podlist.gr

4 μυστικά για να μην απογοητεύεστε ποτέ

Σήμερα θα σας μιλήσω για την απογοήτευση που μπορεί να αισθάνεστε όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως θα τα θέλατε, και θα μοιραστώ 4 προτάσεις που πιστεύω πως θα σας βοηθήσουν αποτελεσματικά. Ας δούμε πρώτα τι είναι η απογοήτευση και από πού προέρχεται: Απογοήτευση είναι ένα συναίσθημα που νιώθετε όταν έχετε επενδύσει σε κάτι ή σε κάποιον, και η έκβαση είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περιμένατε. Αφορά οτιδήποτε, ένα πρότζεκτ στα επαγγελματικά σας, ένα ταξίδι, ή μια σχέση με κάποιον άνθρωπο. Όμως, βασικές αιτίες της απογοήτευσης είναι είτε οι προσδοκίες που εσείς θέσατε, είτε μια τάση τελειομανίας που μπορεί να έχετε. Γι’ αυτό σας προτείνω:

  1. Αναθεωρείστε τις προσδοκίες και την τελειομανία σας. Κάθε φορά που καταπιάνεστε με κάτι, ή επενδύετε σε κάτι καινούργιο ή και σε μια σχέση, καλό θα είναι να κατεβάσετε τους τόνους, να μετριάσετε τον υπέρμετρο ενθουσιασμό και να βάλετε στο πλάνο και τις πιθανότητες να μην πάνε όλα τέλεια ή ακριβώς όπως τα περιμένατε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνετε απαισιόδοξοι άνθρωποι, απλά θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι και θα προστατευθείτε από δυσάρεστες εκπλήξεις και μεγάλη απογοήτευση.
  2. Μπείτε στην αποδοχή και βιώστε το συναίσθημα. Η απογοήτευση είναι κάτι οδυνηρό που θα βιώσετε, και μην προσπαθήσετε να το καταπιέσετε ή να κάνετε ότι δεν υπάρχει. Αποδεχτείτε ότι και θα πονέσετε και θα στενοχωρηθείτε, και θα έχετε και τις επιπτώσεις από την διαφορετική έκβαση των πραγμάτων σε σχέση μ’ αυτό που περιμένατε.
  3. Διαχειριστείτε με έλεγχο το συναίσθημα της απογοήτευσης. Σε μια τέτοια φάση, ένας πιθανός κίνδυνος είναι το αρνητικό συναίσθημα να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της ζωής σας, να φτάσει στην υπεργενίκευση και να σας πάρει συνολικά από κάτω. Γι’ αυτό, βάλτε ένα χρονικό όριο στο πόσο καιρό θα το αφήσετε να σας στενοχωρεί, και αντισταθμίστε το μέσα από ευγνωμοσύνη για όλα τα άλλα καλά που έχετε στη ζωή σας. Και κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε είναι να προβάλλετε την σημερινή κατάσταση σε βάθος χρόνου, ώστε να δείτε πιο ρεαλιστικά το πόσο μπορεί η απογοήτευση που περνάτε τώρα να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη ζωή σας. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πόσο μπορεί να είχατε κλάψει στην εφηβεία για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, που σήμερα, όταν το σκέφτεστε, σας κάνει να γελάτε!
  4. Ανακαλύψτε και αξιοποιείστε την ευκαιρία ή/και το μάθημα που σας έδωσε αυτή η εμπειρία. Αυτό είναι ότι πιο πολύτιμο μπορείτε να κερδίσετε μέσα από αυτή την διαφορετική έκβαση: μήπως δεν είχατε προετοιμαστεί αρκετά; Μήπως οι προσδοκίες σας δεν είχαν λάβει υπ’ όψη όλα τα δεδομένα; Μήπως είχατε εναποθέσει πολλά σε έναν άνθρωπο ή μια σχέση; Και πώς θα μπορούσε αυτή η εμπειρία με τη γνώση που φέρνει να σας βοηθήσει για να λειτουργήσετε διαφορετικά στο μέλλον; Αυτό είναι και το πιο πολύτιμο αποτέλεσμα που όχι μόνο θα αντισταθμίσει την απογοήτευσή σας, αλλά θα σας εξελίσσει όλο και περισσότερο στον καλύτερο εαυτό σας.

Περισσότερα επεισόδια

Πείτε αυτή τη μαγική λέξη και όλα θα αλλάξουν

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο να αλλάξετε τη ζωή σας είναι η περιοριστική πεποίθηση πως κάτι που θέλετε πολύ «δεν γίνεται». Πιθανές περιοριστικές πεποιθήσεις, παλιότερες εμπειρίες ή οι γενικότερες απόψεις που επικρατούν πυροδοτούν τον εσωτερικό σας διάλογο, σας πείθουν πως αυτό που θέλετε «δεν γίνεται» και σας κρατούν πίσω. Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ αυτή την μαγική λέξη που αν ξεκινήσετε...

Τα 3 μεγαλύτερα ψυχικά εμπόδια και πώς θα τα ξεπεράσετε

Στη σημερινή εποχή, ένα συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι άνθρωποι να αλλάζουν καριέρα, να τολμούν να κάνουν κάτι καινούργιο, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν και η τεχνολογία και οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης ανοίγουν καινούργιες ευκαιρίες. Όμως, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ένα τέτοιο όνειρο ή επιθυμία, είναι λίγοι εκείνοι που το κάνουν πράξη, γιατί αυτοεμποδίζονται από τρία μεγάλα...

Πώς το less is more οδηγεί στην ευημερία

Αν κοιτάξετε γύρω μας, θα δείτε πως οι περισσότεροι άνθρωποι βιάζονται γιατί δεν έχουν χρόνο, κάνουν πάρα πολλά πράγματα, προσπαθούν να είναι μέσα σε όλα, να τα μάθουν όλα, σχεδόν σε μια κατάσταση FOMO (fear of missing out), δηλαδή φοβούνται μην χάσουν κάτι και τρέχουν συνεχώς από το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα να βιώνουν στρες. Γι’ αυτό σήμερα θα εισάγω την νοοτροπία Less is More που μπορείτε...