podlist.gr

Πώς θα καταλάβετε αν είναι νάρκισσος

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται η συζήτηση γύρω από τους νάρκισσους, πώς θα τους καταλάβουμε, πώς θα τους αντιμετωπίσουμε, τι μπορεί να κάνει κανείς αν έχει προσωπική σχέση με ένα νάρκισσο. Πρόκειται για μια διαταραχή, όπου ένα άτομο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κακοποιητικό στις σχέσεις του με τους άλλους. Γι’ αυτό, θα μοιραστώ κάποια σημάδια που δείχνουν πότε κάποιος μπορεί να υποφέρει από ναρκισσιστική διαταραχή, ώστε να το προσέξετε είτε στους άλλους, είτε ακόμα και σε σας.

  • Οι νάρκισσοι έχουν πλήρη έλλειψη και ανικανότητα ενσυναίσθησης. Δεν μπορούν να μπουν στην θέση του άλλου, γιατί δεν ενδιαφέρονται καθόλου γι’ αυτό. Νοιάζονται μόνο για το δικό τους θέλω, & τα προβλήματά του είναι πάντα σημαντικά, ενώ τα δικά σας ποτέ.
  • Δείχνουν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, και πιστεύουν ότι είναι πιο σπουδαίοι από τους άλλους. Οι νάρκισσοι θεωρούν τα δικά τους επιτεύγματα τεράστια, ενώ υποτιμούν πάντα τις επιτυχίες των άλλων. Το σύμπλεγμα και η ανασφάλειά τους φαίνεται και από το ότι…
  • Επιζητούν συνεχώς οι άλλοι να τους θαυμάζουν και να τους χειροκροτούν. Επειδή ακριβώς θεωρούν ότι εκείνοι είναι κάτι το ιδιαίτερο, συνεχώς επιζητούν τον θαυμασμό στην εμφάνισή τους, στα ρούχα τους, κι ενώ εσείς μπορεί να φοράτε τα καλύτερά σας, ο νάρκισσος δεν θα δώσει καμία σημασία, αλλά εσείς είστε υποχρεωμένοι να θαυμάσετε.
  • Έχουν την πεποίθηση πως όλοι οι άλλοι τους χρωστάνε, και δικαιούνται να έχουν πάντα αυτό που θέλουν. Εννοείται ότι πρέπει να γίνεται πάντα το δικό τους, έχουν το δικαίωμα της ειδικής μεταχείρισης, δεν θα περιμένουν στην ουρά, και δικαιούνται όταν τους βολεύει να παρκάρουν στην θέση του αναπήρου, λέγοντας «έλα μωρέ και τι έγινε»…
  • Εκμεταλλεύονται τους άλλους, από τους οποίους περιμένουν πάντα να τους υπηρετούν και να τους εξυπηρετούν. Ακριβώς επειδή θεωρούν τον εαυτό τους πολύ σπουδαίο και σημαντικότερο από τους άλλους, γίνονται χειριστικοί στις σχέσεις τους και απαιτούν τα πάντα, ενώ εκείνοι δεν προσφέρουν γιατί μόνο εκείνοι είναι τόσο σπουδαίοι.
  • Κάνουν «μεγαλεπήβολα» σχέδια για το μέλλον. Συνεχώς μιλάνε και αναφέρονται σε τεράστια πλάνα και έργα για το μέλλον, πάντα με επίκεντρο τον εαυτό τους. Ο σκοπός τους μέσα από αυτό είναι να τονίζουν την δική τους σημαντικότητα και το πόσο σπουδαίοι είναι
  • Δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για ότι πάει στραβά. O νάρκισσος δεν παραδέχεται ποτέ τα λάθη του, δυσκολεύεται πάρα πολύ με οποιαδήποτε κριτική, και ρίχνει όλο το φταίξιμο στους άλλους, ειδικά σ’ εκείνους με τους οποίους έχει στενή σχέση.

Η αντιμετώπιση ενός νάρκισσου χρειάζεται ξεκάθαρα όρια που εσείς πρώτοι τιμάτε, αδιαφορία στις εξάρσεις σημαντικότητας, και σταθερή θέση στις απόψεις σας. Κι αν διαπιστώσετε πως η περίπτωσή του είναι βαριά, μπορείτε πάντα να απομακρυνθείτε.

Περισσότερα επεισόδια

7 τρόποι για να υιοθετήσετε τη θετική σκέψη

Έχοντας ξεκαθαρίσει σε προηγούμενο επεισόδιο τι είναι και τι δεν είναι η θετική σκέψη και η θετική συμπεριφορά, σήμερα θα μοιραστώ επτά κορυφαίους τρόπους για να τις αναπτύξετε και να τις υιοθετείτε σε μόνιμη βάση, ώστε να ζείτε ήρεμοι κι ευτυχισμένοι.Αναγνωρίστε τις σκέψεις σας: Παρατηρήστε τον εσωτερικό σας διάλογο. Είναι οι σκέψεις σας υποστηρικτικές ή περιοριστικές; Αν πιάνετε τον εαυτό σας...

Μύθοι και αλήθειες για τη θετική σκέψη και συμπεριφορά

Τα τελευταία χρόνια, καθώς αναπτύσσεται ραγδαία ο χώρος του coaching και της αυτοβελτίωσης, γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τη θετική σκέψη και τη θετική συμπεριφορά. Και επειδή υπάρχει αρκετή παρεξήγηση σχετικά, θα μοιραστώ κάποιους μύθους και αλήθειες. Αρχικά να τονίσουμε πως η θετική σκέψη δεν είναι τοξική αισιοδοξία ούτε αυταπάτη και δεν σημαίνει ότι κάποιος που σκέφτεται θετικά δεν βλέπει...

Πώς να αντιδράσετε αν ο πρώην σας θέλει να ξαναγυρίσει σε εσάς

Η επιστροφή ενός πρώην συντρόφου μπορεί να είναι είτε μια δεύτερη ευκαιρία είτε μια δοκιμασία για τα όριά σας. Και το πρώτο κλειδί είναι να καταλάβετε τον πραγματικό λόγο πίσω από την επιστροφή, γιατί οι πιθανότητες είναι δύο: ή εκτίμησε ουσιαστικά εσάς και τη σχέση σας, ή έψαξε και δεν βρήκε κάτι καλύτερο. Στην πρώτη περίπτωση, η επάνοδος μπορεί να είναι όχι μόνο μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η...