοι» φοιτητές; Ποιος θα διαγράφεται και ποιος όχι;

Η εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων συχνά συνοδεύεται από αντιφατικά μηνύματα: από τη μία, καταγγελίες για φαινόμενα βίας, καταλήψεων και ανομίας· από την άλλη, προσπάθειες αναβάθμισης, διεθνούς καταξίωσης και σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Η λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αν και νομοθετημένη, δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως. Παράλληλα, μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί από την πρόθεση διαγραφής των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών –που ξεπερνούν τους 335.000–, με ερωτήματα να εγείρονται για το πόσο δίκαια θα είναι τα οριζόντια μέτρα, ειδικά για εκείνους που παραμένουν ενεργοί και προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Την ίδια ώρα, το μέλλον των ελληνικών ΑΕΙ φαίνεται να επηρεάζεται από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις: τον έλεγχο εισόδου, την κάρτα πρόσβασης, την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και την πιθανότητα εγκαθίδρυσης νέων μοντέλων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι συνέπειες για τα ιδρύματα που δεν εφαρμόζουν τον νόμο; Υπάρχει χώρος για πιο ευέλικτα, καινοτόμα πανεπιστήμια; Μπορεί η σύνδεση με την αγορά να πάψει να είναι ζητούμενο και να γίνει πραγματικότητα; Και, τελικά, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών ΑΕΙ σήμερα και ποια μεταρρύθμιση είναι πιο επιτακτική; Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, απαντά.

Περισσότερα επεισόδια

Πώς μπορούν τα τυφλά άτομα να γνωρίζουν τι φωτογραφίες ποστάρουμε;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το πώς το alt text αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — κάνοντάς τα πιο φιλικά προς όλους. Πόσο δύσκολο είναι να προσθέσουμε περιγραφές στις εικόνες; Ποιες σελίδες δίνουν το καλό παράδειγμα; Στο επεισόδιο μιλούν επίσης ο Χάρης Δημητρακόπουλος, δημιουργός της σελίδας «Και η Βιολογία είναι πολύ κουλ», και ένα...

Aν ξέραμε τι τρώμε...

Ο Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), μιλάει για τις πιο συχνές παραβάσεις στην αγορά, τις παγίδες στις ετικέτες, τις προκλήσεις της διατροφικής πολιτικής αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.Από τις περιπτώσεις ελλιπούς ή ανακριβούς επισήμανσης αλλεργιογόνων ουσιών μέχρι...

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Υπάρχουν όνειρα που μένουν στα χαρτιά κι άλλα που γίνονται πραγματικότητα με υπομονή, πείσμα και καλή παρέα. Μια τέτοια ιστορία θα ακούσουμε σήμερα: την ιστορία των Whisky Friends, μιας παρέας εννέα φίλων που αποφάσισε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι. Χωρίς να έχουν καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία αλλά με απεριόριστο πάθος για το ποτό που αγαπούν, τόλμησαν να...