podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Γιατί το tokenism είναι κάτι που πρέπει να ξέρεις αλλά και κάτι που πρέπει να αποφεύγεις να κάνεις;

Η συζήτηση γύρω από τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής έχει εξελιχθεί με τα χρόνια. Ωστόσο, συχνά ανακύπτει το ζήτημα του «tokenism» (της προσχηματικής συμμετοχής), το οποίο μπορεί να παραμορφώσει τον πραγματικό στόχο της συμπερίληψης που είναι η ισότιμη συμμετοχή και η αξιοποίηση των ικανοτήτων όλων.

Το tokenism αναφέρεται στην πρακτική της επιφανειακής ή συμβολικής εκπροσώπησης μειονοτήτων ή ομάδων που συνήθως περιλαμβάνονται μόνο για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπάρχει συμπερίληψη. Στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία, αυτό συνήθως εκφράζεται μέσω της εμφάνισης ενός ατόμου με αναπηρία σε μια διαφήμιση, μια εκδήλωση ή μια εταιρική στρατηγική, χωρίς πραγματική βούληση για την ενσωμάτωσή τους σε επίπεδο ίσων ευκαιριών ή δικαιωμάτων.

Η πραγματική συμπερίληψη απαιτεί αλλαγές που δεν περιορίζονται μόνο σε εμφανίσεις και ποσοστά. Ζητά να διαμορφωθούν στρατηγικές που να εξασφαλίζουν ισότιμο και βιώσιμο χώρο για τα άτομα με αναπηρία στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή και σε άλλους τομείς. 

Η πρόκληση, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του tokenism και να προχωρήσουμε σε πραγματική ένταξη, δημιουργώντας υποδομές, ευκαιρίες και συνθήκες που να επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να έχουν πλήρη συμμετοχή χωρίς να γίνονται «διακοσμητικά στοιχεία». Αν δεν κάνουμε αυτήν τη διάκριση, η ενσωμάτωσή τους παραμένει επιφανειακή και οι συνθήκες της ζωής τους δεν θα βελτιώνονται ουσιαστικά.

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η συμπερίληψη πρέπει να είναι γνήσια και να ξεκινά από την κατανόηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και την ενσωμάτωσή τους με ουσιαστικό τρόπο στις κοινωνικές και επαγγελματικές διαδικασίες. Το tokenism δεν έχει θέση σε έναν κόσμο που διεκδικεί πραγματική ισότητα.

Περισσότερα επεισόδια

«Να σταματήσει πια η εγκατάλειψη σε τροχαία να χαρακτηρίζεται πλημμέλημα»

Ο Σύλλογος SOS τροχαία εγκλήματα, δημιουργήθηκε από ανθρώπους που βίωσαν την απώλεια, χάνοντας παιδιά, συντρόφους, συζύγους, αδέλφια, γονείς. Πολλές φορές για να αναδείξουμε το μέγεθος των θλιβερών ρεκόρ της Ελλάδας, στην άσφαλτο, μιλάμε και γράφουμε με νούμερα και στατιστικές. Οι άνθρωποι αυτοί όμως θυμούνται πρόσωπα και κι όχι αριθμούς.Ο Μιχάλης Σταυρουλάκης, ιδρυτικό στέλεχος του δραστήριου...

«Μερικοί άνθρωποι έχουν εθισμό με τα αληθινά εγκλήματα»

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει; Τι είδους έρευνα κάνει πίσω από κάθε ιστορία; Πώς αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά του εγκλήματος και πώς προσεγγίζει τόσο ευαίσθητα θέματα; Ποια ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή της πορείας του; Και τι μάς λένε τα εγκλήματα που έχουν καταγραφεί στην χώρα μας για την κοινωνία μας;

«Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι τα παιδιά των χωρισμένων γονιών έχουν περισσότερα ψυχολογιά προβλήματα; Υπάρχει τρόπος τα παιδιά να ισορροπήσουν μετά το διαζύγιο και γιατί στο παιδικό μυαλό ο μπαμπάς και η μαμά πρέπει να μένουν ενωμένοι ότι και αν γίνει; Τι είναι αυτο που απειλεί πραγματικά τα παιδιά σε ένα διαζύγιο;