podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Παρακολουθώνταςτις όψεις τους φεγγαριού, τους πλανήτες και τα αστέρια, οι βιοδυναμικοί καλλιεργητές ισχυρίζονται ότι μπορούν να αυξήσουν τη γονιμότητα του εδάφους απλώνοντας κοπριά αγελάδας που έχει συσσωρευτεί μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας. Φτιάχνουν επίσης τα δικά τους βιοδυναμικά σκευάσματα για τη φυσική λίπανση του εδάφους και τη βιολογική καταπολέμηση των περισσοτέρων ασθενειών και εχθρών των φυτών. 

Σας ακούγονται παράξενα όλα αυτά; Κι όμως θυμίζουν κάτι από τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι γεωργοί παλαιότερων γενεών.

H βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια ολιστική προσέγγιση της γεωργίας, που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στη Γερμανία και έχει τις ρίζες της στις διδασκαλίες του αυστριακού αρχιτέκτονα και φιλόσοφου Ρούντολφ Στάινερ, ιδρυτή του κινήματος της Ανθρωποσοφίας. 

Είναι θα έλεγε κανείς ένας «ακραίος» ( εντός εισαγωγικών) βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο και αυτάρκες οικοσύστημα που παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. 

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Radio Lifo η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη για την βιοδυναμική γεωργία, όχι μόνο ως τρόπο καλλιέργειας αλλλά και ως στάση ζωής και αντίληψης των πραγμάτων.

Περισσότερα επεισόδια

Πώς μπορούν τα τυφλά άτομα να γνωρίζουν τι φωτογραφίες ποστάρουμε;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το πώς το alt text αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — κάνοντάς τα πιο φιλικά προς όλους. Πόσο δύσκολο είναι να προσθέσουμε περιγραφές στις εικόνες; Ποιες σελίδες δίνουν το καλό παράδειγμα; Στο επεισόδιο μιλούν επίσης ο Χάρης Δημητρακόπουλος, δημιουργός της σελίδας «Και η Βιολογία είναι πολύ κουλ», και ένα...

Aν ξέραμε τι τρώμε...

Ο Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), μιλάει για τις πιο συχνές παραβάσεις στην αγορά, τις παγίδες στις ετικέτες, τις προκλήσεις της διατροφικής πολιτικής αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.Από τις περιπτώσεις ελλιπούς ή ανακριβούς επισήμανσης αλλεργιογόνων ουσιών μέχρι...

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Υπάρχουν όνειρα που μένουν στα χαρτιά κι άλλα που γίνονται πραγματικότητα με υπομονή, πείσμα και καλή παρέα. Μια τέτοια ιστορία θα ακούσουμε σήμερα: την ιστορία των Whisky Friends, μιας παρέας εννέα φίλων που αποφάσισε να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι. Χωρίς να έχουν καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία αλλά με απεριόριστο πάθος για το ποτό που αγαπούν, τόλμησαν να...