podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

H Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, Επίκουρο Καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν ως τρόφιμα, και τους λόγους και τις αιτίες που αυτό συνέβη.

Με σημείο αναφοράς την κλιματική κρίση η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι των Ευρωπαίων τη βρώση εντόμων. Η στόχευση δεν είναι να εισάγει νέες πιο εκκεντρικές διατροφικές επιλογές για τους πολίτες των κρατών μελών,  αλλά η απόφαση, εδράζεται στη παραδοχή, ότι τα έντομα ως τρόφιμα και ως ζωοτροφή, μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του επισιτιστικού συστήματος.

Ο Αντώνης Τσαγκαράκης εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε αν καταναλώνουμε ήδη έντομα, τα οποία μπορεί να εμπεριέχονται ως συστατικό σε κάποιο προϊόν και εμείς απλώς το αγνοούμε.

Ποιες είναι οι σημάνσεις που πρέπει να φέρουν αυτά τα προϊόντα, ποια είναι τα κενά του νόμου, αλλά και πως τα έντομα έχουν περάσει στη διατροφή μας πριν κάποια από αυτά, θεωρηθούν ακόμη τρόφιμα, αφού πολύ νωρίτερα, είχαν εγκριθεί η εκτροφή εντόμων για την παραγωγή ζωοτροφών.  

Ο Αντώνης Τσαγκαράκης μιλάει όμως και για ένα ακόμη έντομο, που δεν το τρώμε, αλλά μας θρέφει αυτό. Τη μέλισσα. 

«Τον εγγυητή της βιοποικιλότητας» όπως λέει, που σήμερα, πιέζεται αφόρητα  από την κλιματική αλλαγή, την εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη και τη συρρίκνωση του δασικού πλούτου.

Εξηγεί στην Ντίνα Καράτζιου γιατί φέτος στις Κυκλάδες πολλοί μελισσοκόμοι δεν έβγαλαν  θυμαρίσιο μέλι και γιατί στην Πάρνηθα εκτοπίστηκαν οι μέλισσες από τις εκτάσεις που βρίσκονται υπό μεταπυρική αναγέννηση, κάνοντας έκκληση προς το αρμόδιο δασαρχείο να επιτρέψει  «στον πιο αποτελεσματικό επικονιαστή που υπάρχει στη φύση» να μπει ξανά στο δάσος.

Περισσότερα επεισόδια

«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Κανείς δεν είχε καταφέρει να ανακαλύψει την ταυτότητα δύο γυναικών που απεικονίζονταν σε ένα ζευγάρι φωτογραφικών κορνίζων Fabergé στο Μουσείο του Μπράιτον. Ωστόσο, το μυστήριο λύθηκε χάρη στην ερασιτεχνική έρευνα μιας επισκέπτριας του μουσείου και συγκεκριμένα μιας Ελληνίδας με ΔΕΠΥ, της ηθοποιούς και σεναριογράφου Ανδριανής Ρέλλου. Πως είναι για ένα νευροδιαφορετικό παιδί η εμπειρία του...

Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Οι πολιτικές αποκλεισμού του αμερικανού προέδρου Τραμπ έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τα προγράμματα που στοχεύουν στη συμπερίληψη και την ισότητα. Πολλές πρωτοβουλίες υπέρ της διαφορετικότητας έχουν δεχτεί επιθέσεις ή περικοπές, με αποτέλεσμα να απειλείται η πρόοδος που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες κρατούν συχνά διφορούμενη στάση: άλλες υπερασπίζονται...

Πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον προπονητή τζούντο και ψυχολόγο Στάθη Σούλιο για τους Παρολυμπιακούς αγώνες, την εμπειρία του ως τυφλού προπονητή μιας τυφλής αθλήτριας, καθώς και τα εμπόδια που αντιμετώπισε στο δρόμο του για τους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι.