ΔΙΑΛΟΓΟΙ 44. Επιστροφή στον Δημόσιο Χώρο
«Ο δημόσιος διάλογος είναι δημόσιος χώρος… ο προνομιακός υλικός χώρος της δημόσιας σφαίρας και εκεί ζει η δημοκρατία», ανέφερε ο Άρης Καλαντίδης, Kαθηγητής Αστικής Διαχείρισης στο Manchester Metropolitan University ένας από τους συνομιλητές της 44ης συνάντησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 30 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτση. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο αποκλειστικά διαδικτυακών συζητήσεων, σε μια χρονική συγκυρία που η έννοια της συνύπαρξης έξω είναι πιο καίρια από ποτέ, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ βρέθηκαν από κοντά με κοινό και ομιλητές και άνοιξαν το θέμα της συνύπαρξης στον δημόσιο χώρο, ένα θέμα ουσιαστικά συνύπαρξης και δημοκρατίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Έρση Φιλιπποπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ – Νομικός και ο Κίμων Χατζημπίρος, Ομότιμος Καθηγητής Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, ΕΜΠ.
«Ο δημόσιος χώρος δείχνει ποια είναι η συλλογική συνείδηση του λαού», σχολίασε η Έρση Φιλιπποπούλου συμπληρώνοντας πως «η ποιότητα του χώρου δεν έχει να κάνει μόνο με τα υλικά ή το σχεδιασμό του, αλλά και πόσο τον σεβόμαστε και τον θεωρούμε σαν προέκταση του δικού μας ιδιωτικού χώρου. Επομένως υπάρχει μία αντίφαση εκεί, η οποία εξηγείται ίσως από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον δημόσιο εαυτό μας».
Σχετικά με τις ευθύνες των πολιτών αλλά και τη σχέση μεταξύ δημόσιου χώρου και περιβάλλοντος, ο Κίμων Χατζημπίρος δήλωσε πως «ό,τι και να κάνουμε αντανακλά στον πλανήτη, επομένως η προσαρμογή της ατομικής συμπεριφοράς, δηλαδή το πως θα φερθούμε ως πολίτες πρέπει πλέον να αφορά όχι μόνο όσους είναι γύρω μας, το πάρκο, την πόλη στην συνοικία, αλλά σε όλο τον πλανήτη» ενώ αναφερόμενος στην πανδημία υπογράμμισε ότι «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως τελικά καταστρέφουμε τον δημόσιο χώρο. Διότι τελικά στην πανδημία, ο δημόσιος χώρος έγινε ο χώρος μετάδοσης της αρρώστιας».
«Δεν μπήκε κανείς στην διαδικασία να ρωτήσει τους ήδη χρήστες του δημόσιου χώρου τί ανάγκη έχουν, να γίνει ένας διάλογος. Δεν χρειάζεται να αποφασίσουν οι πολίτες, αλλά χρειάζεται να μπουν σε μία διαδικασία διαλόγου», επεσήμανε ο Άρης Καλαντίδης ενώ αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των δημόσιων χώρων σημείωσε πως «έχει τεράστια σημασία με ποιόν τρόπο λειτουργεί η διαχείριση, ποιος αναλαμβάνει να την κάνει. Έχουμε δει ότι όσο πιο διευρυμένος είναι ο φορέας διαχείρισης τείνει να είναι και πιο πετυχημένος, γιατί γίνεται πιο συμπεριληπτικός».
Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.
*Οι απόψεις των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις ΔΙΑΛΟΓΟΙ, είτε αυτοί συμμετέχουν ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και οργανισμών είτε αυτοπροσώπως, εκφέρονται ελεύθερα, χωρίς πρότερη παρέμβαση ή υπόδειξη, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη των συνομιλητών, κάθε φορά, αλλά όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις είτε του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είτε του iMEdD.