podlist.gr

Οι 3 μεγάλοι μύθοι για τη θετική σκέψη

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τη θετική σκέψη που μπορεί να είναι τεράστια δύναμη αλλά και μεγάλη παγίδα, αν δεν γνωρίζετε ακριβώς πώς λειτουργεί. Γι’ αυτό θα ξεκινήσω πρώτα με το τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η θετική σκέψη, μέσα από τρεις μύθους:

  • Μύθος 1: Θετική Σκέψη δεν σημαίνει κάνω πως δεν βλέπω! Ένα τεράστιο λάθος είναι να πιστέψετε πως κάποιος που σκέφτεται θετικά, αγνοεί τα δύσκολα ή αρνητικά. Θετική σκέψη δεν σημαίνει «είμαι σ’ ένα ροζ συννεφάκι και αγνοώ την πραγματικότητα».
  • Μύθος 2: Οι άνθρωποι που σκέφτονται θετικά δεν έχουν προβλήματα: πολλοί άνθρωποι είτε προσποιούνται προς τα έξω ότι είναι πάρα πολύ καλά, είτε πιστεύουν πως με τη θετική σκέψη τα προβλήματα εξαφανίζονται!
  • Μύθος 3: Η θετική σκέψη από μόνη της οδηγεί στην ευτυχία: ειδικά στα πρώτα βήματα της αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, οι περισσότεροι αρχίζουν να πιστεύουν πως η θετική σκέψη από μόνη της θα τους οδηγήσει να πετύχουν στόχους και να ζήσουν όλα όσα ονειρεύονται.

Ανατρέποντας τους πιο πάνω μύθους, θα σας δώσω τι ακριβώς σημαίνει η θετική σκέψη και πώς μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο κλειδί για την ευτυχία και την ευημερία σας.

Η θετική σκέψη είναι μια συνειδητή επιλογή: Ο θετικά σκεπτόμενος άνθρωπος ασφαλώς και βλέπει τα δύσκολα, αλλά συνειδητά επιλέγει να μην εστιάζεται ούτε και να παραμένει στα αρνητικά. Γιατί αυτό οδηγεί σε γκρίνια και σπατάλη ενέργειας που εμποδίζει την αντιμετώπισή τους. Δηλαδή, αν ο κήπος μου έχει ζιζάνια, ούτε θα πέσω να πεθάνω, ούτε θα κάνω ότι δεν τα βλέπω. Θα μπω και θα τα ξεριζώσω ώστε τα φυτά μου να αναπτυχθούν. Ουσιαστικά, η θετική σκέψη είναι εκείνη που καλλιεργεί την ψυχική ανθεκτικότητα: μπροστά στο δύσκολο, το απρόβλεπτο ή το αναπάντεχο, ο άνθρωπος με θετική σκέψη θα αποδεχτεί την κατάσταση και θα προχωρήσει προς την αντιμετώπισή της.

Η θετική σκέψη πυροδοτεί το κουράγιο: Χωρίς την θετική σκέψη, μπροστά στα δύσκολα ο άνθρωπος χάνει το κουράγιο του, και χωρίς κουράγιο, καταλήγουμε σε τέλμα. Στα δύσκολα, η θετική σκέψη επιστρατεύει το κουράγιο, πυροδοτεί την αισιοδοξία και δυναμώνει την πίστη. Σας βοηθάει να εστιάζετε στην δύναμή σας, και χωρίς να αγνοείτε τις δύσκολες συνθήκες, να τις αντιμετωπίζετε χωρίς φόβο, και σύμφωνα με τις αξίες σας.

Η θετική σκέψη κινητοποιεί τη δράση: Όταν σκεφτείτε πως ό,τι κι αν συμβεί, εσείς θα τα καταφέρετε, αμέσως θα νιώσετε δύναμη, αυτοπεποίθηση και σιγουριά και θα κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις. Γιατί βέβαια, η σκέψη από μόνη της δεν αρκεί: ό,τι αποτελέσματα θέλετε να δείτε στη ζωή σας δεν θα σας τα φέρει ούτε η θετική ενέργεια, ούτε το σύμπαν από μόνο του. Τα πραγματικά, γειωμένα αποτελέσματα θα σας τα φέρουν οι δράσεις σας, η συνέπεια, η επιμονή και η υπομονή σας.

Περισσότερα επεισόδια

Τα 5 σημάδια του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου

Σήμερα θα μοιραστώ τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου, ώστε να τα προσέχετε στην αρχή μιας γνωριμίας, αλλά και για να μπείτε σε αυτοπαρατήρηση, και αν έχετε και εσείς κάποια από αυτά, να τα διαχειριστείτε.Αντιδρά με παρόρμηση, υπερβολή και παίρνει τα πάντα προσωπικά: το συναισθηματικά ανώριμο άτομο έχει την τάση να αντιμετωπίζει τα πάντα με δράμα, δεν έχει καμία...

7 σημάδια που δείχνουν αν ο άνθρωπος που γνωρίσατε είναι ψυχικά υγιής

Συχνά στις συνεδρίες μου οι άνθρωποι με ρωτούν όταν γνωρίζουν έναν άνθρωπο, πώς θα καταλάβουν αν είναι ψυχικά υγιής. Και είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς κάτι τέτοιο στην εποχή μας που οι σχέσεις γίνονται επιφανειακές και δύσκολες, είτε ερωτικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές.Γι’ αυτό θα μοιραστώ επτά σημάδια που σας δείχνουν πότε ένας άνθρωπος έχει καλή ψυχική υγεία.#1. Έχει αυτογνωσία...

Πώς να φερθείτε στα παιδιά σας στη φράση του χωρισμού - διαζυγίου

Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει, ξεκινάει μια περίοδος δύσκολη για τους δύο συντρόφους, αλλά κυρίως για τα παιδιά που, ενώ δεν φταίνε σε τίποτα, δέχονται πολλές τραυματικές επιπτώσεις που πιθανά να τα σημαδέψουν και για όλη τους τη ζωή. Γι’ αυτό θα μοιραστώ 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε και 3 χρήσιμες στρατηγικές για να υιοθετήσετε.Μην κάνετε τα παιδιά να νιώθουν «στη μέση»: μπορεί να έχετε τις...