podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

H Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, Επίκουρο Καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν ως τρόφιμα, και τους λόγους και τις αιτίες που αυτό συνέβη.

Με σημείο αναφοράς την κλιματική κρίση η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι των Ευρωπαίων τη βρώση εντόμων. Η στόχευση δεν είναι να εισάγει νέες πιο εκκεντρικές διατροφικές επιλογές για τους πολίτες των κρατών μελών,  αλλά η απόφαση, εδράζεται στη παραδοχή, ότι τα έντομα ως τρόφιμα και ως ζωοτροφή, μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του επισιτιστικού συστήματος.

Ο Αντώνης Τσαγκαράκης εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε αν καταναλώνουμε ήδη έντομα, τα οποία μπορεί να εμπεριέχονται ως συστατικό σε κάποιο προϊόν και εμείς απλώς το αγνοούμε.

Ποιες είναι οι σημάνσεις που πρέπει να φέρουν αυτά τα προϊόντα, ποια είναι τα κενά του νόμου, αλλά και πως τα έντομα έχουν περάσει στη διατροφή μας πριν κάποια από αυτά, θεωρηθούν ακόμη τρόφιμα, αφού πολύ νωρίτερα, είχαν εγκριθεί η εκτροφή εντόμων για την παραγωγή ζωοτροφών.  

Ο Αντώνης Τσαγκαράκης μιλάει όμως και για ένα ακόμη έντομο, που δεν το τρώμε, αλλά μας θρέφει αυτό. Τη μέλισσα. 

«Τον εγγυητή της βιοποικιλότητας» όπως λέει, που σήμερα, πιέζεται αφόρητα  από την κλιματική αλλαγή, την εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη και τη συρρίκνωση του δασικού πλούτου.

Εξηγεί στην Ντίνα Καράτζιου γιατί φέτος στις Κυκλάδες πολλοί μελισσοκόμοι δεν έβγαλαν  θυμαρίσιο μέλι και γιατί στην Πάρνηθα εκτοπίστηκαν οι μέλισσες από τις εκτάσεις που βρίσκονται υπό μεταπυρική αναγέννηση, κάνοντας έκκληση προς το αρμόδιο δασαρχείο να επιτρέψει  «στον πιο αποτελεσματικό επικονιαστή που υπάρχει στη φύση» να μπει ξανά στο δάσος.

Περισσότερα επεισόδια

Από τη «Γαλατού» του Βερμέερ, στο «Νόμο του Μπαγιάτικου Ψωμιού» και την ισπανική σούπα σαλμορέχο

O πιο γνωστός, ίσως, και πιο δημοφιλής πίνακας του Βερμέερ στο Rijkmuseum στο Άμστερνταμ, η «Γαλατού», δείχνει μια υπηρέτρια να ρίχνει γάλα σε μια πήλινη γαβάθα, ήρεμη, χαλαρή, ακίνητη -όπως τα πάντα γύρω της. Το μόνο που βρίσκεται σε κίνηση είναι το γάλα που ρέει. Το κορίτσι που είναι προσηλωμένο στην πράξη της έχει μπροστά της ένα ολόκληρο καρβέλι και κομμάτια από μπαγιάτικο ψωμί. Ο τρόπος...

Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένας τύπος διαβήτη που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ποια είναι τα δύσκολα περάσματα της νόσου; Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Πόσο έχει βοηθήσει η τεχνολογία; Μια εκ βαθέων εξομολόγηση από την Ελένη Φάκου που νόσησε στα δώδεκα της χρόνια της και ζει τριάντα χρόνια τώρα με τη νόσο έχοντας παρακολουθήσει αλλά και δοκιμάσει τις περισσότερες...

Πώς είναι να κάνεις restart στη ζωή όντας ανάπηρη;

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Βένια Σταυροπούλου μιλά στη Χρυσέλλα Λαγαρία και το Θοδωρή Τσάτσο για την επανεκκίνηση που χρειάστηκε να κάνει, όντας πλέον ανάπηρη, στη ζωή και την καριέρα της, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τα επόμενα σχέδια της.