podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Η Ντίνα Καράτζιου συνομιλεί με τον Γιάννη Σπιλάνη, ομότιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Διευθυντή του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του ίδιου πανεπιστημίου, για τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τον υπερτουρισμό, την υπερδόμηση και την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα ελληνικά νησιά.

Ο Γιάννης Σπιλάνης παρουσιάζει μια ρεαλιστική, αλλά και ανησυχητική εικόνα της κατάστασης, στην οποία –όπως λέει– κυριαρχεί η απουσία διαλόγου με την Πολιτεία. «Οι επιστήμονες καταθέτουν δεδομένα και προβληματισμούς, αλλά η Πολιτεία αποφεύγει τη συζήτηση. Αυτό οδηγεί σε μονολόγους και όχι σε διαλόγους», τονίζει, αναδεικνύοντας τις παρανοήσεις που υπάρχουν γύρω από την έννοια της βιωσιμότητας.

Επισημαίνει ακόμη τη σύγχυση που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό και την έννοια της φέρουσας ικανότητας – δηλαδή, το πόσο και τι μπορεί να αντέξει ένας νησιωτικός τόπος, σε μια εποχή που «αλλάζει η κλίμακα, το είδος των επενδυτών και η ροή των χρημάτων». «Αυτό που βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα», λέει, «είναι επενδυτές που αγοράζουν, κατασκευάζουν και φεύγουν».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τμήματα των τοπικών κοινωνιών πλέον αγωνιούν, καθώς βλέπουν τα νησιά τους να χάνονται μέσα σε μια «τουριστική μεγέθυνση, η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη και ανάπτυξη».

Περισσότερα επεισόδια

Πώς μπορούν τα τυφλά άτομα να γνωρίζουν τι φωτογραφίες ποστάρουμε;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το πώς το alt text αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — κάνοντάς τα πιο φιλικά προς όλους. Πόσο δύσκολο είναι να προσθέσουμε περιγραφές στις εικόνες; Ποιες σελίδες δίνουν το καλό παράδειγμα; Στο επεισόδιο μιλούν επίσης ο Χάρης Δημητρακόπουλος, δημιουργός της σελίδας «Και η Βιολογία είναι πολύ κουλ», και ένα...

Aν ξέραμε τι τρώμε...

Ο Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), μιλάει για τις πιο συχνές παραβάσεις στην αγορά, τις παγίδες στις ετικέτες, τις προκλήσεις της διατροφικής πολιτικής αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.Από τις περιπτώσεις ελλιπούς ή ανακριβούς επισήμανσης αλλεργιογόνων ουσιών μέχρι...

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Υπάρχουν όνειρα που μένουν στα χαρτιά κι άλλα που γίνονται πραγματικότητα με υπομονή, πείσμα και καλή παρέα. Μια τέτοια ιστορία θα ακούσουμε σήμερα: την ιστορία των Whisky Friends, μιας παρέας εννέα φίλων που αποφάσισε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι. Χωρίς να έχουν καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία αλλά με απεριόριστο πάθος για το ποτό που αγαπούν, τόλμησαν να...