podlist.gr

Πώς να διατηρήσετε ψυχική υγεία και ηρεμία

Σε πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε πως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες όλων των ηλικιών και ειδικά των νέων, είναι η ανάγκη για ψυχική υγεία και ηρεμία. Γι’ αυτό, θα μοιραστώ σήμερα μερικές πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε, και που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ψυχική υγεία και ηρεμία.

  1. Ξεκινήστε να χτίζετε Ψυχική Ανθεκτικότητα. Ένας τρόπος για να είστε ήρεμοι είναι να αποκτήσετε εκείνα τα ψυχικά κουράγια που σας επιτρέπουν να αντιμετωπίζετε με επιτυχία τις συνεχείς προκλήσεις της ζωής χωρίς να φοβάστε. Αυτό που σας ταράζει είναι οι προσδοκίες σας ότι όλα θα σας έρχονται στρωτά, όλοι θα σας φέρονται όπως εσείς περιμένετε, και δεν θα σας τυχαίνουν απρόβλεπτες αναποδιές.  Όμως, στη ζωή δεν είναι πάντα καλοκαίρι, και κάθε φορά που ξεπερνάτε μια αντιξοότητα θα βγαίνετε μέσα από αυτή πιο σοφοί, πιο δυνατοί.
  2. Φροντίστε καθημερινά την σωματική σας υγεία και ευεξία: ισορροπημένη διατροφή που σας δίνει ενέργεια, 2.5 λίτρα νερό για καλή ενυδάτωση, συστηματική σωματική εξάσκηση με τρόπους που σας ενδυναμώνουν χωρίς να σας φτάνουν σε κόπωση, και καλός ύπνος είναι απαραίτητα για να νιώθετε σωματικά καλά. Και όταν αισθάνεστε σωματική ευεξία, έχετε και καλή ψυχολογία.
  3. Εξασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Δυο εξαιρετικές πρακτικές είναι οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός. Όταν νιώσετε άγχος ή ανησυχία, σταματήστε λίγο και πάρτε μερικές βαθιές, διαφραγματικές αναπνοές, κρατώντας ενδιάμεσα τον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, κάντε καθημερινά δέκα λεπτά διαλογισμό με ησυχία του μυαλού και επικέντρωση στην αναπνοή σας, είναι μια πρακτική που θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στο να διατηρείτε διαύγεια και ηρεμία.
  4. Μειώστε τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο. Ειδικά στον δυτικό κόσμο, οι γρήγοροι ρυθμοί, η υπερβολική έκθεση στα μίντια και στα σόσιαλ και η υπεραπαίτηση για μια ανέφικτη τελειότητα έχουν κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν λίγοι και να στερούνται τη χαρά της ζωής. Αναθεωρείστε τα πρότυπα που έχετε βάλει για να είστε ευτυχισμένοι, μειώστε την αρνητική εσωτερική κριτική, και ξεκινήστε να συμφιλιώνεστε με την δική σας αλήθεια και τις αξίες σας.
  5. Διατηρείστε καλές σχέσεις με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Η σύνδεση και η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη στον άνθρωπο γιατί καλύπτει την βασική ανάγκη του ανήκειν και της αγάπης. Φροντίστε να βρίσκεστε με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν και περάστε τακτικά χρόνο μαζί τους, καθώς αυτό τροφοδοτεί την ψυχή και σας δίνει χαρά.
  6. Αν χρειαστεί, αναζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού. Αν συστηματικά και για πολύ καιρό δυσκολεύεστε να νιώσετε ψυχική υγεία και ηρεμία, απευθυνθείτε σ’ έναν ψυχοθεραπευτή και φροντίστε την ψυχή σας όπως θα φροντίζατε και το σώμα σας.

Περισσότερα επεισόδια

Τρεις πηγές ενοχών που χρειάζεται να κλείσετε άμεσα

Σήμερα θα μιλήσουμε για την ενοχή, ένα συναίσθημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους, που είναι ιδιαίτερα δοτικοί και βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους. Ειδικά οι γυναίκες, που έχουν μάθει να είναι πάντα πρόθυμες είτε στη δουλειά, αλλά πάνω απ’ όλα στα παιδιά τους, φτάνουν πολλές φορές σε σημείο να θέλουν κι εκείνες κάτι και να νιώθουν ενοχές ακόμα και να το εκφράσουν. Επειδή μπορεί και...

Μήπως προσπαθείτε να τα ελέγξετε όλα;

Ο βαθμός στον οποίο θέλουμε ή νομίζουμε πως μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα λειτουργεί σε ένα δίπολο, όπου υπάρχουν δύο άκρα: στο ένα άκρο είναι η τοποθέτηση «Δεν μπορώ να ελέγξω τίποτα στη ζωή μου» και στο άλλο άκρο είναι «Μπορώ να ελέγξω τα πάντα στην ζωή μου». Η κάθε μια από αυτές τις δύο θέσεις οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο άνθρωπος μένει αδρανής γιατί πιστεύει ότι κάθε του προσπάθεια...

Πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιές

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις κακοτοπιές, δηλαδή μέρη, φάσεις και καταστάσεις όπου μπορεί είτε κάποιος να σας βλάψει, είτε να βγείτε χαμένοι, είτε να πάθετε κάτι. Εδώ θα προσθέσω και κάτι ακόμα: κακοτοπιά με την έννοια των επιπτώσεων είναι και οτιδήποτε σας απομακρύνει από τους στόχους σας, όπως για παράδειγμα το άσκοπο σερφάρισμα και χάζι στα σόσιαλ, κάτι που παραδέχονται ότι κάνουν καθημερινά...