Άγγελος Συρίγος: Μία περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενέχει το σπέρμα παγκοσμίου πολέμου!
(22/4/2024)
Καλεσμένος του newshub.gr ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο και Βουλευτής, Αγγελος Συρίγος, ο οποίος αναλύει τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν…
Για τον κ. Συρίγο, το κρίσιμο για την επόμενη φάση θα είναι η στάση του Ισραήλ . Αυτό γιατί είναι φανερό, ότι το Ιράν προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο επιρροής σε Σύρια Ιράκ, Νότιο Λίβανο και Λωρίδα της Γάζας και κυρίως δεν θέλει με τίποτα σε αυτή τη φάση να θέσει σε κίνδυνο το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η αντίδραση του, με την 5ωρη επίθεση, ήταν καθαρά για να κρατήσει την αξιοπιστία του ως ισχυρός παίχτης. Η αντίστοιχη αντίδραση του Ισραήλ ήταν πρωτοφανής για όσα μας έχει συνηθίσει αφού ήταν πολύ μετρημένη και χαμηλής έντασης και αυτό δημιουργεί σειρά ερωτηματικών. Μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράν, χωρίς μέχρι τώρα κανένα αποτέλεσμα.
Μία λεπτομέρεια που λίγοι έχουν δώσει σημασία είναι ότι στην 5ωρη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πήραν μέρος 16 κράτη! Και από τα δύο μέρη. Αυτό μας δίνει την έκταση που μπορεί να έχει μία τέτοια περιφερειακή σύγκρουση, η οποία ενέχει το σπέρμα παγκοσμίου πολέμου! Όσο αφορά τη Λωρίδα της Γάζας είναι σαφές ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτή η τραγική κατάσταση, αντικειμενικά, είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και όλοι πρέπει να μπουν σε αυτή τη λογική. Διαφορετικά, τα παιδιά των οποίων οι γονείς σκοτώνονται σήμερα, θα είναι οι αυριανοί μαχητές της κάθε Χαμάς! Οι αμερικανοί για την ώρα βρίσκονται στη περιοχή κυρίως για να μην ξεφύγει η κατάσταση σε μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή σύγκρουση. Σαφώς συντάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ αλλά είναι σαφές ότι βλέπουν το αδιέξοδο της κατάστασης και αναζητούν λύση.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι για το μεν Ιράν η σύγκρουση κόστισε 80 εκατ. δολάρια έναντι 1,32δις που ήταν το κόστος για το Ισραήλ! Είδαμε ότι για τα drone των 25000 δολαρίων εξαπολύονται πύραυλοι κόστους εκατομμυρίων , με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία ανισορροπία και να κάνει τον πόλεμο οικονομικά ασύμφορο (τουλάχιστον για την αμυνόμενη πλευρά). Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά λόγω των απειλών που δεχόμαστε από την Τουρκία…
Η Τουρκία, με αφορμή τα Θαλάσσια Πάρκα, που θέλει η Ελλάδα να δημιουργήσει, προσπαθεί να επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών . Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Τουρκία με την Συνθήκη της Λωζάνης περιήλθαν όλα τα νησιά, που βρίσκονται μέχρι εντός 3 μιλίων από τις τουρκικές ακτές, συν την Ίμβρο και την Τένεδο (που αναφέρονται ονομαστικά, αφού απέχουν πάνω από 3 μίλια από τις ακτές). Όλα τα άλλα νησιά, απλά δεν ανήκουν στην Τουρκία! Άρα τα τουρκικά επιχειρήματα είναι αίολα! Αρχικά ότι η τουρκική αντίδραση για τα πάρκα, έδειχνε ότι θα ήταν περιορισμένη, χωρίς να έχει συνέχεια. Ξαφνικά το θέμα αναζωπυρώθηκε και τώρα πρέπει να δούμε, πόσο θα το σηκώσουν οι Τούρκοι.
Στην Ελλάδα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεχτικά τη στρατηγική μας και τις δυνατότητες για αποτελεσματική άμυνα, απέναντι στην παραγωγική ικανότητα των Τούρκων σε drones τα οποία είναι φθηνά και θυμίζουν αρκετά το τελευταίο σκηνικό στη Μέση Ανατολή.
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
Είμαστε:
στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
twitter: https://twitter.com/NewshubG
instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/