podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Οδυσσέας Ιωάννου: Ο άνθρωπος που έδωσε νέα πνοή στη μελωδία του ραδιοφώνου

Ο Γιώργος Μουχταρίδης συζητά με τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό και στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου για τη ζωή και την πορεία του στο ελληνικό ραδιόφωνο και όχι μόνο.

Ο Οδυσσέας Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, σε μια γειτονιά, την Κυψέλη, που ήταν ανέκαθεν ένα δημιουργικό και καλλιτεχνικό χωνευτήρι. Στα χρόνια που ακολούθησαν ζυμώθηκε πολύ με το ελληνικό τραγούδι και το ξένο μυθιστόρημα. Από πολύ μικρός, από το πρώτο έτος της ΑΣΟΕΕ, βρέθηκε να γράφει σε περιοδικά και εφημερίδες αλλά και να κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο κάθε απόγευμα 6-8, αρχικά στον 902 Αριστερά στα FM και αργότερα στον Μελωδία για είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια. Αυτό το «6-8» έμελλε να γίνει το ηχητικό τοπόσημο για μια πόλη και για μια γενιά, αφού ο λόγος του και οι αναφορές του έδωσαν έκφραση στην υπαρξιακή αγωνία μιας γενιάς που έψαχνε τη φωνή της στο νέο αστικό περιβάλλον.

Η εκπομπή του ήταν για πολλά χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων των ακροατών και ο Οδυσσέας Ιωάννου, ως ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και ως διευθυντής του Μελωδία από το 2000 ως το 2010, συνέδεσε το όνομά του με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι αλλά και την νεότερη γενιά των τραγουδοποιών.

Ως διευθυντής του Μελωδία έζησε τόσο την ιλιγγιώδη άνοδο και τη μεγάλη επιρροή του σταθμού όσο και την πτώση που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια.

Έχει γράψει στίχους για περίπου 200 τραγούδια, κυκλοφορώντας εννέα προσωπικούς δίσκους καθώς και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, ενώ έχει εκδώσει και πέντε βιβλία. Σήμερα κανείς μπορεί να τον ακούσει κάθε Σάββατο και Κυριακή 4-6 το απόγευμα στον Αθήνα 9,84 και να τον διαβάσει στο «Βήμα της Κυριακής» σε σταθερή εβδομαδιαία στήλη γνώμης.




Στο podcast ακούγονται αποσπάσματα από τα τραγούδια: 

«Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» - Χάρις Αλεξίου 

«Να μ’ αγαπάς» - Παύλος Σιδηρόπουλος

«Δακρυσμένα Μάτια» - Κώστας Χατζής - Μίκης Θεοδωράκης

«Λάσπες» - Σωκράτης Μάλαμας 
«Σαντορίνη» - Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Περισσότερα επεισόδια

Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στο χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού- αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.

Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη. Ένα ορατόριο με αδιανόητες διαστάσεις για την εποχή του. Δύο ορχήστρες, δύο χορωδίες και έξι σολίστ. Το έργο που σηματοδοτεί την έναρξη της πιο δημιουργικής συνθετικής περιόδου για τον Μπαχ. Πώς αποτυπώνεται μουσικά η θυσία του Ιησού; Γιατί θεωρείται μέχρι και σήμερα ό,τι κοντινότερο σε όπερα έχει συνθέσει ο Μπαχ και τι προκάλεσε τις αρνητικές αντιδράσεις της εκκλησίας...