podlist.gr

Πέντε τρόποι για να νιώθει το παιδί σας ασφαλές στο σχολείο

Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι πάνω από τους μισούς γονείς ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια των παιδιών τους στο σχολικό περιβάλλον. Γι’ αυτό θα μοιραστώ πέντε τρόπους που σίγουρα βοηθούν εσάς και δυναμώνουν το παιδί σας:

Καλλιεργήστε και διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία: Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να γνωρίζετε πώς νιώθει το παιδί σας και αν αντιμετωπίζει δυσκολίες. Δημιουργήστε ένα κλίμα όπου το παιδί να νιώθει άνετα να μιλάει μαζί σας για οτιδήποτε συμβαίνει στο σχολείο. Ακούστε το προσεκτικά, χωρίς να το διακόπτετε ή να το κρίνετε και δείξτε κατανόηση και ενσυναίσθηση, ώστε το παιδί να νιώσει άνετα και να μην φοβάται να σας μιλήσει για κάτι ανησυχητικό στο σχολείο, όπως εκφοβισμό ή απειλές.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού: Τα παιδιά που έχουν αυτοπεποίθηση και πιστεύουν στον εαυτό τους μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι έμφυτη· καλλιεργείται μέσα από την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των γονέων. Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τη γνώμη του και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Δώστε του ευθύνες στο σπίτι, ώστε να αισθάνεται ικανό και χρήσιμο.

Μιλήστε για τον σχολικό εκφοβισμό: Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία του παιδιού. Είναι σημαντικό το παιδί σας να γνωρίζει πώς να αναγνωρίζει τον εκφοβισμό, είτε είναι λεκτικός, σωματικός ή διαδικτυακός. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να διακρίνει τις καταστάσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς. Τονίστε του ότι δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει σε έναν ενήλικα αν αισθάνεται απειλή. Όταν ένα παιδί γνωρίζει τα σημάδια του εκφοβισμού και νιώθει σιγουριά να μιλήσει γι’ αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος να υποστεί ή να συμμετέχει σε περιστατικά βίας.

Συνεργαστείτε με το σχολείο: Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να έχετε τακτική επικοινωνία με τους δασκάλους και τους υπεύθυνους του σχολείου. Ενημερωθείτε για την πολιτική του σχολείου σχετικά με την ασφάλεια και τον εκφοβισμό. Συμμετέχετε σε σχολικές εκδηλώσεις και συναντήσεις γονέων, συζητήστε με άλλους γονείς και ανταλλάξτε απόψεις, γιατί έτσι δημιουργείται ένα δίκτυο υποστήριξης που προστατεύει όλα τα παιδιά.

Εμπνεύστε την ενσυναίσθηση: Είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και φιλικού σχολικού περιβάλλοντος. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει και να σέβεται τη διαφορετικότητα, ώστε να συμβάλλει και το ίδιο στην ενίσχυση της ασφάλειας στο σχολείο. Διαβάστε μαζί βιβλία που προάγουν την κατανόηση και την αποδοχή των άλλων. Ενθαρρύνετε το παιδί να βοηθάει συμμαθητές του που μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι. Μιλήστε του για τη σημασία της καλοσύνης και της συνεργασίας, και δώστε εσείς μέσα από τη συμπεριφορά σας το καλό παράδειγμα. Όταν ένα παιδί μαθαίνει να νοιάζεται για τους άλλους, συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο θετικής και ασφαλούς σχολικής κοινότητας.

Περισσότερα επεισόδια

Τα 5 σημάδια του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου

Σήμερα θα μοιραστώ τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου, ώστε να τα προσέχετε στην αρχή μιας γνωριμίας, αλλά και για να μπείτε σε αυτοπαρατήρηση, και αν έχετε και εσείς κάποια από αυτά, να τα διαχειριστείτε.Αντιδρά με παρόρμηση, υπερβολή και παίρνει τα πάντα προσωπικά: το συναισθηματικά ανώριμο άτομο έχει την τάση να αντιμετωπίζει τα πάντα με δράμα, δεν έχει καμία...

7 σημάδια που δείχνουν αν ο άνθρωπος που γνωρίσατε είναι ψυχικά υγιής

Συχνά στις συνεδρίες μου οι άνθρωποι με ρωτούν όταν γνωρίζουν έναν άνθρωπο, πώς θα καταλάβουν αν είναι ψυχικά υγιής. Και είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς κάτι τέτοιο στην εποχή μας που οι σχέσεις γίνονται επιφανειακές και δύσκολες, είτε ερωτικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές.Γι’ αυτό θα μοιραστώ επτά σημάδια που σας δείχνουν πότε ένας άνθρωπος έχει καλή ψυχική υγεία.#1. Έχει αυτογνωσία...

Πώς να φερθείτε στα παιδιά σας στη φράση του χωρισμού - διαζυγίου

Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει, ξεκινάει μια περίοδος δύσκολη για τους δύο συντρόφους, αλλά κυρίως για τα παιδιά που, ενώ δεν φταίνε σε τίποτα, δέχονται πολλές τραυματικές επιπτώσεις που πιθανά να τα σημαδέψουν και για όλη τους τη ζωή. Γι’ αυτό θα μοιραστώ 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε και 3 χρήσιμες στρατηγικές για να υιοθετήσετε.Μην κάνετε τα παιδιά να νιώθουν «στη μέση»: μπορεί να έχετε τις...