podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Παρακολουθώνταςτις όψεις τους φεγγαριού, τους πλανήτες και τα αστέρια, οι βιοδυναμικοί καλλιεργητές ισχυρίζονται ότι μπορούν να αυξήσουν τη γονιμότητα του εδάφους απλώνοντας κοπριά αγελάδας που έχει συσσωρευτεί μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας. Φτιάχνουν επίσης τα δικά τους βιοδυναμικά σκευάσματα για τη φυσική λίπανση του εδάφους και τη βιολογική καταπολέμηση των περισσοτέρων ασθενειών και εχθρών των φυτών. 

Σας ακούγονται παράξενα όλα αυτά; Κι όμως θυμίζουν κάτι από τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι γεωργοί παλαιότερων γενεών.

H βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια ολιστική προσέγγιση της γεωργίας, που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στη Γερμανία και έχει τις ρίζες της στις διδασκαλίες του αυστριακού αρχιτέκτονα και φιλόσοφου Ρούντολφ Στάινερ, ιδρυτή του κινήματος της Ανθρωποσοφίας. 

Είναι θα έλεγε κανείς ένας «ακραίος» ( εντός εισαγωγικών) βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο και αυτάρκες οικοσύστημα που παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. 

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Radio Lifo η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη για την βιοδυναμική γεωργία, όχι μόνο ως τρόπο καλλιέργειας αλλλά και ως στάση ζωής και αντίληψης των πραγμάτων.

Περισσότερα επεισόδια

Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου και ο Νάσος Στασινάκης συζητούν για τη νέα κανονικότητα που έχει διαμορφωθεί στα νησιά με τις μονάδες αφαλάτωσης που παράγουν πανάκριβο νερό, τις ανεξέλεγκτες ιδιωτικές γεωτρήσεις, την παλαιότητα των δικτύων ύδρευσης που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες νερού και την απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου διαχείρισης του φαινομένου, δεδομένης της αύξησης των τουριστικών ροών και της...

Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Το νέο πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες, καθώς φέρνει ρυθμίσεις όπως η δυνατότητα 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη − μέτρο που γεννά σοβαρά ερωτήματα, ιδιαίτερα όταν η Eurostat καταγράφει την Ελλάδα ως την ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (39,8 ώρες έναντι 36 της Ε.Ε.). Ποια είναι η ουσία των νέων ρυθμίσεων; Πώς επηρεάζουν...

«Kykloi by Priceless»: Ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας όπου η μαγειρική βρίσκει νέο νόημα

Υπάρχει τρόπος να δημιουργείς εμπειρίες με νόημα που ταυτόχρονα όμως «αγκαλιάζουν» τη διαφορετικότητα, την ένταξη και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον; Και, τελικά, τι σημαίνει ο όρος «mindul cuisine»;Ο παρουσιαστής και content creator Σπύρος Μαργαρίτης υποδέχεται στα στούντιο της LiFO, τη Λουκία Χωραφά, Head of Marketing της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και τον σεφ...